Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 102 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Shawarma on eräänlainen Lähi-Idän kebab: suikalelihaa, joka pyöritellään mausteseoksessa. Shawarman herkulliset mausteet saa nyt ylleen kasvisjauhis.

Shawarma on eräänlainen Lähi-Idän lihavarras tai kebab. Se on lämmittävän mausteinen ja tarjoillaan usein ohutleipään käärittynä.

Shawarman runsas maustesekoitus sopii erinomaisesti kasviperäisen jauhelihan maustamiseen. Maustesekoitus on vaikuttava. Siihen tulee muun muassa korianterinsiemeniä, maustepippuria, kanelia ja kurkumaa eikä pieni määrä chilijauhettakaan ole pahaksi.

Mausteseos sekoitetaan pannulla paistetun vegejauhiksen joukkoon. Vege-shawarman voi tarjota maukkaan manteliriisin ja hummuksen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegeshawarma ja manteliriisi

Ainekset

1
pkt (280)
vegejauhista
PAISTAMISEEN
2
rkl
oliiviöljyä
SHAWARMA-MAUSTESEOS
4
tl
korianterinsiemeniä
1
tl
suolaa
¾
tl
jauhettua maustepippuria
¾
tl
kanelia
¾
tl
kuminaa
½
tl
jauhettua inkivääriä
¼
tl
kurkumaa
¼
tl
jauhettua mustapippuria
MANTELIRIISI
2
dl
basmatiriisiä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
porkkanaa
75
g
kuivattuja pehmeitä luumuja
2
rkl
rypsiöljyä
dl
manteleita
(4
rkl
pinjansiemeniä)
2
tl
piparkakkumaustetta
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
PÄÄLLE
tuoretta korianteria
LISÄKSI
kaupan valmista hummusta

Työvaiheet

  1. Tee ensin manteliriisi. Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sillä aikaa sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi. Hienonna luumut.

  2. Kuumenna öljy isolla pannulla. Kuullota sipuleita 5 minuutin ajan. Lisää porkkanaraaste ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.

  3. Lisää kypsä riisi, mausteet ja luumut. Lisää mantelit ja pinjansiemenet sellaisenaan tai paahda ensin kuivalla kuumalla pannulla kullanruskeiksi ja lisää vasta sitten. Kääntele ja lämmitä tasaiseksi, lisää öljyä tarvittaessa, jos riisi uhkaa palaa pohjaan.

  4. Hienonna lopuksi korianteria pinnalle ja tarjoa vegeshawarman ja hummuksen kanssa.

  5. Tee shawarma-mausteseos. Jauha mausteet morttelissa. Ruskista vegejauhis öljyssä pakkauksen ohjeen mukaan. Mausta noin 2 teelusikallisella shawarma-mausteseosta.

  6. Tarjoa hummuksen ja manteliriisin kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Reseptissä lukee kuminaa ja voinpa taata, että sitä jos shawarmaan laittaa, niin kylläpä aika kummalliselle maistuu.

Olisiko reseptissä kuitenkin käytettävä kuminan sijasta juustokuminaa eli jeeraa eli roomankuminaa (Cuminum cyminum), eikä sitä Suomen pitkissä ja valoisissa öissä maailman parhaaksi kasvetettavaa kuminaa (Carum carvi)?

Englanninkielen cummin on suomeksi juustokumina/jeera/roomankumina (Cuminum cyminum).  Suomen kumina (Carum carvi) taas on englanniksi Caraway.

Jos julkaisee reseptejä, niin kannattaa ensin opetella mausteiden nimet oikein.

Vierailija 2

Juuri näin kuten edellinen kirjoittaja kirjoitti. Olin lähes varma tästä mokasta jo ennen kuin avasin tätä reseptiä, sen verran yleinen moka se on - ja senkin vuoksi ihme että samaan virheeseen törmätään edelleen.

Jeerasta tulee itämaisille ruoille tyypillinen maku, tässäkin annoksessa tuo tekee ison eron.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.