En halunnut valmistaa pääsiäiseksi lammasta, joten käännyin kalan puoleen. Tykkään valmistaa kalaa kokonaisesta kalasta, joka on myös usein halvempaa kuin valmiiksi käsitelty kala. Aluksi kokonaisen kalan kanssa pelleily voi tuntua työläältä ja vittumaiselta, mutta kun sitä muutaman kerran harjoittelee, se alkaa sujua ja muuttua jopa hauskaksi.

Tämän reseptin lisukkeena tarjosin tuplapaistettuja uuniperunoita. Varmasti myös jokin juurespyree (peruna, palsternakka, mitä näitä nyt on) tai ruokaisa mutta raikas salaatti toimisi myös mainiosti!

Jälleen - jos et jaksa askarrella kalojen ja liemien kanssa, tässä reseptissä on helppo oikaista: fileepalat saa kaupasta ja kalalientä kuutiosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35m.+2-3h+45m.
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kalaa sauce vin blanc -kastikkeessa

Ainekset

Kokonainen kotimainen kirjolohi (tai muu kestävän kalakannan kala)
Kalaliemi
Kalan perkeet
Purjon kärki ja vihreät osat
Halkaistu punasipuli
3-4
valkosipulin kynttä
timjamia
maustepippuria
1/4
sitruunan kuori
Sauce vin blanc -kastike
4
dl
ruokakermaa
1
tl
suolaa
2
shalottisipulia
1
dl
kuivaa valkoviiniä
0,5
dl
kuivaa vermuttia
3
dl
kalalientä
runsaasti timjamia
1/2
sitruunan mehu
suolaa
rouhittua mustapippuria
1
keskikokoinen purjo
pari nokaretta voita
öljyä

Työvaiheet

Renssaa kala (n. 30 min.)

Tarvitset apuvälineiksi fileerausveitsen. Pinsetit, kalasakset ja haarukka ovat plussaa.

  1. Suomusta kala sen keskivaiheilta huolellisesti. Suomustamiseen voit käyttää kalasaksia tai esim. kuorimaveitsen sivua. Suomustaminen kannattaa tehdä lavuaarissa tai muovipussissa, jotta koko maailma ei ole täynnä villisti lenteleviä suomuja.
  2. Ota fileerausveitsi ja laske kala pöydälle. Paina veitsi alas kiduksen sivusta, ota kalaa päästä kiinni ja liu'uta veistä kohti pyrstöä koko ajan jämäkästi alas painaen. Käännä kala ja toista. Laita pää ja keskiruoto kattilaan.
  3. Leikkaa kalasaksilla irti kaikki, mitä et halua syödä. (Evät, pään sivussa olleet "kidusluut" jne.) Laita ne kattilaan.
  4. Leikkaa fileerausveitsellä irti vahvat vatsaruodot. Voit pitää kalasta haarukalla kiinni. Lisää vatsaruotorimpsu kattilaan.
  5. Nypi selkäruodot irti pinseteillä. Löydät ne tunnustelemalla. Voit käyttää nyppimiseen myös sormiasi ja esim. kuorimaveitsen päätä. Lisää ruodot kattilaan.

Valmista annospalat (n. 5 min.)

  1. Sinulla on edessäsi kaksi puhdasta ja kaunista filettä. Leikkaa niiden keskivaiheilta neljä suurin piirtein samankokoista annospalaa. Tarkista, että palat ovat nahkapuolelta suomuttomia. Huuhtele palat, taputtele ne talouspaperilla kuivaksi ja nosta jääkaappiin.
  2. Loput kalapalat voit irroittaa nahasta fileerausveitsellä. Lisää nahat kattilaan muiden kalanperkeiden kanssa. "Ylijäämä"kalasta voit valmistaa esimerkiksi kalakeiton.

Keitä kalaliemi (2-3 h).

  1. Lisää kalanperkekattilaan purjo, sipuli, valkosipuli, maustepippurit, timjami, sitruunankuori ja suola. Sinun ei tarvitse kuoria sipuleita, myös kuorissa on makua. 
  2. Täytä kattila vedellä niin, että ainekset peittyvät. Anna liemen kiehua pienellä lämmöllä ilman kantta n. 2-3 tuntia.
  3. Siivilöi liemi läveikön avulla ja anna sen valua hetki.

Sinulla on nyt kattilan koosta riippuen noin 5-7 dl kalalientä. Kastikkeen valmistukseen tarvitset sitä 3 dl. Loput voit käyttää esimerkiksi kalakeiton pohjaan tai pakastaa.

Valmista kastike (n. 30 min.)

  1. Kuumenna kermaa pinnoitetussa paistokasarissa vajaat kymmenisen minuuttia niin, että se keittyy hivenen kasaan. Kaada kulhoon odottamaan.
  2. Laita pieneksi pilpustetut shalottisipulit, viini, vermutti, kalaliemi ja timjami kattilaan. Keitä keskilämmöllä niin kauan, että siirappimaista nestettä on kattilan pohjalla vajaa desilitra. Valuta siivilöimällä kulhoon.
  3. Huuhtele ja puhdista kattila. Lisää siirappimainen neste ja kuumenna höyryväksi. Lisää joukkoon kerma koko ajan vatkaten. Lisää joukkoon sitruunamehu, mustapippuri ja suola, tarkista maku.
  4. Pienennä lämpö.

Paista kala ja viimeistele kastike (n. 15 min.)

  1. Pese ja pilko purjon valkoinen osa. Kuullota purjoa pannulla voin ja öljyn sekoitteessa.
  2. Nosta annoskalapalat jääkaapista ja paista ne kypsiksi purjopannulla keskilämmöllä.
  3. Lisää kastikkeeseen nokare voita ja vatkaa kiiltäväksi.

Nosta esille.

  1. Nosta kalat lautasille nahkapuoli ylöspäin.
  2. Ripottele päälle paistettua purjoa.
  3. Valuta kastike kalan päälle ja ympärille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kalan mausteeksi pyöräytetään itse tehty sitruunapippurin ja kapriksen maustama dippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua kalaa ja pikkelivihanneksia

Ainekset

PIKKELIVIHANNEKSET
1
kesäkurpitsa
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
3
porkkanaa
LIEMI
½
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SITRUUNAPIPPURI
2
tl
raastettua luomu sitruunan kuorta
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
¼
tl
valkopippuria rouhittuna
¼
tl
suolaa
DIPPI
1
rkl
kapriksia
2
dl
vegaanista ranskakermaa
n. 1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
600
g
kalaa ruodottomana fileenä (esm. kirjolohi, nieriä)
2
rkl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Pakkaa porkkanaa lukuun ottamatta kasvikset puhtaaseen lasipurkkiin. Mittaa pikkeliliemen aineet kattilaan ja kiehauta. Siirrä kattila syrjään, lisää porkkanat kuumaan liemeen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt liemi porkkanoiden kanssa lasipurkkiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Pese ja raasta sitruunan kuori pieneen kulhoon. Sekoita joukkoon pippurirouheet ja suola.

  3. Hienonna kaprikset veitsellä ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta sitruunanmehulla.

  4. Leikkaa kala neljäksi annospalaksi ja paista kypsäksi pinnoitetulla pannulla, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Mausta sitruunapippurilla ja tuoreella ruohosipulilla. Tarjoa pikkelikasvisten ja dipin kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Sipulit ja sitruunat paistuvat maukkaiksi samalla uunipellillä täytetyn siian kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokonainen basilikasiika

Ainekset

1
iso tai kaksi pienempää siikaa
1
tl
suolaa
2
rkl
sitruunapestoa
1
dl
kuivahtaneita leipäkuutioita
1
sitruuna
1
ruukku basilikaa
2–4
kevätsipulia varsineen
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Poista siikojen sisälmykset ja kidukset. Huuhtele ja kuivaa kalat. Laita kala uunipellille leivinpaperille.

  3. Hiero siikojen sisään suolaa ja levitä pestoa. Kuutioi kuivat leivänkannikat. Pese sitruuna ja viipaloi siitä puolet. Lohko toinen puolikas. Laita leipäpaloja, sitruunaviipaleita ja basilikanlehtiä kalojen täytteeksi.

  4. Pese ja halkaise sipulit. Laita sipulit ja sitruunalohkot pellille kalan viereen. Sipaise sipulien pintaan öljyä ja rouhi päälle kevyesti suolaa.

  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.