Maistoimme laskiaispullia sekä kehutuista leipomoista että markettipakkauksista.
Maistoimme laskiaispullia sekä kehutuista leipomoista että markettipakkauksista.

Soppa365:n toimitus maistoi ja arvioi 7 laskiaispullaa. Mukana testissä oli sekä kohuttuja trendipullia leipomoista että tuttuja markettipullia. Kaksi pullaa nousi selkeästi ylitse muiden sekä maussa että ideassa. Katso kaikki tulokset!

 1 Palaveripulla

Leipomo Keisari: laskiaispullakakku, hinta 9,70 e.

Millainen? Mehevä, täytteessä ei ole pihistelty hillossa tai kermavaahdossa. Hauska idea leikata päällinen palasiksi, niin pullakakusta on helppo leikata paloja. Maku ei ole ylimakea, vaan yllättävän raikas. Plussaa kakkuideasta: saa ottaa itselle sopivan viipaleen, ja voi ottaa vaikka tosi ison... Tykkäämme kovasti!

Hinta-laatusuhde? Hintaansa nähden huippu! Kakusta riittää usealle, joten yhden annoksen hinta jää alhaiseksi.

Mihin? Näyttävä pulla kokouskahveille, tuliaiseksi tai kaveriporukalle.

2 Kaivopuiston mäenlaskijan pulla

Patisserie Teemu & Markus: manteli- ja hillopulla, hinta 3,80 e.

Millainen? Jopa Helsingin parhaaksi laskiaispullaksi kohuttu pulla on hyvänmakuinen, painava ja kotonatehdyn oloinen. Se tosin kaipaisi ripauksen lisää kardemummaa. Pulla on myös aavistuksen liikaa paistunut. Mantelimassalla ja hillolla täytetyistä hillo vie voiton. Hillo on hyvänmakuinen, kun taas mantelimassa mieto. Ehkä karvasmanteli puuttuu?Kermavaahto on testatuista pullista paras: silkkistä ja herkullista. "Käsityö näkyy ja maistuu", kommentoi raatilainen. Erinomainen pulla. Plussaa myös tyylikkäästä paperikassista.

Hinta-laatusuhde? Näin hyvästä pullasta kannattaa maksaa, kun laskiainen on kuitenkin vain kerran vuodessa.

Mihin? Merkkitietoiselle herkuttelijalle Kaivarin laskiaisriehaan.

3 Lapsiperheen retkipulla

Marian Konditoria: suklaapulla, 2,80 e.

Millainen? Suklainen kermavaahto yhdistettynä hilloon tekee pullasta makean. Pulla on kuohkea, hiukan höttöinen ja taikinainen, jopa hyvällä, kotoisalla tavalla. Kokonaisuudesta tulee mieleen lapsuuden kermamunkki. Tämän pullan kanssa voi kaakaon unohtaa kotiin, sillä kermassa on kaakaon maku mukana.

Hinta-laatusuhde? Makean ystävälle hinta on kohdallaan.

Mihin? Lapsiperheen retkelle tai suklaafriikin herkkuhetkeen.

4 Treffipulla

Kanniston leipomo: manteli- ja hillopulla, 2,30 e.

Millainen? Makea kokonaisuus: kerma makea ja hiukan teollisen makuinen, mutta hillo makeudesta huolimatta raikas. Pulla ei lunasta leipomopullan odotuksia, vaan on höttöinen ja teollisen oloinen. Mantelimassa maistuu mukavasti. Pulla on isokokoinen.

Hinta-laatusuhde? Juuri ja juuri kohdallaan.

Mihin? Kaffetreffeille tarpeeksi makea pulla - sitä paitsi ison pullan voi kätevästi puolittaa.

5 Sinkun laskiaispulla

Ekberg, hinta ruokakaupan vitriinissä 3,80 e.

Millainen? Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy hilloon, joka on yllättävän esanssisen makuinen. Raatilainen kuvailee sitä "mehukattihilloksi". Pulla on hyvä, ei liian höttöinen, mutta se kaipaisi hiukan lisää kardemummaa.

Hinta-laatusuhde? Kallis, varsinkin marketin hyllystä ostettuna ilman leipomoelämystä.

Mihin? Kun tekee mieli laskiaispullaa, eikä leipomoihin enää ehdi (ja valmispaketeissa on yksi pulla liikaa).

6 Kiirepäivän pulla

Primula: hillopulla, hinta 3,99 e / 2 kpl paketti.

Millainen? Pullasta tulee mieleen pitkään säilyvä valmispitko. Kevyessä ja ilmavassa pullassa ei ole juuri makua. Teollisesta kokonaisuudesta jää uupumaan elämys. Ulkonäkö edustaa markettipullien parhaimmistoa.

Hinta-laatusuhde? Ok.

Mihin? Kiireisen päivän päätteeksi ruokakaupasta mukaan napattava pulla.

8 Taloyhtiön laskiaisriehapulla

Fazer: hillopulla, hinta 3,99 e / 2 kpl paketti.

Millainen? Pulla on ilmava ja kuiva, jopa sämpylämäinen. Pullan perinteinen maku puuttuu ja tuoreus on kateissa. Kermaa on melko vähän ja valitettavasti ulkonäkökään ei houkuttele. Hyvä saatavuus on plussaa.

Hinta-laatusuhde? Hiukan hintava laatuunsa nähden.

Mihin? Ison porukan riehaan, kuten taloyhtiön pihajuhliin tai puulaakijoukkueen peli-iltaan, jossa tunnelma on tärkein ja pulla haetaan lähimmästä kaupasta.

Katso täältä, miten teet tämän laskiaisen hittipullan: laku-laskiaispullan!

Markkinoille on tullut valtavasti uusia lonkeroita, mutta mitä niistä kannattaa ostaa?

Uusi alkoholilaki toi lonkerot kauppojen hyllyille. Tässä valmistajat näkivät hyvän tilaisuuden panostaa lonkeroihin uudella tavalla. Markkinoille on viime kuukausina tullut runsaasti uusia tuotteita, ja nyt on aika katsoa, miten ne pärjäävät vanhojen suosikkien rinnalla.
Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus maisteli tällä kertaa markettivalikoimaan kuuluvia greippilonkeroita, eli niin sanottuja “tavallisia lonkeroita”. Ensi kerralla testiin pääsevät karpalolla ja muilla aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot.
Peruslonkeroistakin tarjotaan löytyy niin sanotusti laidasta laitaan. Testatut juomat olivat sekä luonteeltaan että laadultaan hyvin vaihtelevia. Testi suoritettiin sokkotestinä.

Voittaja:
Laitila: Gini long drink, 5,5 %, hinta 3,29 e  (0,33 l)
Lasiin kaadettaessa juoma on harmaan sameaa, ja tuoksu on mieto, ehkä hivenen greippilimua muistuttava. Maku miellyttää testaajia. Siinä tuntuu olevan mukana hieman greipin kuorta, mikä tuo mukavaa terää. Sokeria ei ole liikaa, ja gini maistuu mukavasti. Katajanmarjan aromia emme erota, mutta raati on yksimielinen: tätä joisi mielellään niin saunan jälkeen kuin terassilla. Kesähitti!

Jaetulla kakkossijalla:
Leijona: Greippi lonkero, 5,0 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Testin yllättäjä! Tämä on oikea valinta greipin ystävälle, sillä hedelmän maku erottuu juomasta selvästi. Ginin aromi voisi olla vahvempi, mutta testin yllättäjänä leijona on hyvin tasapainoinen ja miellyttävä juoma. Erinomainen hinta-laatu-suhde.

Jaetulla kakkossijalla:
Hartwall: Original Long Drink, 5,5 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Kaikkein tunnetuin lonkerobrändi pärjäsi hienosti ja selvitti tiensä jaetulle kakkossijalle. Makua moitittiin hieman laimeaksi, mutta yhtä kaikki: tasainen, varma suorittaja. Aromissa pieni katajanmarjan vivahdus, ja gini erottuu hieman. Greipin makua sen sijaan ei juurikaan ole, joten tämä sopii myös niille, jotka eivät siitä niin välitä.

Neljäntenä:
A Le Coq: Gin & grapefruit, 5,5, %, hinta 3,65 e (0, 5 l) 
Tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Maku kuitenkin yllättää: alkoholi ei maistu ollenkaan. Tätä voisi erehtyä luulemaan greippilimuksi. Pahalta juoma ei silti maistu: toimisi oikein hyvin terassilla jäiden kanssa.
“Tätä voisi juoda paljon!”

Viides sija:
Trokari salaperäinen paroni, 5 %, hinta 3,49 e (0,33 l)
Sinebrychoffin uutuus, Trokari -sarjan salaperäinen paroni on ginipohjainen gin & greippi –juoma. Vaikka gin ja greippi on Suomessa tarkoittanut erityisesti lonkeroa, Salaperäinen paroni ottaa vaikutteita cocktaileista ja on kirkas toisin kuin tähänastiset lonkerot. Testiryhmän mielestä se tuoksuu ja maistuu hieman Spritelle. Ginin makua ei juomasta tunnista. Siiderinystävän lonkero.
“Vähän kuin kuin limellä maustettu Breezer.”

Kuudes sija:
Sinebrykoff: Classic Long Drink Grapefruit, 5,5 %, hinta 1,99 e (0,33 l)
Osittain käymisteitse valmistettu suomalainen lonkero. Tällä kertaa raati ei kaipaa lisää alkoholin makua, sillä juoma sekä tuoksuu että maistuu viinalle. Ei tosin ginille, vaan vodkalle tai kenties klassisesti Koskenkorvalle. Ei erityisen lonkeromainen lonkero, mutta menisi saunan jälkeen kylmänä.

Seitsemäs sija:
New Long Drink Company: White Grapefruit Drink, 5,5 %,  hinta 2,99 e (0,33 l)
Markkinoiden uusi lonkero tulee mehubrändinä tunnetun Raikastamon tekijöiltä. Sen limumainen ulkonäkö epäilyttää testaajia. Maku yllättää: se on terävä ja vahva. Ihan kuin juomaan olisi uutettu greipin kuorta. Juoma ei miellytä suurinta osaa raadista, vaikka pullo onkin kaunis.

Kahdeksas sija:
Hartwall: Original Long Drink Light, 5,5 %, 2,49 e (0,33 l)
Hartwallin kevytversio tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Silti kokeneet ruoka- ja juomatoimittajat havaitsevat sokkotestissä aspartaamin aromin. Keinotekoinen makeutusaine tuntuu tunkkaisen makuiselta.

Yhdeksäs sija:
Pirkka: Greippi lonkero, 4,7 %, 1,72 e (0, 33 l)
Tämähän tuoksuu simalta, eräs raadin jäsen huudahtaa. Ja toden totta, siihen on luonnollinen selitys: Pirkan lonkero valmistetaan omenamehusta, käymisteitse. Valitettavasti myös jälkimaku on hiivainen. Juoma jää testin jumboksi, eikä ihme: se ei nimestä huolimatta sisällä greippiä eikä giniä.

 

Myöhemmin kesällä julkaistaan testin kakkososa, jossa maisteluun pääsevät muilla raaka-aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot. Stay tuned!

Kesäkuussa vietettävä gourmet-festivaali levittäytyy tällä kertaa Töölönlahden puistoon 14.-17.6.2018. Seitsemättä kertaa järjestettävän Taste of Helsingin tämän vuoden teema on muutos.

Taste of Helsinki on Mira ja Barry MacNamaran perustama ruokafestivaali, johon osallistuu joka vuosi yhdeksän huippuravintolaa Helsingistä ja Helsingin ulkopuolelta. Taste of Helsingin ainutlaatuinen konsepti mahdollistaa tutustumisen kaupungin herkullisiin makuihin yhdellä kertaa yhdessä paikassa.

Festivaalin teema on tänä vuonna muutos. Tapahtuma siirtyy Musiikkitalon vierestä Finlandiatalon taakse Töölönlahden Puistoon. Lisäksi vanhat muoviset "markat" on kuopattu. Tänä kesänä ruoat ja juomat maksetaan elektronisella maksukortilla. Lisäksi ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa koko ravintolakattaus on vaihdettu edellisestä kesästä. Tänä vuonna joukossa Helsingin huippuravintoloiden lisäksi yksi paikka Tukholmasta ja yksi Rovaniemeltä. Mutta mitä niissä sitten tarjotaan? Se selviää nyt, sillä tässä ovat Taste of Helsingin menut vuosimallia 2018, olkaa hyvä:

Chapter

Selleriä & seljankukkaa 5 e
Puikulaperunaa, naudan sydäntä & keltuaista 6 e
Pihlajan lehtiä & raparperia 6 e
Nimikkoannos: turskaa & vihreitä 10 e

Esperanto (Tukholma)

’The Kushiyaki Experience’: purjo & hapankerma & piparjuuri  5€
Sinisimpukka & musta valkosipuli & peruna 6€
Kanannahka & pohjolan viismauste & hunaja 6€
Nimikkoannos: kananpojan muna & hiillostettu hollandaise & tattari & bbq-lehdet 11€

Fabrik

Perinteinen ranskalainen paté, pikkeleitä ja hapanjuurileipää 6€
Italialainen tryffelillä maustettu risottopallo 5€
Tuulihattu ’Profiterole’ vadelmilla ja kookoksella 6€
Nimikkoannos: Anjou-kyyhkyä kesän vihreillä herneillä 13€

Garden by Olo

Yuzumarinoitua siikaa, piparjuurta ja rapeaa riisiä 6€
Härkätatakia, seesamia ja savustettua majoneesia 6€
Ryppylimettiä ja kuusta 5€
Nimikkoannos: friteerattua kukkakaalia, pikkelöityä merilevää ja misolla maustettua voi-valkoviinikastiketta 8€

Latva

Peruna-merilevävaahtoa, grillattua purjoa, karhunlaukkaa, kermaviiliä ja rapeaa viljaa 5€
Bosgårdin kartanon luomu Charolais-härkää, savustettua munavoita ja Ahlbergin tilan sinapinvihreitä 6€
Hiillostettu tuohi-kerma-parfait, spelttiä, raparperia ja hunajaa 6€
Nimikkoannos: benella-siikaceviche, bataattia, basilikaa, aji amarillo chili ja samettikukka "leche de tigre"  9€

Nolla

RAPEA SIENIVOHVELI & Mouhijärven tryffelijuustoa ja sipulirelissiä 6€
SIIKACARPACCIO & vihreää romesco-kastiketta ja suolaheinävinegretteä 6€
RAPARPERIJÄÄTELÖ & mansikkamarenkia, olutmäskiä ja karamellia 5€
Nimikkoannos: PARSAA JA SAMPEA & paahdetut uudet perunat ja mesiangervokastike 10€

Ragu

MAA-ARTISOKKA
Paahdettua maa-artisokkaa, vihreää omenaa, savustettua kirjolohenmätiä & hapanjuurivohveli 6€
KARITSA
Makkara Meri-Lapin luomukaritsasta, tomaattifregolaa, varhaiskaalia & Averna-sinappia 6€
METSÄMANSIKKA
Metsämansikkajäätelöä, mallasgranolaa, suolakaramellia & suolaheinää 5€
Nimikkoannos: VIIRIÄINEN
Paahdettuja viiriäisenkoipia, rapeaa polentaa, pikkelöityä raparperia & rakuuna-aiolia 8€

Sky (Rovaniemi)

Kaskinaurista Sodankylästä, kuusenkerkkä”pestoa” ja sieniä 6€
Miedosti kypsennettyä rautua, kuningasrapua ja koivua 6€
Suklaata, herkkutatti-kinuskia ja puolukkaa Napapiiriltä 5€
Nimikkoannos: Sallan villiä poroa, mäntyistä punajuurilientä, ruskeavoi-puikulamysliä ja selleriä 8€

Wino

Tartar, hollandaisemajoneesia ja rapeaa porkkanaa 6€
Punakampela-rillette, näkkileipää ja pikkelöityä kurkkua 5€
Raparperia ja suklaata 6€
Nimikkoannos: Kauden kasviksia, savustettua perunaa ja lipstikka beurre blanc 8€

Lue lisää festivaalista täältä.