Taste of Helsinki 2014 on lisännyt 27 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Juuri

Kaikki tuntevat makaronilaatikon ja tietävät miltä sen tulee maistua. Tämä on Juuren tapaan toteutettu; uutta voi luoda myös vanhaa kunnioittaen. Annokseen halusimme myös saada monet kasvisruokiin liittyvät jopa kliseiset raaka-aineyhdistelmät mukaan mutta kuitenkin tuoreina kombinaatioina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Vaikea

Punajuurimakaronilaatikko

Ainekset

1
kg
punajuuria
400
g
makaronia
1
l
kasvislientä ja 2 tl suolaa
2
isoa sipulia
5
valkosipulinkynttä
1/4
ruukkua
timjamia
1/4
ruukkua
rosmariinia
1/3
ruukkua
persiljaa
2
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
3
dl
punajuurimehua
5
dl
kuohukermaa
2
dl
smetanaa
ripaus
rouhittua maustepippuria
ripaus
rouhittua mustapippuria
2
tl
suolaa
5
kananmunaa
1/2
ruukkua
ruohosipulia koristeluun

Työvaiheet

  1. Kypsennä punajuuret uunissa paistopussissa, jäähdytä, kuori ja pilko karkeaksi rouheeksi. Säästä rouheesta 1/5 punajuuripyreetä varten.
  2. Keitä makaronit lähes ylikypsiksi runsassuolaisessa kasvisliemessä. Jäähdytä nopeasti kylmällä vedellä.
  3. Kuori ja silppua sipulit sekä hienonna yrtit. Kuumenna pannussa voi ja öljy, lisää sipulit sekä yrtit ja kuullota, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Sekoita joukkoon punajuuret ja ota pois levyltä.
  4. Sekoita kulhossa kaikki ainekset suolaa lukuunottamatta. Lisää suolaa vähitellen, maista ja lisää tarpeen mukaan. Kaada seos hyvin öljyttyyn uunivuokaan ja paista uunissa 150 asteeessa noin 40 minuuttia, kunnes laatikko on kunnolla hyytynyt. Jäähdytä ja laita kylmään asettumaan. Leikkaa laatikko annospaloiksi ja lämmitä leivinpaperin päällä 200 asteisessa uunissa noin viisi minuuttia ja ruoka on valmis tarjoiltavaksi.
  5. Laita lautaselle pohjaksi punajuuripyreetä (ohje alempana) ja aseta punajuuri-makaronilaatikko sen päälle. Asettele marinoituja kantarelleja (ohje alempana) sekä kaunis pallo kuttuchevremoussea (ohje alempana) laatikon päälle. Laita pienet keot pähkinävoikreemiä (ohje alempana) viereen. Koristele vielä siemenkeksipaloilla (ohje alempana) ja hienoksi hakatulla ruohosipulilla ja tarjoile.

 

Kuttuchevre

Ainekset

200
g
kuttuchevreä
200
g
smetanaa

Työvaiheet

  1. Sekoita ainekset kulhossa keskenään nuolijalla, hiero tiheän siivilän läpi ja sekoita vielä uudelleen. Laita kylmään asettumaan.

Punajuuripyree

Ainekset

n. 200
g
kypsää karkeaksi rouhittua punajuurta
1/3
ruukkua
tilliä
50
g
voita
hyppysellinen
suolaa

Työvaiheet

  1. Hienonna tilli ja kuutioi voi pieneksi. Aja kulhossa kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi. Paseeraa vielä tiheäsilmäisen siivilän läpi. Mausta tarvittaessa suolalla. Jäähdytä ja laita kylmään maustumaan. Lämmitä hieman matalalla lämmöllä kattilassa ennen tarjoilua.

Marinoidut sienet

Ainekset

2
dl
pieniä kantarelleja
2
rkl
fariinisokeria
2
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
rypsiöljyä
ripaus
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy ja sokeri kattilassa. Kiehauta ja lisää kantarellit. Sekoita hetki ja lisää etikka. Mausta suolalla ja laita kannelliseen astiaan jäähtymään. Laita kylmään maustumaan ja tarjoile.

 

Pähkinävoikreemi

Ainekset

2
dl
maitoa
ripaus
suolaa
2
rkl
maissijauhoja
3
keltuaista
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Laita puolet voista kattilaan ja kuumenna välillä sekoittaen, kunnes voi on alkanut ruskistua ja tuoksuu pähkinäiseltä. Ota pois levyltä ja siivilöi voi astiaan jäähtymään ja sekoita loppuvoi joukkoon ja laita kylmään. Laita kaikki ainekset voita lukuunottamatta kattilaan. Lämmitä matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa muutaman kerran. Ota kattila pois levyltä. Vatkaa voi pieninä nokareina joukkoon.

  2. Kaada kreemi kannelliseen astiaan ja painele tuorekelmua pinnalle estämään kuoren muostumisen. Jäähdytä, poista kelmu ja laita kylmään maustumaan. Tarjoile.

Juusto-pellavansiemenkeksi

Ainekset

1
rkl
pellavansiemeniä
50
g
emmentaljuustoa
50
g
kuttucheddaria

Työvaiheet

 

  1. Raasta juustot hienoksi ja sekoita pellavansiementen kanssa. Laita seos tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa 180 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja kuplii. Ota pois uunista ja jäähdytä.
  2. Murenna juustokeksistä paloja ja laita purkkiin odottamaan käyttöä. 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.