Tähän parivaljakkoon ihastuu uudelleen joka kesä: kala ja uudet perunat. Nappaa ohjeet talteen ja valmista juhannukset kalat ruotsalaiseen tapaan.

Kala ja peruna ovat taivaassa tehty pari. Uuden sadon perunat ovat vastustamattomia sellaisenaan, mutta sitäkin herkullisempia, kun samalle lautaselle yhdistää tuoreen, huolella valmistetun kalan.

Tällä kertaa juhannuksen kalapöydän antimet valmistetaan ruotsalaisittain. Tarjolla on lohta kahdella tapaa sekä tietenkin silliä.

Resepteistä voi valita myös mieleisensä keskikesän juhlaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Vadillinen hyvää

Silli-perunasalaatti ei ole oikeastaan salaatti, vaan tarjoiluvadillinen kaikenlaista hyvää – todellinen sillin ja perunan luksus-sekamelska. Lautaselle sommitellaan niiden seuralaisiksi rapsakoita retiisejä, kesäsipulia ja kananmunaa. Komeus kruunataan piparjuurella maustetulla ranskankermalla ja muutamalla nokareella siianmätiä. Viitseliäs viimeistelee vadillisen ruskistetulla voilla juuri ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruotsalaisen silli-perunasalaatin ohjeen löydät täältä.

2. Laiskan kokin pelastus

Jos lohen grillaaminen tai pannulla paistaminen tuntuu kesäkuumalla työläältä, kannattaa ottaa mallia ruotsalaisilta ja kylvettää kala jäähtyvässä liemessä. Menetelmän etuna on paitsi hyvä maku, myös vaivaton valmistustapa, jonka ansiosta kala kypsyy kuin itsestään. Liemeen kannattaa laittaa myös pikkuporkkanoita ja sipuleita makua ja näköä antamaan.

Lempeänmakuinen kylmä kalaruoka tarjoillaan varhaisperunakaunotarten ja yrttisen kermaviilikastikkeen kanssa.

Jäähtyvässä liemessä kypsennetyn lohen ohjeen löydät täältä.

3. Aina yhtä ihana graavilohi

Juhannus ilman graavilohta on kuin joulu vailla lahjoja. Tällä kertaa graavikalaan lainataan uusi maku naapurista marinoimalla lohi seljankukkamehulla.

Kukkaisen mehun kanssa marinointiliemeen lisätään myös giniä ja sitruunamehua. Ne antavat kalaan juuri oikean terän. Marinoinnin jälkeen kala on ihanan pehmeää. Tarjoa kala keitettyjen uuden sadon perunoiden tai saaristolaisleivän kanssa.

Seljankukkagraavatun lohen ohjeen löydät täältä.

Reseptit: Sanna Kekäläinen

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla