
Rapeaa, kesäistä ja koukuttavaa pikkupurtavaa!
Ohuet rustiikkiset hapankorput ovat yllättävän helppoja leipoa! Kesän juhlia varten voit täyttää leivät kylmä- tai lämminsavustetulla lohella, raikkaalla mummonkurkkusalsalla ja kruunata nämä sormilla syötävät herkut nokareella creme fraichea. Valmista korput ja täytteet etukäteen, täytä leivät juuri ennen tarjoilua - näin saat ne säilyttämään rapeutensa mahdollisimman pitkään.
Itsetehdyt hapankorput ja mummonkurkkusalsa
Ainekset
Työvaiheet
Hapankorput:
1. Sekoita kulhossa yllä mainitussa järjestyksessä kaikki ainekset keskenään. Taikinasta tulee tiivis mutta pehmeä, jota on hyvä kaulia ohuiksi levyiksi. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota lämpimässä paikassa n. 30 min. Lämmitä uuni 250°C asteiseksi.
2. Jauhota pöytä ruisjauhoilla. Ota taikinaa kourallinen ja pyöritä siitä pitkulainen tanko. Leikkaa n. teelusikallisen kokoisiksi paloiksi ja kaulitse pieniksi, noin 2mm ohuiksi leiviksi. Nosta leivinpaperilla vuoratulle leivinpellille ja pistele ennen paistoa haarukalla.
Voit halutessasi kaulia leivistä myös ohuita isoja leipiä. Muista pistellä hyvin haarukalla ennen paistoa ja tarkkaile paistoaikaa, isompi leipä tarvitsee pari minuuttia lisäaikaa kypsyäkseen rapeaksi.
3. Paista uunissa noin 5 minuutin ajan kunnes leivät ovat rapeita ja reunoiltaan hieman ruskeita. Voit koepaistaa erän hieman tummemmaksi, tällöin rukiin maku on intensiivisempi ja seesamin siemenet maistuvat pähkinäisiltä. Varo kuitenkin polttamasta leipiä.
4. Nosta leivät ritilälle jäähtymään.
Mummonkurkkusalsa:
1. Sekoita liemen ainekset keskenään kulhossa.
2. Pese vihannekset, kuori sipuli. Kuori halutessasi kurkku.
3. Poista kurkusta siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Nosta kulhoon.
4. Leikkaa myös fenkoli ja punasipuli pieniksi kuutioiksi, silppua yrtit ja nosta kurkun joukkoon.
5. Kaada liemi päälle, sekoita hyvin ja anna makuuntua kylmässä n. 15 min.
Juuri ennen tarjoilua, asettele tarjottimelle hapankorput ja nosta niiden päälle pieneksi leikattu kylmäsavulohi, kurkkusalsa, nokare creme fraischea ja koristele tillitupsulla. Tarjoile heti!