
Tee se kreikkalaisittain ja tarjoa peruna alkuruokana meheväksi dipiksi muhennettuna. Lastaa päälle mezejä: oliiveja, yrttejä, pähkinöitä ja fetaa.
Viinisuositus: Perunadipin seuraan kannattaa valita pirteä valkoviini, etenkin jos maustat dipin yrteillä. Jurtschitsch Platin Riesling 2020, 14,98 e, on greippisen pirteä, mineraalinen ja kuiva viini, jota sopii kaataa myös alkumaljoiksi. Itävaltalainen naturalviini, Franz Netzl Christina Grüner Veltliner 2019, 19,98 e, (tilausvalikoima), on myös mitä oivallisin valinta. Kiinnostavan moniulotteisen ja pirteän yrttisen viinin raikkaus tekee kokonaisuudesta riemastuttavan
Kreikkalainen perunadippi skordalia
Ainekset
Työvaiheet
-
Pese ja kuori perunat. Laita ne kattilaan ja lisää sen verran vettä, että perunat peittyvät. Lisää 1 tl suolaa. Kiehauta, vähennä lämpöä ja keitä perunat kypsiksi, 15–20 minuuttia.
-
Kuori valkosipulit ja laita ne maidon kanssa kattilaan. Kuumenna maito kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja anna maidon porista noin 5 minuuttia tai kunnes valkosipulit tuntuvat pehmeämmiltä.
-
Kaada perunat siivilään ja ota noin desilitra keitinvettä talteen.
-
Laita ¾ dl kuumaa perunoiden keitinvettä tehosekoittimeen. Lisää valutetut valkosipulit, etikka ja ½ tl suolaa. Soseuta seos. Lisää kuumat kypsät perunat sekoittimeen, anna koneen käydä ja kaada noin desilitra oliiviöljyä ohuena nauhana seokseen, kunnes dippi on sileää ja tasaista. Lisää tarvittaessa pieni tilkka keitinvettä.
-
Lusikoi dippi tarjoiluastiaan. Viimeistele se oliiveilla, yrteillä, pähkinöillä ja oliiviöljyllä. Murustele päälle fetaa. Tarjoa dippi leivän kanssa alkupalana.