Bjarne ja Mia Bruce pitävät mehiläisistä hyvää huolta. Kuva: Anu Brask.
Bjarne ja Mia Bruce pitävät mehiläisistä hyvää huolta. Kuva: Anu Brask.

Mehiläiset saapuivat ravintola Savoyn kesäasukkaiksi jo viidettä kertaa.

Pakettiautosta rullakoille ja kellarista tavarahissillä ylimpään kerrokseen. Lopulta miesvoimin kapeita rappuja Helsingin kattojen ylle. Näin saapuvat ravintola Savoyn kesävieraiden pesät asukkeineen vanhoille tutuille paikoilleen.

Lentomehiläiset uskaltautuvat ensimmäisinä ulos pesästä.

”Matkateko hermostuttaa niitä jonkin verran. Huomenna auringon noustessa niillä on jo uusi suunta”, kertovat Marbacka Bigårdin Mia ja Bjarne Bruce.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä vuonna Brucet toivat Savoyn katolle aluksi neljä pesää, ja kesän mittaan niitä tuodaan vielä muutama lisää. Alkuvaiheessa yhdessä pesässä on noin 15 000 mehiläistä, mutta pörriäisiä syntyy lisää 2000:n yksilön päivävauhdilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mehiläiset lentävät keräämässä mettä kolmen kilometrin säteellä pesästä. Mia Bruce katselee alhaalla avautuvaa Helsinkiä ja toteaa tyytyväisenä, että täällä mehiläisillä oikein hyvät oltavat. Esplanadin lehmukset ja Ullanlinnan kasvit tarjoavat city-mehiläisille ravintoa.

”Kaupunkimehiläisten hunaja on tutkitusti päästeetöntä ja ehkä jopa paremman makuista kuin meillä maalla”, Mia Bruce väittää.

Brucet käyvät hoitamassa Savoyn mehiläisiä joka toinen viikko. Hunajaa voidaan kerätä jo heinäkuun puolivälin kieppeillä, tosin kesäsäästä riippuen. Odotettavissa on, että satoa saadaan 40–50 kiloa per pesä. Viime vuoden 250 kilon sadosta on vielä osa käyttämättä.

Savoyn ruokalistalta oman katon hunajaa löytyy kylmä- ja jälkiruokakeittiön puolelta. Tuoreeltaan suoraan kennoista kerättyä hunajaa tarjoillaan juustojen kera, jälkiruokalistalta taas voi poimia hunajabockilla kostutetun baban ja hunajajäätelöä.

Marbackan mehiläiset viettävät Savoyn kattotasanteella nyt viidettä kesää. Keittiömestari Kari Aihinen suunnittelee juhlavuoden kunniaksi virittävänsä mehiläispesän suulle kameran, jotta asiakkaat voivat katsella ravintolan puolella screeneiltä, mitä mehiläiset touhuavat.

Joskus parvet voivat jakautua. Näin kävi myös viime kesänä.

Jos siis näet mehiläistarhuriasuun sonnustautuneen miehen hyppivän Helsingin keskustassa katolta katolle, on se vain Bjarne, joka on hakemassa mehiläisparveaan takaisin kotipesään.

Teksti, kuvat ja video: Anu Brask.

Sisältö jatkuu mainoksen alla