En halunnut valmistaa pääsiäiseksi lammasta, joten käännyin kalan puoleen. Tykkään valmistaa kalaa kokonaisesta kalasta, joka on myös usein halvempaa kuin valmiiksi käsitelty kala. Aluksi kokonaisen kalan kanssa pelleily voi tuntua työläältä ja vittumaiselta, mutta kun sitä muutaman kerran harjoittelee, se alkaa sujua ja muuttua jopa hauskaksi.

Tämän reseptin lisukkeena tarjosin tuplapaistettuja uuniperunoita. Varmasti myös jokin juurespyree (peruna, palsternakka, mitä näitä nyt on) tai ruokaisa mutta raikas salaatti toimisi myös mainiosti!

Jälleen - jos et jaksa askarrella kalojen ja liemien kanssa, tässä reseptissä on helppo oikaista: fileepalat saa kaupasta ja kalalientä kuutiosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35m.+2-3h+45m.
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kalaa sauce vin blanc -kastikkeessa

Ainekset

Kokonainen kotimainen kirjolohi (tai muu kestävän kalakannan kala)
Kalaliemi
Kalan perkeet
Purjon kärki ja vihreät osat
Halkaistu punasipuli
3-4
valkosipulin kynttä
timjamia
maustepippuria
1/4
sitruunan kuori
Sauce vin blanc -kastike
4
dl
ruokakermaa
1
tl
suolaa
2
shalottisipulia
1
dl
kuivaa valkoviiniä
0,5
dl
kuivaa vermuttia
3
dl
kalalientä
runsaasti timjamia
1/2
sitruunan mehu
suolaa
rouhittua mustapippuria
1
keskikokoinen purjo
pari nokaretta voita
öljyä

Työvaiheet

Renssaa kala (n. 30 min.)

Tarvitset apuvälineiksi fileerausveitsen. Pinsetit, kalasakset ja haarukka ovat plussaa.

  1. Suomusta kala sen keskivaiheilta huolellisesti. Suomustamiseen voit käyttää kalasaksia tai esim. kuorimaveitsen sivua. Suomustaminen kannattaa tehdä lavuaarissa tai muovipussissa, jotta koko maailma ei ole täynnä villisti lenteleviä suomuja.
  2. Ota fileerausveitsi ja laske kala pöydälle. Paina veitsi alas kiduksen sivusta, ota kalaa päästä kiinni ja liu'uta veistä kohti pyrstöä koko ajan jämäkästi alas painaen. Käännä kala ja toista. Laita pää ja keskiruoto kattilaan.
  3. Leikkaa kalasaksilla irti kaikki, mitä et halua syödä. (Evät, pään sivussa olleet "kidusluut" jne.) Laita ne kattilaan.
  4. Leikkaa fileerausveitsellä irti vahvat vatsaruodot. Voit pitää kalasta haarukalla kiinni. Lisää vatsaruotorimpsu kattilaan.
  5. Nypi selkäruodot irti pinseteillä. Löydät ne tunnustelemalla. Voit käyttää nyppimiseen myös sormiasi ja esim. kuorimaveitsen päätä. Lisää ruodot kattilaan.

Valmista annospalat (n. 5 min.)

  1. Sinulla on edessäsi kaksi puhdasta ja kaunista filettä. Leikkaa niiden keskivaiheilta neljä suurin piirtein samankokoista annospalaa. Tarkista, että palat ovat nahkapuolelta suomuttomia. Huuhtele palat, taputtele ne talouspaperilla kuivaksi ja nosta jääkaappiin.
  2. Loput kalapalat voit irroittaa nahasta fileerausveitsellä. Lisää nahat kattilaan muiden kalanperkeiden kanssa. "Ylijäämä"kalasta voit valmistaa esimerkiksi kalakeiton.

Keitä kalaliemi (2-3 h).

  1. Lisää kalanperkekattilaan purjo, sipuli, valkosipuli, maustepippurit, timjami, sitruunankuori ja suola. Sinun ei tarvitse kuoria sipuleita, myös kuorissa on makua. 
  2. Täytä kattila vedellä niin, että ainekset peittyvät. Anna liemen kiehua pienellä lämmöllä ilman kantta n. 2-3 tuntia.
  3. Siivilöi liemi läveikön avulla ja anna sen valua hetki.

Sinulla on nyt kattilan koosta riippuen noin 5-7 dl kalalientä. Kastikkeen valmistukseen tarvitset sitä 3 dl. Loput voit käyttää esimerkiksi kalakeiton pohjaan tai pakastaa.

Valmista kastike (n. 30 min.)

  1. Kuumenna kermaa pinnoitetussa paistokasarissa vajaat kymmenisen minuuttia niin, että se keittyy hivenen kasaan. Kaada kulhoon odottamaan.
  2. Laita pieneksi pilpustetut shalottisipulit, viini, vermutti, kalaliemi ja timjami kattilaan. Keitä keskilämmöllä niin kauan, että siirappimaista nestettä on kattilan pohjalla vajaa desilitra. Valuta siivilöimällä kulhoon.
  3. Huuhtele ja puhdista kattila. Lisää siirappimainen neste ja kuumenna höyryväksi. Lisää joukkoon kerma koko ajan vatkaten. Lisää joukkoon sitruunamehu, mustapippuri ja suola, tarkista maku.
  4. Pienennä lämpö.

Paista kala ja viimeistele kastike (n. 15 min.)

  1. Pese ja pilko purjon valkoinen osa. Kuullota purjoa pannulla voin ja öljyn sekoitteessa.
  2. Nosta annoskalapalat jääkaapista ja paista ne kypsiksi purjopannulla keskilämmöllä.
  3. Lisää kastikkeeseen nokare voita ja vatkaa kiiltäväksi.

Nosta esille.

  1. Nosta kalat lautasille nahkapuoli ylöspäin.
  2. Ripottele päälle paistettua purjoa.
  3. Valuta kastike kalan päälle ja ympärille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Rosmariinilla ja sitruunalla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Sekoita marinadi kulhossa, lisää maustamattomat broilerinleikkeet ja anna maustua viileässä ainakin muutama tunti ennen grillausta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-sitruunamarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna rosmariininlehdet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Rosmariini-sitruunamarinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Se riittää 600–800 g:lle broilerinrintafileitä tai -paistileikkeitä.