Tarjoa grillisiika paahdetun purjon ja kirpsakan punasipuli-kapriskastikkeen kanssa.
Suolattu grillisiika
Ainekset
Työvaiheet
-
Kiehauta vesi kattilassa, ota pois liedeltä. Lisää suola ja sekoita niin, että suola liukenee nesteen. Laita tilli ja kumina liemeen ja anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Laita perattu, puhdistettu ja suomustettu kala laakeaan vuokaan ja kaada suolaliemi kalan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin. Anna maustua yön yli tai vähintään 4 tuntia. Jos kala ei peity kokonaan liemellä, käännä se maustumisen puolessa välissä.
-
Ota kala liemestä ja kuivaa se hyvin. Tee kalan kylkiin kevyet viillot terävällä veitsellä. Hiero kalan pintaan öljyä.
-
Grillaa kalaa grillissä keskilämmössä, molemmin puolin noin 10–15 minuuttia. Kypsän kalan sisälämpötila on noin 45 °C, mutta järvikala kannattaa kypsentää noin 65-asteiseksi. Kypsän kalan tunnistat myös siitä, että sen selkäevä irtoaa helposti.
-
Ota kala grillistä ja anna vetäytyä folioon käärittynä 10 minuuttia.
VINKKI! Grillaa kalalle lisukkeeksi kokonainen purjo. Purjon uloimmat lehdet saavat hiiltyä kunnolla tummiksi ja sisus kypsyä pehmeäksi. Kuori hiiltyneet uloimmat lehdet pois ennen tarjoilua.
Punasipuli-kapriskastike
Ainekset
Työvaiheet
-
Hienonna sipuli, persilja ja kaprikset.
-
Yhdistä pienessä kattilassa etikka, sokeri, suola ja pippuri. Sekoita niin, että sokeri liukenee nesteeseen ja kiehauta nopeasti 2–3 minuuttia.
-
Ota kattila liedeltä ja vispaa öljy joukkoon ohuena nauhana. Lisää lopuksi sipulit, kaprikset ja persilja.
-
Anna jäähtyä ja tarjoile.