Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 92 keittokirjaan.

Valkosipuliperunoiden paremmassa versiossa potut hautuvat kypsiksi valkoviinissä ja ranskankermassa.

Tämä on valehtelematta paras perunalisuke, mitä olen koskaan syönyt. Se on paljon luvattu, mutta olin asiasta aivan varma jo siinä vaiheessa, kun sain inspiraation koko pottuihin. Hyvät hommat tunnistaa heti!

Kuten monissa hyvissä resepteissä, myös valkoviiniperunoiden taustalla on inhimillinen ominaisuus, nimittäin laiskuus.

Rakastan valkosipuliperunoita, mutta koen inhottavaksi sen vaiheen, jossa valkosipulisilppua ripotellaan perunakerrosten väliin. Valkosipulia on vaikea saada levittymään tasaisesti, ja lisäksi valkosipulimurska tarttuu sormiin, vaatteisiin ja keittiön pintoihin.

Niinpä päätin ujuttaa valkosipulin nesteen sekaan. Harmikseni jääkaapissa ei ollut kermaa, jota käytän yleensä valkosipuliperunoihin. Sen sijaan jääkaapissa oli valkoviiniä ja purkki ranskankermaa. Päätin soveltaa kostukkeen niistä.

Paistoin valkosipulisilppua hetken voissa, lisäsin viinitilkan ja mausteita ja lopuksi ranskankerman. Sitten kaadoin litkun uunivuokaan ladottujen perunasiivujen päälle ja tuikkasin vuoan uuniin.

Valmiissa perunoissa oli juuri sopiva määrä valkosipulia! Lisäksi paistoksessa oli fiini, vähän happamahko maku, arvatenkin viinin ja ranskankerman ansiosta. Perunoissa oli enemmän luonnetta kuin kermaan tehdyissä "tavallisisssa" valkosipuliperunoissa.

Söin valkoviiniperunat tällä kertaa uunilohen kanssa, siksi maustoin haudutusnesteen timjamilla ja fenkolilla. Punaisen lihan kanssa voisi käyttää rosmariinia, kanan kanssa ehkä rakuunaa.

Suosittelen testaamaan näitä pottuja, jos on vähänkään valkosipuliperunoiden ystävä. Paistos maistui niin hyvältä, etten kaivannut pottujen päälle edes juustokuorrutusta, vaikka suuri juustofani olenkin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Viinissä haudutetut valkosipuliperunat

Ainekset

8
jauhoista perunaa
4
valkosipulinkynttä
voita
1
dl
valkoviiniä
1
prk
ranskankermaa
1/2
liemikuutio (valitse kuutio pääraaka-aineen mukaan, liha-, kala-, kana- tai kasviskuutio)
timjamia
kuivattua fenkolia
suolaa
pippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka. Kuori perunat ja leikkaa ne veitsellä ohuiksi siivuiksi. Lado perunasiivut vuokaan ja ripottele pottukerrosten väleihin vähän suolaa ja mustapippuria.
  2. Sulata voinokare kattilassa. Raasta sekaan valkosipulit ja paistele hetki. Älä anna valkosipulin ruskistua.
  3. Kaada valkoviini kattilaan. Lisää liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua pari minuuttia. Lisää sekaan ranskankerma ja anna kiehahtaa mutta älä keitä.
  4. Kaada viini-ranskankermaseos perunoiden päälle. Paista perunoita 200-asteisen uunin alatasolla vajaa tunti tai kunnes pinta on ruskea ja perunat kypsiä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Heleä Campari-mansikkahillo nautitaan auringonpaisteessa vaniljajätskin kanssa. Appelsiinilta maistuva mansikkahillo on niin hyvää, että sitä tekee mieli popsia lusikalla purkista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
20 minuutia
Vaikeustaso
Helppo

Campari-mansikkahillo

Ainekset

1
l (noin 500 g)
mansikoita
1
rkl
appelsiinin kuorta raastettuna
1
dl
appelsiinin mehua
3
dl
hillo-marmeladisokeria
dl
Camparia

Työvaiheet

  1. Puhdista mansikat ja poista kannat. Laita marjat kattilaan.
  2. Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta appelsiinin kuoren pinnasta 1 rkl kuoriraastetta. Halkaise hedelmä ja purista puolikkaasta noin 1 dl mehua kattilaan marjojen joukkoon. Kuori ja pilko toinen puolikas, laita hedelmäpalat kattilaan.
  3. Lämmitä kattilaa liedellä, kunnes marjat pehmenevät. Lisää hillo-marmeladisokeri, kiehauta ja laske lämpöä. Anna hillon poreilla hiljalleen 5 minuuttia.
  4. Ota kattila liedeltä ja lisää Campari.
  5. Purkita hillo kuumentamalla puhdistettuihin tölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä pöydällä. Säilytä viileässä.

Vinkki! Pilko valmiin kuuman hillon joukkoon tuoreita mansikoita sattumiksi. Camparia muistuttavaa aperitiivia saa alkoholittomana Crodino-nimellä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kuppiperunat ovat kesäherkku, jota tarjotaan erityisesti Tornionjokilaaksossa ja Pohjanmaan rannikolla. Tämä kylmäsavulohella tuunattu versio sopii vaikka grilliaterian alkuruoaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta alkuruokana
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäsavulohi-kuppiperunat

Ainekset

16–20
pientä varhaisperunaa
3
kesäsipulia varsineen
¼
ruukku
tilliä
100
g
kylmäsavulohta
50
g
voita
4–8
rkl
perunoiden keitinvettä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä 15 minuuttia koosta riippuen, kunnes ne ovat kypsiä.
  2. Leikkaa sipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi ja hienonna tilli. Kuutioi kylmäsavulohi. Jaa voi neljään tilavaan kuppiin tai mukiin ja lisää sipulit. Valuta perunat, mutta ota keitinvettä talteen.
  3. Laita perunat kuppeihin ja kaada päälle kuumaa keitinvettä. Lisää kylmäsavulohi ja tilli. Rouhi päälle mustapippuria.
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokon makuiset kasvikset

Ainekset

1
litra (noin 800 g)
uusia perunoita
1
nippu porkkanoita
1
nippu retiisejä
2
litraa vettä
1
tl
suolaa
1
savustuspussi
50
g
voita
1
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese kasvikset ja poista naatit. Laita perunat ja porkkanat kiehuvaan veteen ja keitä 3–5 minuuttia, perunoiden koosta riippuen. Siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta kuiviksi.

  2. Kuumenna grilli noin 200-asteiseksi. Laita perunat, porkkanat ja retiisit savustuspussiin. Lisää joukkoon voi kuutioina ja loraus öljyä. Rouhi mausteeksi pippuria. Laita pussi grilliin ja anna vihannesten kypsyä 20 minuuttia. Ravistele pussia savusta vielä 10 minuuttia.

  3. Ota savustuspussi grillistä ja viillä pussin pintaan iso risti. Taita pussin yläpinta lähes kokonaan avonaiseksi. Sekoita vihanneksia ja tarkista kypsyys. Laita pussi avonaisena vielä 5–10 minuutiksi grilliin kannen alle. Tarjoile kuumana.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Klementiinejä ja kumkvatteja! Tämä salaatti on varsinainen sitruspommi, joka sopii alkuruoaksi tai lisukkeeksi. Gorgonzolajuusto, suolamantelit ja ruusukaalit sopivat hyvin sitrusten seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Talvinen sitrussalaatti

Ainekset

7
kumkvattia
4
klementiiniä
300
g
vihreitä tai violetteja ruusukaaleja
1
dl
suolattuja manteleita
100
g
gorgonzolajuustoa
½
ps (à 65 g)
rucolaa
KLEMENTIINIKASTIKE
n. ¼
dl
klementiinimehua
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sinappia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese sitrukset. Viipaloi kumkvatit kuorineen ja poista siemenet. Kuori klementiinit veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Viipaloi klementiinit.

  2. Valmista kastike. Kaada leikkuulaudalle kertynyt mehu pieneen kulhoon. Purista joukkoon mehu hedelmien kuorista. Lisää loput kastikkeen ainekset voimakkaasti vatkaten.

  3. Huuhtele ruusukaalit ja irrota niistä lehdet. (Voit myös leikata kaalit veitsellä ohuiksi viipaleiksi.) Kääntele ruusukaalinlehdet kastikkeessa.

  4. Rouhi mantelit veitsellä ja murenna juusto.

  5. Laita tarjoiluvadille kerroksittain ruusukaalia, rucolaa, klementiinejä ja kumkvatteja. Valuta päälle loput kastikkeesta. Ripottele pinnalle mantelit ja juusto.