Valkopapukeitto
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita pavut isoon kulhoon ja kaada päälle reilusti kylmää vettä. Lisää 1 tl suolaa. Liota papuja vähintään 12 tuntia tai yön yli. Kaada liotusvesi pois.
-
Kaada pavut pataan. Pese ja paloittele lehtiselleri ja porkkana isoiksi paloiksi. Kuori sipuli ja lohko se neljään osaan. Leikkaa valkosipuli leveyssuunnassa puoliksi. Laita kaikki kasvikset pataan ja lisää rosmariini, suola, pippuri, öljy ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä kannen alla 10 minuuttia.
-
Siirrä pata 150-asteiseen uuniin. Kypsennä papuja uunissa ilman kantta 1–2 tuntia. Kokeile kypsyyttä tunnin jälkeen. Jos käytät pavut muuhun kuin keittoon, kypsennä ne kermaisen kypsiksi. Keittoa varten pavut saavat jäädä aavistuksen kovemmiksi.
-
Kaada pavut liemineen siivilään ja ota liemi talteen. Poista selleri, porkkana, sipuli ja rosmariininoksat. Ota halutessasi valkosipuli erilleen ja purista pehmenneet kynnet lautaselle. Ne voi lisätä keittoon myöhemmin.
-
Valmista keitto. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa fenkolista sormimaiset varret pois ja hienonna fenkoli.
-
Kuullota sipulia ja fenkolia kattilassa öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää papujen kypsennysliemi (n. 6 dl), vesi ja fondi. Kuumenna kiehuvaksi.
-
Lisää pavut ja pehmenneet valkosipulinkynnet, jos käytät ne. Keitä matalla lämmöllä 10 minuuttia.
-
Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi ja purista mehutilkka. Hienonna rakuuna. Mausta keitto lopuksi sitruunankuorella ja -mehulla. Ripottele päälle hienonnettua yrttiä.
Vinkki Voit kypsentää pavut valmiiksi uunissa päivää ennen keiton keittämistä. Säilytä pavut, liemi ja valkosipulit peitettynä jääkaapissa.