Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
Ohje Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Rusinapullan rommimpi versio tulee Kroatiasta. Makean pinca-leipätaikinan pehmeät maut saavat vastapainoa rommirusinoista, sitruunasta ja appelsiinikuoresta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää
Valmistusaika
20 min + 3,5 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kroatialainen pinca-leipä

Ainekset

1
dl
rusinoita
½
dl
tummaa rommia tai omenamehua
Taikina
11
dl
vehnäjauhoja
2
dl
sokeria
½
rkl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
dl
maitoa
1
pss
(11 g) kuivahiivaa
1
dl
ranskankermaa
3
kananmunaa
1
kananmunan valkuainen
½
(luomu)sitruunan raastettua kuorta
2
rkl
appelsiininkuoripaloja (esim. Sallinen)
150
g
voita
Lisäksi
1–2
kananmunaa voiteluun

Työvaiheet

  1. Laita rusinat rommiin tai mehuun likoamaan vähintään 1 tunniksi
  2. Tee taikina: Mittaa vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri ja suola kulhoon ja sekoita. Lämmitä maito, liuota kuivahiiva maitoon. Lisää ranskankerma. Sekoita jauhoseos nesteeseen.
  3. Sekoita kokonaiset kanamunat taikinaan, sitten valkuainen, raastettu sitruunankuori, rommissa liotetut rusinat liemineen ja appelsiinikuori. Voit käyttää myös kandeerattuja appelsiininkuoria (ks.ohje).
  4. Alusta käsin pehmeäksi taikinaksi, noin 10 minuuttia. Peitä taikinakulho leivInliinalla ja kohota huoneenlämmössä 1 tunti.
  5. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
  6. Painele kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois, lisää voisula ja alusta taikina uudelleen. Peitä taikina leivin-liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi, noin 1 tunti.
  7. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  8. Jaa taikina 2 osaan. Pyöritä taikinapalat jauhotetulla työpöydällä leiviksi ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota liinalla peitettynä 30 minuuttia.
  9. Leikkaa leipien pintaan ristiviillot esimerkiksi terävillä keittiösaksilla. Voitele leivät kananmunalla ja anna kohota vielä 10 minuuttia.
  10. Paista leipiä uunissa 30–40 minuuttia.
  11. Voitele kuumat leivät uudelleen kanamunalla ja anna jäähtyä.

 

Vinkki! Voit oikaista lyhentämällä leivän kohotusaikaa. Huomaa kuitenkin, että vähemmän kohotettua leipää on paistettava hieman kauemmin, jolloin siitä tulee kuivempi.

 

Kandeeraattu appelsiininkuori

Ainekset

1
(luomu)appelsiinin kuori
½
dl
vettä
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Pese ja kuivaa appelsiini, raasta kuori. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Keitä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää appelsiininkuori ja keitä poreillen, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi.
  2. Kaada seos leivinpaperille, levitä ja anna jäähtyä.
  3. Palastele jäähtynyt siirappilevy ja jauha morttelissa karkeiksi muruiksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat mantelin makua, et voi olla ihastumatta tähän simppeliin leivonnaiseen.

Frangipane on helppo ja ihanan mehevä leivonnainen. Nimi viittaa mantelitäytteeseen, joten frangipane voi olla yhtä hyvin murotaikinaleivos, hedelmäpiirakka kuin mantelikakkukin. Esimerkiksi Ranskassa frangipanea nautitaan galette des rois -voitaikinaleivonnaisessa.

Frangipane syntyy...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
1 h + vetäytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Frangipane-leivokset

Ainekset

Pohjataikina
125
g
kylmää voita
dl
erikoisvehnäjauhoja
2
rkl
ruokosokeria
1
kananmuna
(1–3
tl
kylmää vettä)
Täyte
150
g
huoneenlämpöistä voita
dl
ruokosokeria
3
huoneenlämpöistä kananmunaa
2
ps (à 75 g)
mantelijauhetta
½
tl
vaniljajauhetta
Pinnalle
50
g
mantelilastuja
Lisäksi
vaniljakastiketta

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja ruokosokeri. Sekoita seos monitoimikoneessa tai nypi sormin murumaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Jos se tuntuu kuivalta, lisää vettä lusikallinen kerrallaan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Voitele leivosvuoat (Ø 8 cm) tai piirakkavuoka (Ø 22 cm).
  3. Kauli taikina levyksi ja ota siitä muotilla tai leivosvuoalla 8 palaa (Ø noin 10 cm). Painele ne vuokien pohjille ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Tee täyte. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, noin 5 minuuttia. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Kääntele mantelijauheet ja vaniljajauhe täytteeseen.
  5. Jaa täyte vuokiin ja ripottele mantelilastut pinnalle. Paista leivoksia uunin keskitasolla noin 40 minuuttia tai piirakkaa 45–50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
  6. Tarjoa leivokset huoneenlämpöisinä vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 128 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Broilerista tulee mäiskyä, kun se litataan lihanuijalla ennen uuniin menoa. Valmistustavan ansiosta kokonainen broileri kypsyy kuumassa uunissa jopa puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3–4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mäiskybroileri ja juustomuusi

Ainekset

1
kokonainen broileri
Maustetahna
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
25
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
8
salottisipulia
2
valkosipulia
2
rkl
oliiviöljyä
Juustomuusi
800
g
jauhoisia perunoita
1
dl
perunoiden keitinvettä
dl
gruyère-juustoa raasteena
2
rkl
voita
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Hienonna valkosipuli ja rosmariini kulhoon. Lisää voi, sinappi, suola ja pippuri. Sekoita.

  3. Laita broileri työlaudalle ja lyö sitä rintarangan kohdalta muutaman kerran lihanuijalla, niin että ranka antaa periksi ja lintu aukeaa littanammaksi, perhosen muotoon. Hiero maustetahna kauttaaltaan linnun vatsa- ja nahkapuolelle. Nosta broileri leivinpaperin päälle pellille.

  4. Kuori sipulit ja puolita valkosipulit pellille broilerin ympärille. Pirskottele öljyä sipuleille. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Tarkista broilerin kypsyys tikulla. Jos reiästä tuleva neste on kirkasta, lintu on kypsä.

  5. Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvettä talteen runsas desi ja kaada loput pois. Raasta juusto. Vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimen pienimmällä teholla ja lisää joukkoon voi, keitinvettä ja juustoraaste. Vatkaa tasaiseksi. Tarkista suola.

  6. Purista paahdetut valkosipulit lautaselle broilerin ja muusin seuraan.

Kommentit (6)

Vierailija

En ihan luottaisi tuohon puolen tunnin kypsennysaikaan, olen itse usein valmistanut broileria aukileikattuna ja litteäksi levitettynä ja vähintään tunti on mennyt kypsennykseen. 

SH
Seuraa 
Liittynyt2.8.2018

Miksi hyvä ja mehukas liha pilataan nuijimalla nesteet pois?

Lipponen

Eli tässä on taas haettu asiaa joka on toteuttettu aivan päin helvettiä!Siis tämän "litteänlinnun"ohje vatii myös niiden luiden poisrenssaamisen niin että muoto pysyy samana,enpä uskö että kyseisen kirjoittajaja osaa ottaa nahallista lintua luuttomaksi mikä on tässä tarkoitus.PISTE.

Vierailija

@ Lipponen

Vaikka tuota broileria ei olekaan käsitelty minkään keittotaidon oppien mukaan, litistäminen (oikeat kokit eivät käytä sanaa mäisky) valmistustapana ei silti edellytä linnun tekemistä luuttomaksi. (Tosin oman ravintolani kokin laittaisin takaisin kokkikouluun jos hän tunaroisi linnun tähän muotoon.)

Yritän selittää asian maallikolle selkokielellä.

Litistetty (engl. spatchcocked tai butterflied) kana/broileri valmistetaan leikkaamalla ensin saksilla pois selkäranka, sitten murtamalla/litistämällä lintu rintalastan puolelta ja lopuksi levittämällä se tasaiseksi. Tätä broileria ei näy olevan leikattu auki, mikä on suuri virhe. Oikein leikattuna ja litistettynä koivet kääntyvät ns ”ujoon” asentoon, ”polvet” sisäänpäin (toisin siis kuin tässä joka on eräänlainen ”ota ja omista” -asento). Näin linnusta tulee ”perhonen” (butterfly). Kun lintu kypsennetään siinä muodossa, liha kypsyy tasaisemmin ja pysyy mehevämpänä kuin kypsennettäessä ”pyöreänä”. Samalla nahasta tulee erityisen rapeaa kun mikään osa nahasta ei ole piilossa. Perhosleikattu kana voidaan myös grillata ilman varrasta, koska tällä tavalla myös reidet saavat tasaisemmin lämpöä vaikka kana kypsyykin tasaisella alustalla. Ja kyllä, oikein tehtynä perhosleikattu kana kypsyy lähes puolta nopeammin kuin kokonaisena. Tämän 365-reseptin kanasta en ihan lähtisi lyömään vetoa.

vierailija

Ranskassa käytetään "mäiskyyn " kukonpoikaa, eli à la diable ( pirun tapaan). Juu  ei. ei sitä elukaa, oli sitten kukonpoika tai  roipeli, oo mitään järkeä muijia. Piru se on koska joko kastike tai kuorrutus tai molemmat on voimakkaita.  

Vierailija

Harrastan ratsastusta ja pehmitän kanan lyttyyn hunni Attilan tapaan: pistän ratsastuslenkille lähtiessäni kanan hevosen selkään satulan alle ja kas: lenkin päättyessä minulla on kypsä ja murea lyttykana hevosaromilla. Mausteitakaan ei tarvita.

Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Eero Ritala ja Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Peruna pizzassa vaikutti Eero Ritalan mielestä järjettömältä ajatukselta, kunnes hän maistoi herkkua ensimmäisen kerran. Tästä pizzasta tuli kuitenkin näyttelijän bravuuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 levypizza
Valmistusaika
40 min + kohotus 48 h ja kohotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-suppispizza

Ainekset

500
g
00-jauhoja
3 ½
dl
kylmää vettä
3
g (noin 1 tl)
kuivahiivaa
10
g (noin 2 tl)
hienoa merisuolaa
10
g (noin 1 ½ rkl)
oliiviöljyä
Täyte
6–8
perunaa
5
dl
esikäsiteltyjä metsäsieniä (esimerkiksi suppilovahveroita)
3
rosmariinin oksaa
1
tl + 1 tl
sormisuolaa
½
tl + ½ tl
rouhittua mustapippuria
noin 4
rkl
oliiviöljyä sienten paistamiseen ja pizzan päälle
Päälle
¼
ruukkua
tuoretta timjamia
½
sitruunan keltainen kuoriraaste
1
dl
kasvipohjaista turkkilaista jogurttia (Oatlyn Havregurt turkkilainen)

Työvaiheet

  1. Ota tilkka vettä sivuun (3 ½ dl:sta) ja sekoita siihen suola. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja kaada yleiskoneen kulhoon. Kaada vesi joukkoon ja vaivaa hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.

  2. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää oliiviöljy ja vaivaa, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan. Vaivaa lopuksi maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää.

  3. Sulje taikina ilmatiiviiseen astiaan ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile varovasti palloiksi. Laita pallot toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin. Ota kohonneet pallot jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia ennen käsittelyä.

  4. Öljyä uunipelti. Ota taikina kohoamisastioista varoen, käytä apuna jauhoja ja lastaa. Siirrä taikina jauhotetulle tasolle ja painele litteäksi sormien avulla, nosta välillä ilmaan, jotta taikina ei tarraa alustaan. Siirrä öljytylle uunipellille ja levitä sormien avulla koko uunipellille. Anna kohota vielä 30 minuuttia.

  5. Tee täyte. Kuori tai harjaa perunat ja leikkaa niistä mandoliinilla ohuita viipaleita. Kuivaa ne. Lorauta päälle hieman öljyä ja ripottele suolaa ja pippuria ja paahda niitä hetki uunissa tai pannulla. Paista suppilovahverot öljyssä pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla.

  6. Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin mahdollista. Lorauta pizzapohjan päälle oliiviöljyä ja laita noin 300 asteiseen uuniin 5 minuutiksi. Levitä päälle perunaviipaleet, mausta suolalla, pippurilla, oliiviöljyllä ja rosmariinilla. Laita päälle maustetut sienet. Laita takaisin uuniin vielä noin 5 minuutiksi.

  7. Ripottele kuuman pizzan päälle timjamin lehtiä, lusikoi jogurttia ja raasta sitruunankuorta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tacoja pohjoiseen tyyliin. Paista kuhat rapeiksi ja ryyditä herkku mummonkurkkusalsalla ja piparjuurijogurtilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 pientä annosta
Valmistusaika
45 min + tortillat 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suomalaiset rieskatacot

Ainekset

8
rieskatortillaa (ohje alla)
Mummonkurkkusalsa
6
rkl
vettä
4
rkl
sokeria
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
1
kurkku
1
salottisipuli
Piparjuurikastike
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
rkl
raastettua piparjuurta
1
tl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
Leivitetty kala
600
g
vaaleaa kalafileetä (esim. kuhaa)
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
dl
vehnäjauhoja
2
kananmunaa
n. 3
dl
pankojauhoja
Lisäksi
rypsiöljyä paistamiseen
salaattia tai versoja
sitruunaa ja tilliä

Työvaiheet

  1. Tee mummonkurkkusalsa. Mittaa vesi, sokeri, etikka ja suola kattilaan. Kiehauta seos. Anna jäähtyä. Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet lusikalla ja kuutioi kurkku. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää kurkut ja sipulit liemeen ja anna maustua viileässä vähintään puoli tuntia.

  2. Tee piparjuurikastike. Mausta jogurtti raastetulla piparjuurella, sitruunamehulla, suolalla ja sokerilla.

  3. Leivo ja paista rieskatortillat.

  4. Valmista kalat. Leikkaa fileet nahattomiksi paloiksi ja poista ruodot tarvittaessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Mittaa vehnäjauhot laakealle lautaselle. Riko munat toiselle lautaselle ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Laita pankojauhot kolmannelle lautaselle. Pyöräytä kalapalat ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten munaan ja painele lopuksi pankojauhoissa. Paista kalat öljyssä pannussa, muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes kala on juuri ja juuri kypsää.

  5. Valuta mummonkurkkusalsa liemestään. Lado rieskalle kalaa, kurkkusalsaa ja kastiketta. Viimeistele salaatilla. Pirskota päälle sitruunamehua ja lisää halutessasi tilliä.

Rieskatortillat

Ainekset

dl
maitoa, kaurajuomaa tai vettä
6
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
1
rkl
rypsiöljyä
(kirkastettua voita)

Työvaiheet

  1. Mittaa maito, jauhot ja suola kulhoon. Lisää öljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

  2. Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 8–10 palaan. Pyöräytä palloiksi ja kauli ohuiksi lätyiksi. Peitä keittiöpyyhkeellä.

  3. Paista rieskatortilloja kuumassa pannussa ilman rasvaa noin 2 minuuttia molemmilta puolilta. Voit paistaa kahdella pannulla samanaikaisesti, niin työ sujuu nopeammin. Laita paistetut tortillat liinan alle, niin ne pysyvät pehmeinä. Halutessasi voit sipaista vastapaistetuille rieskatortilloille kirkastettua voita.

Vinkki! Tortillat voi pakastaa. Laita väleihin palat leivinpaperia, niin irrottaminen sujuu helpommin. Tortillat säilyvät pakastimessa muutaman kuukauden.

Kommentit (0)