
Täyteläisen pehmeää, mutta kuitenkin kevyttä ja vegaanista. Aurinkoisen maissikeiton maun pyöristää makeahko palsternakka, jossa on vähemmän hiilihydraatteja kuin perunassa. Keittosuosikki valmistuu säilykemaissista jopa 20 minuutissa.
Chowder valmistetaan usein esimerkiksi käyttäen kanaa tai äyriäisiä, mutta se onnistuu vallan hyvin myös kasvisversiona. Herkullisen makea palsternakka on piristävää vaihtelua perinteiselle perunalle tai porkkanalle. Se myös pyöristää mukavasti keiton makua.
Säilykemaissien ansiosta keitto valmistuu noin 25 minuutissa. Aktiivinen kokkausaika jää tässä reseptissä maltilliseksi, sillä kuorimista ja pilkkomista vaativat ainoastaan sipuli, valkosipuli ja palsternakka.
Keiton taika tapahtuu kattilassa. Maissit ja muut kasvikset saavat porista hiljalleen juustokuminan, cayennepippurin ja kasvisliemen saattelemana kattilassa, jonka jälkeen soppa soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi.
Maissichowder
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja leikkaa palsternakka pieniksi paloiksi. Valuta maissi siivilässä. Tee kasvisliemi fondista tai kuutiosta.
- Kuumenna öljyä kattilassa. Kuullota sipuleita ja palsternakkaa 3–4 minuuttia. Lisää valutetut maissit, juustokumina, cayennepippuri ja kasvisliemi. Keitä 10 minuuttia.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kasvikerma; säästä 1–2 rkl kasvikermaa annosten koristeluun. Kiehauta keitto nopeasti, jaa annoskulhoihin, koristele kasvikermalla ja viimeistele korianterilla. Tiputa tabascoa kuhunkin annokseen.
Tämä resepti ole corn chowder, vaan on jotakin muuta. Corn chowderin kasvisversioon laitetaan usein varsiselleriä, porkkanaa, sipulia, paprikaa ja perunaa tuoreen makean maissin lisäksi, eikä sitä missään nimessä soseuteta. Hyvä liemi ja mausteet, niin siinä se on. Pekoni antaa keitolle mukavaa makua, jos on lihan ystävä.
Eipä olekaan chowder vaan sosekeitto. Kermainen chowder on aina täynnä sattumia, vähän sukua muhennokselle eli tuossa pitäisi olla runsaasti kokonaisia maissijyviä ja palsternakkakin saisi olla selkeinä paloina.
Pitääkö aina yrittää lainata jotain ulkomaankielisiä ruokatermejä jos tekijällä ei ole hajuakaan siitä mitä ne tarkoittavat?