
Paahdetun ruisleivän ja voin aromi viimeistelevät kansalliskalastamme valmistetun ihanan keiton.
Suosi kotimaista ahventa! Ahven on Suomen yleisin kala ja mainio ruokakala, jota on pidetty arvossa jo tuhansia vuosia: monissa Euroopan maissa se on yksi arvostetuimmista herkuista.
Suomen ahvenkannat ovat elinvoimaisia, eikä nykyinen kalastus heikennä ahvenkantojen tilaa. Ahvenen sanotaan tarttuvan kaikkiin pyydyksiin, ja se onkin jokaisen onkijan tuntema suosittu ruokakala ja urheilukalastuksen kohde. Lisätietoja: http://wwf.fi/kalaopas/
Iniön kirkas ahvenkeitto
Ainekset
Työvaiheet
Laita huuhdotut selkäruodot, päät ja evät kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä niin, että perkeet peittyvät. Lisää sekaan puolitetut porkkanat, sipulinlohkot, laakerinlehti, pippurit ja persiljan tai tillinvarsia. Lisää hieman merisuolaa ja anna kiehua hiljaa poreillen noin 20 minuuttia. Kuori lopuksi keiton pintaan noussut vaahto. Siilaa liemi ja anna jäähtyä. Sakka painuu jäähtyessään liemen pohjaan, ja on siten helppo jättää pois kaadettaessa liemi uuteen astiaan.
Kuullota pilkottuja vihanneksia voissa. Kaada päälle liemi ja anna kiehua noin 10–15 minuuttia. Lisää suolaa ja tarkista maku. Lopuksi lisää keittoon ahvenkuutiot ja tuoretta persiljaa ja tilliä.
Kun keitto on valmis, voitele paahdettu ruisleivän pala reilulla voilla ja nosta keiton päälle. Leivän ja voin aromi viimeistelee ahvenkeiton.