Sulhaspiirakoita on nopea leipoa, koska ne kypsennetään paistinpannulla. Maku on kuin suoraan mummolasta.
Sulhaspiirakat
Ainekset
Työvaiheet
- Kaada kuoritaikinan ainekset yleiskoneeseen. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia, niin saat hyvän sitkon. Anna taikinan levätä riisinkeiton ajan.
- Hauduta irtonainen riisi kypsäksi vedessä. Mausta suolalla ja voilla.
- Pyöritä taikinasta pötkö ja leikkaa se oin 30 palaksi. Taputtele palat kakkaroiksi. Peitä kakkarat liinalla.
- Ajele kakkaroista pari millimetriä ohuita pyöreitä kuoria. Levitä riisiä puolikkaalle kuorta ja käännä kuori kaksin kerroin. Ummista reuna sormin tai teevadin reunalla painaen.
- Paista piiraat paistinpannulla kirkastetussa voissa tai öljyssä kullanruskeiksi. Tarjoa pannulämpiminä voin tai munavoin kanssa.
Miksi kirkastettu voi, eikö tavallinen sovellu?
Meijän mummo Laatokalta ei kyllä eläissään ollut kuullutkaan irtonaisesta riisistä.
Riisipuuroa se käytti sulhaspiirastenkin sydämeksi.
Siis ruistaikinaanhan ei muodostu sitkoa, vaikka miten vaivaksi, että turhaa on työ.... ja eikös näihin, kuten muihinkin Karjalan herkkuihin, käytetä puuroa eikä irtonaista riisiä? Vai onko näissä joku juttu jota en nyt ymmärtänyt? Ainahan toki perinteisiä ohjeita voi nykyaikaistaa ja parantaa oman maun mukaisemmaksi.
Ihmettelin kans tuota irtoriisiä ja kirkastettua voita. Ei ole ihan ripsipiirakat hanskassa.