Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Iltapalaklassikko voi tarvittaessa korvata jopa juhlapöydän voileipäkakun.

Taannoin kävi niin, että pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni osallistumaan baby shower -juhliin. Ystäväni saavat vauvan, ja koska halusin kerrankin päästä ruokaruljanssista helpolla, ehdotin juhlatoimikunnalle, että voisin isännöidä kyseiset pippalot.

Odotin vähän kauhuissani että kotini täyttyy vaippakakuista, vaaleanpunaisista ilmapalloista ja helistimistä, mutta koska tulevan äidin ihmismaku on mitä ilmeisimmin oivallinen, oli elämäni ensimmäinen baby shower varsin miellyttävä kokemus. Samaa sanoi onneksi myös tuleva äiti.

Vaikka halusin päästä ruokaruljanssista helpolla, en tietenkään päässyt lusmuamaan. Juhlatoimikunta päätti hoitaa brunssitarjoilun vegepainotteisesti, joten päätin valmistaa vieraille muutaman munakasrullan.

Olen munaruokien suuri ystävä, koska niiden muuntelukyky on aivan omaa luokkaansa. Ja koska olen myös retron ja nostalgian suuri ystävä (mikä varmaan näkyy lisäämistäni resepteistä), oli munakasrulla mitä mainioin tarjottava juuri näihin kemuihin.

Se oli yllättävän monelle myös ensimmäinen munakasrullakokemus! Kerroin tästä työkaverilleni Chrisselle, joka nauroi, että "näin ne ruokatrendit tulevat ja menevät". Se mikä on eksoottista kolmekymppisille on kokeneemmille ketuille jo old school.

Munakasrullaa tehdessä on syytä muistaa muutama asia:

1. Osta itse poikkaistavaa leivinpaperia! Ainakaan omissa uunipelleissäni valmiiksi arkitettu paperi ei riitä kattamaan koko peltiä, ja peltiin kiinni palaneen munamassan raaputtelu ja peseminen ei ole kovin lystikästä puuhaa.

2. Jos teet kylmän täytteen, anna munalevyn jäähtyä rauhassa ennen täyttämistä. Jos levy on kuuma tai lämmin, ainakin maitopohjaiset täytteet tuppaavat sulamaan tai lössähtämään.

3. Älä stressaa täytteestä. Se kääritään munakasrullan sisään, joten piperrykseen ei ole tarvetta.

Itse täytin rullat (tein kolminkertaisen annoksen) avokadohummuksella ja feta-paprikatahnalla. Avokadohummuksen päälle roiskin vielä srirachaa. Hummusversio loppui juhlissa ensimmäisenä, mutta feta-paprikarullakin teki hyvin kauppansa.

Ajattelin, että suurena voileipäkakkujen ystävänä voisin ehkä kevään juhlissa korvata voileipäkakun munakasrullalla. Jos sen päällystää ja koristelee, menee rulla täysin kakusta, ja maistuu ehkä niillekin, jotka eivät leipää syö. Täätteeksi käy jotakuinkin kaikki, mitä voisi kuvitella syövänsä uuniperunan kanssa.

Kannattaa myös muistaa, että munakasrulla on törkeän hyvää myös lämpimänä. Sisään esimerkiksi hyvää jauhelihakastiketta (esimerkiksi Riikan Sloppy Joe -soosi), lätty rullalle, juustoa päälle ja hetkeksi uuniin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Helppo

Avokado-hummustäyte

Ainekset

1
prk
kikherneitä
1
rkl
tahinia
1
sitruunan mehu
2
valkosipulinkynttä
1/2-1
dl
oliiviöljyä
2
avokadoa
1
puntti
lehtipersiljaa
suolaa
pippuria
srirachaa

Työvaiheet

  1. Aja blenderissä kaikki aineet tasaiseksi massaksi. Levitä tahna varovasti munakaslevyn päälle. Jos tahna on kovin paksua, lisää vähän sitruunamehua, vettä tai oliiviöljyä. Puristele kiknernetäytteen päälle maun mukaan srirachaa. Rullaa ja tarjoile.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Käyttövalmiit purkkipavut on kerrassaan loistava keksintö. Ne tuovat sosekeittoon rutkasti hyvää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsakaali-valkopapukeitto

Ainekset

1
(400 g)
parsakaali
1
prk (280 g)
valkoisia papuja
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
1
rkl
yrttimausteseosta
SIEMEN-PERSILJAPESTO
1
dl
hienonnettua persiljaa
½
dl
auringonkukansiemeniä
3
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
1
rkl
sitruunanmehua
2
tl
raastettua luomusitruunan kuorta
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin siemenpesto murskaamalla kaikki ainekset isossa huhmaressa rouheiseksi kastikkeeksi. Voit myös surauttaa seoksen sauvasekoittimella, mutta älä soseuta pestoa täysin sileäksi.

  2. Huuhtele parsakaali ja leikkaa paloiksi. Valuta ja huuhtele pavut säilöntäliemestä.

  3. Kiehauta vesi. Lisää kasvisliemikuutiot, yrttimausteseos, parsakaalit ja pavut. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes parsakaali on pehmeää.

  4. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Tarjoile keiton kanssa siemen-persiljapestoa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.