Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Anu Brask

Monille voikukka on vai ärsyttävän sitkeä rikkakasvi, mutta toisenlaisten lasien läpi katsottuna on se monipuolinen herkku. Älä siis tuhlaa kesää hampaat irvessä kitkemiseen, vaan poimi voikukannuppuja ja tee niistä omaa pikkelssiä tai kokeile kotipihan kapriksia. Tässä ohje pikkelssiin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 annos
Valmistusaika
30 minuuttia per resepti
Vaikeustaso
Helppo

Voikukannuppupikkelsi

Ainekset

4
dl
voikukan nuppuja
2
rkl
hunajaa tai sokeria
2
tl
suolaa
2
kpl
valkosipulin kynsiä halutessa
3
dl
väkiviinaetikkaa
merisuolaa keittämiseen

Työvaiheet

  1. Ryöppää voikukannuput reippaasti suolatussa vedessä (1 l / 4 rkl merisuolaa) parin minuutin ajan. Kaada vesi pois ja jäähdytä nuput nopeasti kylmällä vedellä/ jääpalakylvyllä.
  2. Kiehauta kattilassa etikka, hunaja tai sokeri ja suola. Lado jäähtyneet nuput kuumennettuihin lasipurkkeihin ja kaada päälle kuuma etikka-suolaliemi. Jos tahdot pikkelssiin lisäpotkua laita joukkoon valkosipulinkynsi/ purkki.
  3. Sulje kannella ja anna jäähtyä huoneenlämmössä kunnes kansi ”poksahtaa” eli umpioituu. Anna nuppupikkelssin maustua jääkaapissa vähintään pari päivää. Avaamaton jääkaapissa tai kylmäkellarissa säilytetty hyvin umpioitunut purkillinen nuppupikkelssiä säilyy syötävänä vuoden jos toisenkin.

 

 

Voikukannuppukaprikset

Ainekset

2
rkl
merisuolaa
3
dl
vettä
3
dl
voikukannuppuja
Liemi
Etikkaliemi
1,5
dl
etikkaa
0,75
dl
vettä
2
rkl
sokeria
1
kpl
laakerinlehti

Työvaiheet

  1. Huuhtele voikukannuput hyvin (tai liota viileässä vedessä muutama tunti). Jos keräät nuput edellisenä päivänä huuhtele ne hyvin ja säilytä ne jääkaapissa. Nuput säilyvät viileässä freesinä vuorokauden.
  2. Ryöppää nuppuja pari minuuttia, siivilöi ja lado keitettyihin lasitölkkeihin.
  3. Tee suolaliemi: keitä kunnes merisuola on kokonaan liuennut veteen. Kaada suolaliemi purkkeihin nuppujen päälle, sulje kannella ja anna seistä huoneen lämmössä 3 päivää. 
  4. Kaada suolaliemi purkeista. Keitä etikkaliemi ja kaada se kuumana lasitölkkeihin. Sulje kannella ja jäähdytä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtyneet tölkit jääkaappiin ja anna nuppukapristen maustua vähintään 3 päivää. Säilytä jääkaapissa tai kylmäkellarissa. Hyvin desinfioituihin tölkkeihin säilötyt nuppukaprikset säilyvät avaamattomina jääkaapissa helposti vuoden.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Chilejä kannattaa säilöä eri tavoin: kuivaamalla, pakastamalla, pikkelöimällä tai hapattamalla. Hapattamisessa tulee kiinnittää huomiota hygieniaan, jotta valmis tuote säilyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 3 dl valmista chiliä
Valmistusaika
30 min + hapatus 5 päivää
Vaikeustaso
Helppo

Hapatettu chili

Ainekset

300
g
tuoreita chilejä (keskitulisia tai mietoja)
1
tl (4,5 g)
hienoa merisuolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele chilit kuumalla vedellä. Leikkaa chileistä kannat ja viipaloi chilit ohuiksi kiekoiksi siemenineen. Käytä suojakäsineitä.

  2. Laita chiliviipaleet puhtaaseen lasipurkkiin kerroksittain suolan kanssa ja painele voimakkaasti, kunnes nestettä on irronnut niin paljon, että se peittää chilit kokonaan.

  3. Laita painoksi suolavedellä täytetty pakastuspussi, jotta chilit pysyvät nestepinnan alapuolella. Anna chilien hapattua viisi päivää huoneenlämmössä. Voit välillä painella chilejä survimella, jotta nestettä irtoaa lisää.

  4. Säilytä chilit jääkaapissa. Voit käyttää chilit sellaisenaan ruoanlaitossa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Vegaaninen kimchi sopii myös kala-allergikoille, sillä perinteisesti reseptissä oleva kalakastike on nyt korvattu soijakastikkeella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 3 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen kimchi

Ainekset

800
g
kiinankaalia
3
rkl
suolaa
noin 1
litra vettä
pätkä retikkaa tai 1 porkkana
2–3
kevätsipulia
1
rkl
raastettua inkivääriä
3
isoa valkosipulinkynttä raastettuna
2
rkl
korealaisia chilihiutaleita (gochugaru)
1
tl
sokeria
2
rkl
soijakastiketta

Työvaiheet

  1. Huuhtele kiinankaali, poista siitä kova kanta ja leikkaa lehdet 2-4 osaan. Laita kaalinlehdet kulhoon ja hiero niihin suolaa, kunnes lehdet alkavat hieman pehmentyä. Kaada päälle vesi ja laita kulhoon painoksi lautanen. Anna suolaantua huoneenlämmössä 4–6 tuntia.
  2. Kaada suolavesi pois ja huuhtele kaali kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
  3. Kuori retikkaa ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Hienonna kevätsipulit. Sekoita inkivääri, valkosipuli, chilihiutaleet, sokeri ja soijakastike yhteen isossa kulhossa. Lisää kiinankaali, sipulit ja retikka ja sekoita hyvin.
  4. Painele kimchi kannelliseen lasipurkkiin niin, että neste nousee pintaan. Anna maustua ja käydä huoneenlämmössä vuorokausi. Nosta kimchi vielä jääkaappiin muutamaksi päiväksi maustumaan. Tarjoa lisukkeena.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 183 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

 Jos kaipaat perunoiden kotoisaan makuun jotakin uutta, mausta perunat intialaisittain ja viimeistele ne curry-yrtillä. Voit paistaa perunat muurikan sijaan myös isolla valurautapannulla.

Paistetut perunat ovat hyvä lisuke, joka syntyy kätevästi edelliseltä aterialta ylijääneistä perunoista. Perunoiden makumaailma viedään tässä reseptissä Intiaan.

Ennen perunoita paistinpannulle päätyy hienonnettua kevät- tai kesäsipulia, chiliä, inkivääriä ja valkosipulia. Niitä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Bombayn perunat

Ainekset

3
hoikkaa kesäsipulia varsineen
3
valkosipulinkynttä
1
chilipalko
2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
ruukku korianteria
2
tomaattia
¾
dl
rypsiöljyä
1
tl
juustokuminansiemeniä (jeera)
1
tl
kurkumaa
1
tl
garam masalaa
800
g
keitettyjä, kylmiä pieniä perunoita
n. 3
rkl
curry-yrttiä hienonnettuna
TARJOILUUN
turkkilaista jogurttia
PAISTAMISEEN
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna kesäsipulit. Laita varret sivuun koristelua varten. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Viipaloi chili, poista siemenet. Kuori ja raasta inkivääri. Irrota korianterista lehdet ja hienonna varret. Kuutioi tomaatit, poista niistä kannat ja siemenet.

  2. Kuullota sipulit ja valkosipulit muurikalla tai pannulla öljyssä melkein kypsiksi koko ajan sekoitellen. Lisää chili, inkivääri, korianterinvarret ja mausteet. Paista sekoitellen hetki.

  3. Litistä keitetyt perunat kevyesti. Lisää ne pannulle. Jatka paistamista, kunnes perunat muuttuvat rapeiksi ja kauniin värisiksi. Lisää tomaati. Hienonna joukkoon curry-yrtti. Sekoita ja anna lämmetä.

  4. Viimeistele sipulinvarsilla ja korianterinlehdillä. Tarjoa turkkilaisen jogurtin kanssa.

Vinkki Perunat maistuvat vaikka grillatun paneer-juuston tai grillimakkaran seurassa.

Kommentit (3)

Vierailija

Mikä on curry-yrtti? Siis onko sama kuin curryleaves?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

Curry-yrtti ei ole sama asia kuin curry leaves. Curry-yrtti on kuvassa näkyvä hopea- ja pitkälehtinen yrtti.

Kokkikotonamyös

Curry-yrtti eli italianolkikukka.
Miksipä julkaista resepti, jossa yrtti jota ei kaupoista löydä :)...
Resepti toteutuu siis, jos itse ko yrtin kasvattaa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Makeista nektariineista ja hapokkaasta vihreästä omenasta syntyy hauska slaw-tyyppinen lisukesalaatti. Inkivääri antaa tälle salaatille sopvasti särmää

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Nektariinislaw

Ainekset

5
nektariinia
1
vihreä omena
4
cm:n pala
inkivääriä
2
rkl
paahdettua seesamiöljyä
1
rkl
riisiviinietikkaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Leikkaa nektariinit puoliksi ja poista kivet. Koverra omenasta siemenkota pois. Kuori inkivääri. Leikkaa hedelmät ja inkivääri ohuiksi tikuiksi ja laita kulhoon.

  2. Sekoita seesamiöljy, riisiviinietikka, suola ja pippuri keskenään. Kääntele kastike slaw’n joukkoon.

  3. Revi mintun lehdet lopuksi joukkoon.

Kommentit (1)

Vierailija

Tarkistatteko lainkaan reseptien kuvia ennen julkaisua? Tämä kuvahan on täynnä pakkausartifakteja ja näyttää erityisen pahalta isolla näytöllä. Minusta olisi lisäksi mukavampaa nähdä kuva annoksesta eikä taidekuvaa aineksista.