Ranskalainen klassikkoruoka on niin hyvää, että teet tätä useamman kerran.
Etikkakanaa Lyonin tapaan, eli ranskaksi Poulet au vinaigre, on perinteinen lyonilainen ruokalaji, jota on tehty ja tarjottu vuosikymmeniä kodeissa ja bouchoneissa, eli rustiikkisissa bistroissa. Sitä ovat kokanneet niin Paul Bocuse kuin April Bloomfieldkin. Ruuassa hapokas viinietikka ja ranskankerma tekevät kanalle todellisen makuihmeen. Yhdistelmä sopii erityisesti broilerinkoiville, joissa on riittävästi rasvaa.
Lyonin kanan seuraan istuu totta kai paikallinen punaviini Beaujolais'n alueelta. Mehukas ja kypsän hedelmäinen, aavistuksen yrttinen Joseph Drouhin Moulin-à-Vent, 16,98 e, on mainio valinta.
Lyonin kana
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Mausta broilerinkoivet suolalla ja pippurilla ja paista molemmin puolin padassa 2 rkl:ssa voita. Lisää loppu voi ja viinietikka, anna sihahtaa. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet karkeasti ja lisää ne laakerinlehden kanssa pataan. Laita pata uuniin ilman kantta 20 minuutiksi.
- Ota pata uunista. Nosta koivet hetkeksi syrjään lautaselle ja lisää pataan kanaliemi ja tomaattipyree. Keitä liedellä, kunnes jäljellä on puolet nesteestä. Lisää ranskankerma ja hienonnettu rakuuna sekä koivet pataan. Nosta takaisin uuniin noin 35 minuutiksi. Älä peitä kannella, jotta broilerit saavat rapean pinnan.
- Hienonna lopuksi rakuunaa pinnalle. Tarjoa esimerkiksi paistettujen perunoiden ja kasvisten kera.
Ohjeessa lukee että päälle olisi tulossa korianteria, mutta oletan että rakuunaa?
Eikun korianteria, sille ei ole muuta paikkaa, vaikka on ainesosaluettelossa. Luulisin.
Mitä vois käyttää sipulin tilalla?? perheessämme ei voi käyttää mitään sipulikasvia (allergia).
Ei korianteria, vaan kaikki on rakuunaa. Virhe on ainesosaluettelossa.
Tämä oli tosi hyvää myös broilerin paistileikkeistä valmistettuna.
Sipulin tilalle ei tarvitse mitään. Jätä sipulit vain pois.
Sipulin sijasta voi laittaa hieman hunajaa, tuo makeutta sipulin tavoin.
Kokkaus ilman kantta uunissa alusta loppuun?
Onnistuisikohan myös rintafileistä, vai kärsiikö maku? Koivissa on niin vähän syötävää......
Taivaallista!❤
Hei,
vastauksia kysymyksiin:
Jos koivet eivät maistu, valitsisin paistileikettä tilalle. Rintafileet kuivuvat näin pitkällä haudutuksella.
Kyllä, ilman kantta loppuun asti. Jos ruoka saa väriä, se on vain hyvä!
Pyöräytetäänkö kaikki sekaisin viimeisessä vaiheessa, niin että broikut kostuvat kauttaaltaan?
Kyllä tulee maukasta koivista. Niinhän sitä sanotaan, että liha on makeinta luun vieressä. Tämä on huippuhyvää, olen kerran tehnyt ja nyt teen uudelleen.
Pakko vähän saada tarkennusta, siis ensin koivet ruskistetaan voissa hellalla molemmin puolin, sitten lisätään voi ja etikka, kiehautetaan ja lisätään valkosipuli ja laakerinlehdet ja laitetaan uuniin? Uunissa 20min.
Otetaan pata uunista pois ja koivet veks, lisätään kanaliemi ja tomaattipyree ja keitetään hellallako? Ja sitten taas lisätään koivet ja loput ainekset ja uuniin vielä reilu puoleksi tunniksi?
Kyllä on monimutkainen ja aikaa vievä?
Perheeni on tykästynyt tähän ja mieheni kysyy aina mitä lihaa tämä on, teen yleensä paistileikkeestä.
Olen vähän muunnelut tekotapaa, paistan lihat paistinpannulla ja siirrän ne uunivuokaan, teen liemen ja kastikkeen myös paistinpannulla, josta kaadan ne uunivuokaan. Käytän myös kuivattua rakuunaa, kun tuoretta ei löydy lähikaupasta. Kyllä onnistuu näinkin.
Tehtiin reseptin mukaan ja tuli tosi hyvää! Korvattiin tosin tuore rakuuna kuivatulla, kun kaupasta ei tuoretta löytynyt. Tällä ohjeella tehdään varmasti jatkossakin!
Erittäin hyvää! 5/5
Mielettömän täyteläinen makuyhdistelmä! Oli pakko kaapia padan soosijämät lusikalla ennen tiskausta.
Helppo ja hyvä! Avuttomat ei osaa vaikka resepti on nenän edessä.
Tulipa maukasta myös ilman unohtunutta rakuunaa😘
Kyllä on tässä reseptissä maut kohillaan.😊 Itse olen käyttänyt paistinleikkeitä, niissä on sopivasti rasvaa ja samaa koipea ne ovat koipireiden kanssa. 10/10
Huippuruoka 5/5.
Paistileike käy loistavasti, kuivattua rakuunaa 2tl tuoreen sijaan toimii.
Jatkoon.
Sipulin korvaajaksi käy porkkana+varsiselleri, porkkana tuo makeutta ja selleri hieman potkua. Tai esim. fenkoli.
Kovin etikkainen maku häiritsee minua
Todella etikkainen. Ei jatkoon
Jos on kovin etikkainen maku niin etikan 'sihautus ei lienee ollut kovin kova eikä etikan maku pyöristynyt riittävästi, mene tiedä, tai sitten tämä taivaallinen herkku ei vaan maistunut. Tätä kirjoittaessa uunissa muhii jälleen Lyon.
Liian hätäinen ohje vaikka muuten hyvä. Pari tuntia uunissa 150-175c oma suositus.
Teiniperheen suosikkiruoka. Meillä 4 kranttua teiniä. Varmaan kerran kuussa tehdään. On ehdoton herkku kaikille.
Laitoin ruokaan ohjeessa olleen 1,5 dl punaviinietikkaa, jonka tuloksena mausta tuli erittäin etikkainen.
Olikohan määrässä virhe tai onko tarkoitus lisätä jotain tietyn merkkistä punaviinietikkaa?
Tästä ei nyt tullutkaan herkullista vaan etikkaista.
Kiitos kommentista! Lyonin kanan toinen nimi on etikkakanaa Lyonin tapaan, joten etikkaa tosiaan tulee 1,5 desilitraa ja ruoka maistuu hapokkaalta. Etikan on tarkoitus antaa sihahtaa, sillä kuohauttamalla siitä lähtee terävin kärki. Jos haluaa, niin etikan määrää voi myös vähentää oman maun mukaan.
Testasin tämän reseptin ja tuli todella hyvää. Sihautin etiikan kunnolla rautapadassa. Ei tullut liian väkevää. Resepti menee jatkoon ja ehkäpä vierastarjoiluksi. Pientä hienosäätöä ehkä, mutta maku oli kyllä kohdillaan. 👍😋
Ohje on tarpeettoman monimutkainen, mitä monet on täälläkin ihmetelleet. Onneksi näitä ei tarvi noudattaa orjallisesti. Ei muutaku koipien ruskistus pannulla, sekaan ensin sipulit (ohjeessa on vain valkosipuli mutta laittaisin ehkä myös sipulia, sopinee hyvin). Sitten muut aineet ja uuniin ilman kantta.
Minusta ohje vaikutti ensilukemalta monimutkaiselta, mutta on todella yksinkertainen ja helppo valmistaa. Tästä onkin tullut perheemme suosikki ruokaa. Tämä resepti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
On tehty muutaman kerran, uusi suosikki! Tänään kokeiltiin huvikseen tehdä karjalanpaistilihoista ja annettiin olla sen 3 tuntia uunissa. Toimii!
Ehkä yksi parhaista ruoista mihin tulee kanaa. Kannattaa kokeilla! Itse tarjoilin uunijuuresten (peruna ja porkkana), sekä broccolinin kanssa.
Ei ollenkaan monimutkainen. Luulin itsekin niin, mutta päätin silti kokeilla. Kannatti Lopputulos oli taivaallisen hyvää.
Tehtiin toisen kerran, tällä kertaa valurautapadassa, todella hyvää, tuli vakioresepteihin.
Jotkut täällä valittavat etikkaisuudesta, ei meillä kummassakaan kertaa, voisiko olla jäänyt "sihahdus" pois, meillä ainakin sihahti ja kunnolla.
PS kattila nuoltu, jo toisen kerran
Vähän joutui kikkailemaan kun ei induktioliesi tunnistanut pataa. Piti sitten välpätä aineksia paistinpannun ja padan väliä.
Rakuunaa en myöskään tuoreena mistään löytänyt, niin käytin kuivattuna.
Ihan sairaan hyvää!!!!!
Erinomainen herkku! Riisin kanssa tehdään ja tätä pyytää 8v tyttö aina kun kysytään mitä sais olla ruuaksi.
Todella hyvä resepti, tehty jo useamman kerran ja koko perhe tykkää!!! Käytämme paistileikkeitä koipien sijaan, niin on vähän enemmän syötävää.
Voiko punaviinietikan korvata valkoviinietikalla?
Valkoviinietikalla mausta tulee hieman miedompi ja väristä vaaleampi, mutta onnistuu varmasti muuten yhtä lailla!
Älyttömän hyvää tuli!!
Onko kastikkeen keittämisellä määrällisesti puoleen vaikutusta etikkaiseen makuun? Eli jos ei ihan puoleen keitä, onko silloin etikkaisempi maku?
Etikkaista makua pehmentää enemmän se, että etikan antaa kunnolla sihahtaa ja kuohahtaa pannulla ennen lisäämistä pataan. Kokoon keittäminen vaikuttaa lähinnä kastikkeen koostumukseen.
Ok. On kyllä todella hyvää, vaikka hieman olen etikan määrää vähentänyt. Kehuja on tullut kovasti.
Puoli teelusikallista mustapippuria? Eikös sen samantien voisi jättää pois kun ei kyseinen määrä vaikuta makuun? Itse laitoin noin nelinkertaisen määrän
Hyvä resepti, oli herkkua. Käytin luomu broilerinkoipia, jotka mahtuivat hyvin teräksiseen paistinpannuun, jossa koko ruoka valmistui (en omista liedellä käytettävää pataa). Ei maistu palanneelle vaikka lopputulos oli saman näköinen kuin kuvassa. Tuore raakuna oli omasta mielestä mautonta ja sen lisäarvo reseptiin kyseenalainen.
Olen kokannut tätä muutaman kerran, etikan + ranskan kerman makumaailma on aivan uusi! Tuoreen ja kuivatun rakuunan välinen makuero on kyllä yllättävä - tuoretta laitan yleensä koristeeksi, jos löydän kaupasta.
Loistava resepti, joka muuttaa käsityksen kanaruoista. Koipireisi on mehukkaimpana broilerin osana ehdoton. Kuivaa rintaa ei tähän kannata käyttää.
Törkeen hyvää. Tätä pitää tehdä useammin
Kastike kärähti mustaksi mössöksi näillä kypsennysajoilla tai sitten liian korkea uunin lämpötila reseptissä.
Niin hyvää😍 Yks meidän perheen TOP 3 broitsuruokiin suosikeista ja taas tein. Tällä ohjeella parasta. Reseptiä on myös tullut suositeltua useammalle ystävälle..
Ihastuin tähän reseptiin ja olen tehnyt sitä paistileikkeistä monesti, maku on koukuttava. Nyt kokeilin ensimmäistä kertaa ns vegenä eli kanan tilalla vegetarian butcherin chunky chicken tms. Etikka jäi tällä kertaa liian pistäväksi mauksi päällimmäiseksi. Voiko olla, että soija ei vaan sovi punaviinietikan kanssa? Onko kellään kokemusta? Ensi kerralla ehkä kokeilen valkoviinietikalla. Tekstuurin puolesta tuo soijavalmiste toimi oikein hyvin
Ihan parasta! Koko perhe tykkää, olemme tehneet tätä jo useasti. Mekin käytämme paistileikkeitä koipien sijaan.
Nopea ja helppo. Lämpötila ja nesteen määrä ei ihan kohdallaan. Seuraavan kerran vähemmän aikaa ja hiukan enemmän kanalientä (1,5-2.5 dl)
Jos tuore rakuuna maistuu mauttomalta, se on väärää lajiketta. Kaupoissa on kahta eri rakuunaa. Toinen on ranskalainen, joka oikein nimeltä mainitaan ruukun kyljessä "ranskalainen rakuuna". Toinen on tavallinen eli venäläinen rakuuna, joka maistuu ja tuoksuu suunnilleen saman verran kuin vihreä paperisuikale. Kannattaa aina tarkistaa että ostaa ranskalaista rakuunaa. Jos sitä ei ole kaupassa, niin sitten käytetään kuivattua rakuunaa.
Olen tehnyt myös wingseistä, tuli hyvää. Muutoin paistileikkeistä tai Koivisto. Teen isomman erän kerralla ja loput pakasteeseen kerta-annoksina.736
Siis ei Koivisto vaan koivista. On nämä ennakoivat tekstit mukavia
Minulla on suuri määrä paistileikkeitä, joista aion tehdä Lyonia, kun tulee paljon vieraita. Miten kastikkeen määrä, teenkö 2-kertaisen (eli esim etikkaa 3 dl) vai miten, että riittää kaikille?
Ei ole monimutkainen eikä aikaa vievä. Maku on ruoassa olennaista. Vaihtoehto on toki kypsentää hunajamarinoituja broilerinsuikaleita mikrossa.
Tämä on koko perheen herkku! Uuni hoitaa suurimman osan.
Ihanaa! Ja maistui myös nirsolle 4-vuotiaalle 👍🏼 tätä tehdään toistekin!