Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
Ohje Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Rusinapullan rommimpi versio tulee Kroatiasta. Makean pinca-leipätaikinan pehmeät maut saavat vastapainoa rommirusinoista, sitruunasta ja appelsiinikuoresta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää
Valmistusaika
20 min + 3,5 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kroatialainen pinca-leipä

Ainekset

1
dl
rusinoita
½
dl
tummaa rommia tai omenamehua
Taikina
11
dl
vehnäjauhoja
2
dl
sokeria
½
rkl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
dl
maitoa
1
pss
(11 g) kuivahiivaa
1
dl
ranskankermaa
3
kananmunaa
1
kananmunan valkuainen
½
(luomu)sitruunan raastettua kuorta
2
rkl
appelsiininkuoripaloja (esim. Sallinen)
150
g
voita
Lisäksi
1–2
kananmunaa voiteluun

Työvaiheet

  1. Laita rusinat rommiin tai mehuun likoamaan vähintään 1 tunniksi
  2. Tee taikina: Mittaa vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri ja suola kulhoon ja sekoita. Lämmitä maito, liuota kuivahiiva maitoon. Lisää ranskankerma. Sekoita jauhoseos nesteeseen.
  3. Sekoita kokonaiset kanamunat taikinaan, sitten valkuainen, raastettu sitruunankuori, rommissa liotetut rusinat liemineen ja appelsiinikuori. Voit käyttää myös kandeerattuja appelsiininkuoria (ks.ohje).
  4. Alusta käsin pehmeäksi taikinaksi, noin 10 minuuttia. Peitä taikinakulho leivInliinalla ja kohota huoneenlämmössä 1 tunti.
  5. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
  6. Painele kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois, lisää voisula ja alusta taikina uudelleen. Peitä taikina leivin-liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi, noin 1 tunti.
  7. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  8. Jaa taikina 2 osaan. Pyöritä taikinapalat jauhotetulla työpöydällä leiviksi ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota liinalla peitettynä 30 minuuttia.
  9. Leikkaa leipien pintaan ristiviillot esimerkiksi terävillä keittiösaksilla. Voitele leivät kananmunalla ja anna kohota vielä 10 minuuttia.
  10. Paista leipiä uunissa 30–40 minuuttia.
  11. Voitele kuumat leivät uudelleen kanamunalla ja anna jäähtyä.

 

Vinkki! Voit oikaista lyhentämällä leivän kohotusaikaa. Huomaa kuitenkin, että vähemmän kohotettua leipää on paistettava hieman kauemmin, jolloin siitä tulee kuivempi.

 

Kandeeraattu appelsiininkuori

Ainekset

1
(luomu)appelsiinin kuori
½
dl
vettä
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Pese ja kuivaa appelsiini, raasta kuori. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Keitä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää appelsiininkuori ja keitä poreillen, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi.
  2. Kaada seos leivinpaperille, levitä ja anna jäähtyä.
  3. Palastele jäähtynyt siirappilevy ja jauha morttelissa karkeiksi muruiksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Jättiviineri valmistuu lehtevästä valmistaikinasta pikavauhtia. Toffee ja tuoreet vadelmat vievät kielen, ja tupsaus tomusokeria viimeistelee koko komeuden.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 - 12 palaa
Valmistusaika
40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-toffeejättiviineri

Ainekset

1
iso lehtitaikinalevy (600 g)
1
prk
vaniljakreemiä esim. Valio (200 g)
1
prk
karamellisoitua, kondensoitua maitoa
Lisäksi
1
muna voiteluun
l
vadelmia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina suoraan leivinpaperille hieman ohuemmaksi levyksi (n. 30 x 20 cm). Suorista reunat tarvittaessa taikinapyörällä.
  2. Vedä terävällä veitsellä pintaviilto noin 2 cm:n päähän levyn reunoilta. Pistele taikinaa keskeltä haarukalla, niin se ei kohoa paiston aikana. Voitele ulkoreuna kananmunalla.
  3. Vedä taikinalevy leivinpaperilla pellille. Levitä vaniljakreemi tasaisesti pohjalle, mutta jätä reunat tyhjiksi. Lusikoi kondensoitu maito nokareina kreemin päälle. Vedä lusikan kuperalla puolella toffee pyörteiksi.
  4. Käännä voideltuja taikinareunoja kevyesti ylöspäin. Nipistä taikinaa kulmista yhteen niin, että reunat pysyvät koholla paremmin.
  5. Kypsennä viineriä 200-asteisen uunin alaosassa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
  6. Lado tuoreet vadelmat pinnalle. Siivilöi tomusokeria päälle.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Argentiinalainen yrttikastike chimichurri maistuu grilliruokien kanssa. Sitä voi käyttää myös lihan marinoimiseen. Maku vain paranee, kun kastike saa tekeytyä jääkaapissa. Chimichurrissa on aina persiljaa, oliiviöljyä ja punaviinietikkaa. Muuten voit muunnella sitä käyttämällä erilaisia yrttejä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
10 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Chimichurri-kastike

Ainekset

1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
½
ruukkua
oreganoa
1
mieto chili
2 - 3
valkosipulinkynttä
dl
oliiviöljyä
½
dl
punaviinietikkaa
1
tl
suolaa
½
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit, chili ja kuoritut valkosipulinkynnet. 
  2. Mittaa ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja ravista sekaisin. Seos muistuttaa yrttipuuroa, mutta muuttuu juoksevammaksi, kun yrtit luovuttavat nesteensä kastikkeeseen. Halutessasi voit surauttaa ainekset sekaisin sauvasekoittimella.
  3. Nosta purkki jääkaappiin ja anna maustua tunnista muutamaan tuntiin.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Nektariineista ja mansikoista syntyy helppo, muutaman raaka-aineen kesäherkku, joka jättää raikkaan olon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + pakastimessa 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Nektariini-mansikkajäädyke

Ainekset

3
nektariinia
5
dl
mansikoita
1
rkl
tomusokeria
2
valkuaista
1
dl
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (esim. Flora vanilla)
2
dl
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Poista nektariineista kivet ja mansikoista kannat. Laita noin puolet molemmista sauvasekoittimen kulhoon yhdessä tomusokerin kanssa ja soseuta sileäksi. Laita loput nektariinit ja mansikat kylmään odottamaan tarjoiluhetkeä.

  2. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Yhdistä varovasti sekoittaen jogurtti sekä valkuais- ja vaniljavaahdot. Kääntele joukkoon nektariini-mansikkasose. Kaada seos pakastusta kestävään vuokaan. Anna olla pakastimessa vähintään neljä tuntia.

  3. Leikkaa loput nektariinit ja mansikat viipaleiksi, ja lado viipaleet jäädykkeen pinnalle juuri ennen tarjoilua.