ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tarjoa grillisiika paahdetun purjon ja kirpsakan punasipuli-kapriskastikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + suolaus yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Suolattu grillisiika

Ainekset

1
kokonainen (noin 800 g) siika
SUOLALIEMI
2
l
vettä
2
dl
merisuolaa
½
ruukkua tilliä
1
tl
kokonaista kuminaa
LISÄKSI
2
rkl
öljyä
punasipuli-kapriskastiketta (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa, ota pois liedeltä. Lisää suola ja sekoita niin, että suola liukenee nesteen. Laita tilli ja kumina liemeen ja anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Laita perattu, puhdistettu ja suomustettu kala laakeaan vuokaan ja kaada suolaliemi kalan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin. Anna maustua yön yli tai vähintään 4 tuntia. Jos kala ei peity kokonaan liemellä, käännä se maustumisen puolessa välissä.

  3. Ota kala liemestä ja kuivaa se hyvin. Tee kalan kylkiin kevyet viillot terävällä veitsellä. Hiero kalan pintaan öljyä.

  4. Grillaa kalaa grillissä keskilämmössä, molemmin puolin noin 10–15 minuuttia. Kypsän kalan sisälämpötila on noin 45 °C, mutta järvikala kannattaa kypsentää noin 65-asteiseksi. Kypsän kalan tunnistat myös siitä, että sen selkäevä irtoaa helposti.

  5. Ota kala grillistä ja anna vetäytyä folioon käärittynä 10 minuuttia.

VINKKI! Grillaa kalalle lisukkeeksi kokonainen purjo. Purjon uloimmat lehdet saavat hiiltyä kunnolla tummiksi ja sisus kypsyä pehmeäksi. Kuori hiiltyneet uloimmat lehdet pois ennen tarjoilua.

Punasipuli-kapriskastike

Ainekset

1
punasipuli
1
dl
persiljaa
2
rkl
kapriksia
1
dl
punaviinietikkaa
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli, persilja ja kaprikset.

  2. Yhdistä pienessä kattilassa etikka, sokeri, suola ja pippuri. Sekoita niin, että sokeri liukenee nesteeseen ja kiehauta nopeasti 2–3 minuuttia.

  3. Ota kattila liedeltä ja vispaa öljy joukkoon ohuena nauhana. Lisää lopuksi sipulit, kaprikset ja persilja.

  4. Anna jäähtyä ja tarjoile.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Katkarapujen tilalle voi lohkoa lisää avokadoa tai kuutioida marinoitua tofua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset katkarapukääröt

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
riisipaperia (esim. Blue Dragon)
1
ps (200 g)
isoja pakaste-katkarapuja
2–3
porkkanaa
½
kurkkua
1–2
avokadoa
1
ps jääsalaattia
2
chilipalkoa
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Pese ja halkaise kurkku. Koverra teelusikalla siemenet pois ja viipaloi kurkku. Halkaise avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmä. Revi jääsalaatti pienemmiksi paloiksi. Viipaloi chilit. Riivi yrteistä lehdet ja hennoimmat varret.
  2. Laita isoon kulhoon lämmintä vettä. Kasta riisipaperit yksitellen veteen noin 10 sekunniksi. Nosta paperi leikkuulaudalle. Taputtele ylimääräinen vesi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
  3. Nosta riisipaperin keskelle täytteitä. Taita riisipaperi paketissa olevan kuvan mukaisesti täytteen päälle. Kääri rullalle.
  4. Täytä kaikki rullat samalla tavalla. Leikkaa ne puoliksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Rullat sopivat vegaaneille, kun jätät katkaravut pois. Pilko silloin täytteeseen reilummin avokadoa tai käytä marinoitua tofua.

Inkiväärikastike

Ainekset

2
limettiä
2
rkl
inkivääriä silputtuna
1
chili
2
dl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Purista limeteistä mehu. Silppua inkivääri ja chili.
  2. Yhdistä kastikkeen ainekset.

Maapähkinäkastike

Ainekset

2
dl
maapähkinätahnaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Muheva kerrosleipä on parempi kuin moni hampurilainen, mutta ihan pikaruokaa se ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
4–6 t
Vaikeustaso
Helppo

Grillikaslerleivät

Ainekset

2
kg:n pala
porsaan kasleria
Rub-mausteseos
4
rkl
fariinisokeria
1
rkl
suolaa
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
sipulijauhetta
2
tl
cayannepippuria
½
tl
maustepippuria
Lisäksi
8
siivua vaaleaa maalaisleipää
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa
2
pihvitomaattia
2
suolakurkkua
1
punasipuli
1
ruukku salaattia

Työvaiheet

  1. Sekoita rubin ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua huoneenlämmössä tunnin tai pari.
  2. Kuumenna grilli tai valmista hiillos, siirrä hiillos grillin toiselle laidalle, laita toiselle puolelle grilliin rasvapelti valmiiksi.
  3. Grillaa ensin lihan pinnat kiinni suoralla lämmöllä. Laita lihaan sisälämpömittari ja siirrä liha epäsuoraan lämpöön ritilälle rasvapellin päälle.
  4. Kypsennä 2–4 tuntia. Pidä grillin lämpötila koko ajan alle 160 asteessa. Kypsennä, kunnes lihan sisälämpötila on 85–88 astetta.
  5. Ota liha grillistä, kääri folioon ja anna vetäytyä tunnin verran.
  6. Leikkaa liha. Siivuta leipä. Voitele leipä tuorejuustolla.
  7. Laita leivän väliin tomaattia, suolakurkkua ja sipulia siivuina, salaattia sekä reilusti lihaa.

Vinkki! Kokeile lisätä kypsennyksen ajaksi grilliin savustuspuruja.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Tonnikalapastan ohje on niin helppo, että koululainenkin osaa sen itse tehdä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalapasta

Ainekset

400
g
pastaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
prk
tonnikalapaloja öljyssä
1
prk
tomaattimurskaa
vettä
1
tl
kuivattua basilikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippurirouhetta

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan pussin ohjeen mukaan.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli.
  3. Kaada paistinpannulle loraus öljyä tonnikalapurkista. Kuullota sipuleita pari minuuttia.
  4. Lisää tonnikala. Paloittele tonnikala kauhalla pienemmiksi paloiksi.
  5. Kaada joukkoon tomaattimurska. Huuhtele tölkki vedellä ja lisää vesi kastikkeeseen.
  6. Mausta kastike basilikalla, suolalla ja pippurilla.
  7. Hauduta 10 minuuttia ja kaada kastike pastan joukkoon.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Nyhtöpossu ja grillatut kasvikset tarjoillaan tortillojen kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
noin 2 t + marinointi 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Meksikolainen nyhtökasleri

Ainekset

noin 800
g
porsaan kasleria
2
valkosipulinkynttä
1
tlk
ananasta
½
dl
öljyä
2
rkl
soijaa
2
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
siirappia
1
tl
suolaa
LISÄKSI
2
sitruunaa
2
tomaattia
1
tlk
ananasrenkaita
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
makea sipuli
1
ruukku korianteria
1
pkt
minitortillalettuja

Työvaiheet

  1. Viillä lihan pintaan ristiviillot ja laita se suljettavaan muovipussiin.

  2. Hienonna valkosipulit. Laita ananas mehuineen sauvasekoittimen kulhoon. Lisää valkosipulit, öljy, soija, etikka, siirappi ja suola. Soseuta.

  3. Kaada marinadi lihan päälle. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

  4. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos. Pyyhi ylimääräinen marinadi lihan pinnalta. Paista lihaa niin, että saat sen pintaan kauttaaltaan kauniin paistovärin.

  5. Pienennä grillin lämpö minimiin tai siirrä hiiligrillissä hiilet grillin toiseen laitaan.

  6. Paina lihaan paistomittari. Kypsennä lihaa epäsuoralla lämmöllä, kunnes sisälämpötila on 85 astetta.

  7. Ota liha grillistä ja anna sen vetäytyä folioon käärittynä 15 minuuttia. Revi kypsä liha haarukalla suikaleiksi.

  8. Halkaise sitruunat ja tomaatit. Ota ananasrenkaat liemestä. Sivele tomaatit, sitruunanpuolikkaat ja ananasrenkaat öljyllä ja grillaa niitä muutaman minuutin ajan. Paista tomaatit ja sitruunat vain leikkauspinnan puolelta, ananakset molemmin puolin.

  9. Tarjoile liha pehmeiden tortillalettujen, grillatun ananaksen ja tomaatin, hienonnetun sipulin ja korianterin kanssa. Purista pinnalle mausteeksi sitruunamehua.