Marcus Samuelsson kokkaa 12.-14.8.  Flow-festareilla. Kuva: <span class="photographer">Staffan Johansson</span>
Marcus Samuelsson kokkaa 12.-14.8. Flow-festareilla. Kuva: Staffan Johansson

Menestyskokki Marcus Samuelsson on kokannut Valkoisessa talossa, ja nyt hänet nähdään vihdoin myös Helsingissä - ensin Flow-festareilla ja sitten uudessa ravintolassa.

Etiopalaissyntyinen Marcus Samuelsson on ruotsalais-amerikkalainen huippukokki, joka vaikuttaa pian myös Suomen ravintolamaailmassa. Hän vastaa vastaa pääkaupunkiseudulle syksyllä avautuvien kahden Clarion-hotellin Kitchen & Table -ravintoloiden konseptista. Ajankohtainen Marcus on myös siksi, että hän kokkaa Helsingissä 12.-14.8.2016 järjestettävillä Flow-festivaaleilla sunnuntaina. Flow'n Kitchen & Table -ravintolaan Marcus Samuelsson on luonut erityisen menun kauden raaka-aineista.

Marcus tunnetaan kunnianhimoisena kokkina. Hän omistaa ravintoloita Yhdysvalloissa ja Ruotsissa ja on esiintynyt Iron Chef - ja Taste-ohjelmissa. Marcus myös kokkasi Valkoisessa talossa presidentti Niinistön vierailulla. Marcus on saanut 23-vuotiaana, nuorimpana keittiömestarina koskaan, New York Timesilta täydet tähdet.

Marcus Samuelsson antoi kesällä Glorian ruoka & viinille haastattelun ja näin hän vastasi kysymyksiin:

Mitä syöt useimmin?

Amerikassa kanaa ja Ruotsissa kalaa. Kasvoin aikuiseksi makrillilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lempiruokasi?

Sushi.

Ruoka, jota inhoat?

Rautatieasemien ja lentokenttien sieluton ruoka.

Mitä haluaisit syödä nyt?

Pizzaa, jonka päällä on muikunmätiä.

Ruokakulttuuri, joka kannattaa löytää?

Etiopia, josta minut adoptoitiin Ruotsiin 2-vuotiaana. Viini, olut, hanhenmaksa, kahvi ja suklaa – ne kaikki tulevat Afrikasta. Siellä ruoka on luomua, maata ja eläimiä kunnioitetaan ja spirituaalisuus on tärkeää.

Lempidrinkkisi?

Bourbon-viski.

Entä mitä joit eilen?

Ginicocktailin, koska se toimii ruuan kanssa.

Muisto lapsuudesta?

Asuimme Länsi-Ruotsissa meren rannalla ja putosin veteen, kun meidän piti lähteä kalaan. Kalastimme joka päivä rapuja, turskaa ja makrillia. Jo 10-vuotiaana pidin huolta veneestä ja putsasin verkkoja. Teimme vanhempieni ja isovanhempieni kanssa lujasti töitä.

Tv-ohjelma, joka tekee nälkäiseksi?

Dokumentti japanilaisesta sushimestari Jirosta. Onneksi sain vuosia sitten syödä hänen ravintolassaan Tokiossa.

Aina jääkapissa?

Etiopialaista hapatettua ja kirkastettua voita, silliä ja pullo samppanjaa.

Vihaamasi ruoka, jota opit rakastamaan?

Ruusukaali. Kasvikset maistuvat sitä paremmilta mitä vanhemmaksi tulen.

Suosittele jotain hotelliravintolaa (muu kuin omasi)?

New Yorkin Ace-hotellin John Dory-ravintola kalaruokien takia, ja Grand Hyatt Tokiossa cocktailien ja maiseman takia.

Mitä tiedät suomalaisesta ruuasta?

Se on modernia, ja te menestytte kokkikilpailuissa. Perinteisesti savustatte ja säilötte etikkaan sekä käytätte paljon sieniä, juureksia, sisävesien kaloja ja riistaa, samaan tapaan kuin Pohjois-Ruotsissa.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä ja sen on kirjoittanut Katja Nordlund.

Lue myös:

Kesän parhaat ruoka- ja juomafestarit

Näissä ravintoloissa syöt Helsingissä alle 20 eurolla!

Juttua muokattu 12.8.2016 klo 16.56: Marcus Samuelsson kokkaa Flow-festivaaleilla sunnuntaina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla