Kuvat
Tuomas Kolehmainen, Piia Arnould, Panu Pälviä, Elvi Rista

Vappupiknik ei ole mitään ilman perunasalaattia. Olit sitten perinteisen perunasalaatin ystävä tai uusien makujen metsästäjä, löydät täältä sopivan reseptin!

Peruna on luonnollisesti näissä lisukesalaateissa pääraaka-aine, eikä se välttämättä tarvitse seurakseen juuri mitään muuta kuin herkullisen kastikkeen. Toisaalta, jos perunasalaatista tekee hieman monipuolisemman ja ruokaisamman, ei piknikille tarvitse kuljettaa niin montaa erilaista evästä.

Parhaimmillaan perunasalaatti on tietysti itse omaan makuun tehtynä. Alla olevissa ohjeista löydät salaatin majoneesikastikkeella, maidottomana ja munattomana, raikkaalla vinegretillä, yrteillä ja parmesanilla maustettuna sekä aasialaishenkisesti makeaa, tulista ja hapanta yhdistäen. 

  1. Perunasalaatti NY Deli -tyyliin luottaa niksiin, joka saattaa aluksi kuulostaa erikoiselta. Keitettyjen perunoiden annetaan nimittäin kylpeä etikka-sokeriliemessä yön yli, jolloin niistä tulee upean raikkaan ja monitahoisen makuisia. Majoneesikastike tasapainottaa täyteläisyydellään perunoiden kipakkaa makua ja yhdistelmä on lähellä täydellistä. Kaiken kruunaa itse tehty tillisuola.
  2. Maidoton ja munaton perunasalaatti sopii monen ruokailijan lautaselle. Tämä perunasalaatti luottaa cashewpähkinöistä tehtyyn kastikkeeseen, jossa maistuu valkosipuli ja makeutta tuo vaahterasiirappi. Perunan lisäksi salaattiin tulee sekä retiisejä että varsiselleriä. jolloin suutuntuma ja maku on ihanan raikas ja rapea.
  3. Mikäli et ole majoneesikastikkeen ystävä, on tämä kepeän kirkas perunasalaatti sinulle hyvä vaihtoehto. Sipulia, kurkkua sekä tuoretta tilliä ja ruohosipulia sisältävä salaatti keventää runsaan vappubrunssin makumaailmaa. Perunat maustetaan yksinkertaisella vinegretillä, jota kannattaa tehdä reilusti, jos sen sekoittaa vielä lämpimiin perunoihin.
  4. Aasialaisia makuja yhdistelevä perunasalaatti sisältää muun muassa chiliä, limettiä sekä makeaa maissia. Erikoisuutena on keittää perunat vedessä, jossa on yksi limetti. Näin perunat imevät itseensä jo tässä vaiheessa raikasta makua. Limeä on lisäksi kastikkeessa. Tämä perunasalaatti on parhaimmillaan lämpimänä hieman karamellisoituneiden maissien kera.
  5. Valtavaa ihastusta herättäneet lyttyperunat ovat nyt perunasalaatissa. Litistetyssä perunasalaatissa perunat keitetään siis ensin pehmeäksi, jonka jälkeen ne paahdetaan vielä uunissa pinnaltaan rapeiksi. Näin syntyy vastustamaton yhdistelmä rapeaa pintaa ja pehmoista sisusta. Kastike on tässä perunasalaatissa myös vailla vertaa, sillä se maustetaan parmesaanilla ja tuoreilla yrteillä. Oikea herkuttelijan perunsalaatti siis!

Ohjeet Krista Kupariharju, Minna Rautio-Pakaste ja Sanna Kekäläinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla