Helppoa ja maukasta
Silakkaherkku on helppotekoinen alkuruoka moneen tilaisuuteen.
Muista maistaa kastiketta. Itse käytän kermakastikkeeseen 1,5 tl suolaa ja 1,5 rkl sokeria. Valkopippuria ja valkosipulia voi jokainen lisätä oman maun mukaan. Jos maltat odottaa muutaman päivän, maut ehtivät tiivistyä.
Kermainen silakkaherkku
Ainekset
Työvaiheet
Liemi
Poista silakkafileistä nahka. Kiehauta vesi ja lisää sokeri, suola ja etikka. Jäähdytä liemi ja laita fileet laakeaan astiaan. Kaada liemi silakoiden päälle, niin että ne peittyvät. Pidä jääkaapissa väh. 8 tuntia, mielellään yön yli, kunnes silakat ovat vaaleat väriltään. Siivilöi silakat, anna liemen valua, ravista siivilää. Aseta silakat isohkoon astiaan.
Kastike
Notkista smetana ja yhdistä se ja kermaviili sopivan kokoiseen kippoon. Lisää joukkoon pari ruokalusikallista makeaa sinappia sekä sokeri ja suola. Leikkaa purjon valkoisesta osasta pala ja viipaloi se ohuesti. Lisää joukkoon oliiviöljy ja mausta sinapinsiemenillä, valkopippurilla ja valkosipulilla. Kaada kastike silakoiden päälle ja sekoita kaikki yhteen. Purkita silakat kastikkeineen. Käytä apuna hillosuppiloa, jotta saat silakat kunnialla lasipurkkiin. Laita lasipurkki jääkaappiin 3-4 päiväksi. Silakat ovat parhaimmillaan ruisleivän lisukkeena.
Hyvää vappua, juhannusta ja joulua!