
Valkosipuliperunoiden paremmassa versiossa potut hautuvat kypsiksi valkoviinissä ja ranskankermassa.
Tämä on valehtelematta paras perunalisuke, mitä olen koskaan syönyt. Se on paljon luvattu, mutta olin asiasta aivan varma jo siinä vaiheessa, kun sain inspiraation koko pottuihin. Hyvät hommat tunnistaa heti!
Kuten monissa hyvissä resepteissä, myös valkoviiniperunoiden taustalla on inhimillinen ominaisuus, nimittäin laiskuus.
Rakastan valkosipuliperunoita, mutta koen inhottavaksi sen vaiheen, jossa valkosipulisilppua ripotellaan perunakerrosten väliin. Valkosipulia on vaikea saada levittymään tasaisesti, ja lisäksi valkosipulimurska tarttuu sormiin, vaatteisiin ja keittiön pintoihin.
Niinpä päätin ujuttaa valkosipulin nesteen sekaan. Harmikseni jääkaapissa ei ollut kermaa, jota käytän yleensä valkosipuliperunoihin. Sen sijaan jääkaapissa oli valkoviiniä ja purkki ranskankermaa. Päätin soveltaa kostukkeen niistä.
Paistoin valkosipulisilppua hetken voissa, lisäsin viinitilkan ja mausteita ja lopuksi ranskankerman. Sitten kaadoin litkun uunivuokaan ladottujen perunasiivujen päälle ja tuikkasin vuoan uuniin.
Valmiissa perunoissa oli juuri sopiva määrä valkosipulia! Lisäksi paistoksessa oli fiini, vähän happamahko maku, arvatenkin viinin ja ranskankerman ansiosta. Perunoissa oli enemmän luonnetta kuin kermaan tehdyissä "tavallisisssa" valkosipuliperunoissa.
Söin valkoviiniperunat tällä kertaa uunilohen kanssa, siksi maustoin haudutusnesteen timjamilla ja fenkolilla. Punaisen lihan kanssa voisi käyttää rosmariinia, kanan kanssa ehkä rakuunaa.
Suosittelen testaamaan näitä pottuja, jos on vähänkään valkosipuliperunoiden ystävä. Paistos maistui niin hyvältä, etten kaivannut pottujen päälle edes juustokuorrutusta, vaikka suuri juustofani olenkin.
Viinissä haudutetut valkosipuliperunat
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka. Kuori perunat ja leikkaa ne veitsellä ohuiksi siivuiksi. Lado perunasiivut vuokaan ja ripottele pottukerrosten väleihin vähän suolaa ja mustapippuria.
- Sulata voinokare kattilassa. Raasta sekaan valkosipulit ja paistele hetki. Älä anna valkosipulin ruskistua.
- Kaada valkoviini kattilaan. Lisää liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua pari minuuttia. Lisää sekaan ranskankerma ja anna kiehahtaa mutta älä keitä.
- Kaada viini-ranskankermaseos perunoiden päälle. Paista perunoita 200-asteisen uunin alatasolla vajaa tunti tai kunnes pinta on ruskea ja perunat kypsiä.