
Kermapullaan saattoi tänä vuonna törmätä muulloinkin kuin laskiaisena. Tämä suomalaisesta laskiaispullasta ja italialaisesta maritozzo-täytepullasta inspiroitunut syysherkku täytetään keman lisäksi omenalla.
Omena-kermapullat
Ainekset
Työvaiheet
-
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Lisää sokeri, mausteet ja muna, ja sekoita. Alusta jauhot taikinaan. Sekoita voi joukkoon alustamisen loppupuolella. Lisää vaivatessa jauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota liinalla peitettynä noin 40 minuuttia.
-
Pilko omenat paloiksi siemenkotaa myötäillen. Leikkaa palat pieniksi kuutioiksi kattilaan. Mittaa joukkoon marmeladisokeri ja vesi. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen poreillen ilman kantta noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Kaada taikina pöydälle, pyöritä se pitkäksi tangoksi ja jaa 12 osaan. Pyörittele palat pulliksi ja nosta leivinpaperin päälle kahdelle pellille. Anna kohota liinan alla n. 20 min.
-
Sivele kohonneet pullat munalla. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia tai kunnes pullat ovat kypsiä. Anna jäähtyä noin tunti ennen täyttämistä.
-
Rouhi pähkinät veitsellä ja paahda kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä pähkinät lautaselle, ja mittaa fariinisokeri ja kerma pannulle. Keitä seosta sekoitellen noin 7–8 minuuttia tai kunnes se paksunee kinuskimaiseksi. Ota pannu syrjään liedeltä. Sekoita joukkoon pähkinät, voi ja suola.
-
Vatkaa pulien täytteeksi tuleva kerma vaahdoksi.
-
Leikkaa pullista lakki irti. Lusikoi omenatäytettä pohjalle ja pursota tai levitä lusikalla kermavaahtoa täytteen päälle. Paina pullan lakki kevyesti paikalleen. Lusikoi kinuskipähkinäkuorrutusta pullan päälle.
Vinkki Koristele pullat halutessasi kuivatuilla omenasipseillä. Leikkaa omena ohuiksi viipaleiksi uunipellille ja anna kuivua 50 asteessa noin 8–10 tuntia. Käännä lastuja kerran kuivatuksen aikana.