Snobismi ja näyttämisenhalu saavat väistyä, kun uusi sommelier-sukupolvi tekee viinivallankumousta Tukholmassa. Heidän perustamistaan paikoista saa tietenkin myös hyvää ruokaa. Valitsimme parhaat uusista viinibaareista.

Tukholmasta on tullut lyhyessä ajassa huippukohde viinibaareista kiinnostuneille matkailijoille. Suurin ansio muutoksessa on uudella sommelierien sukupolvella, joka perustaa uusia paikkoja ja käy niissä itsekin asiakkaina. He eivät halua tehdä enää töitä vuosikertabordeaux’iden ja tärkättyjen liinojen ympäristöissä. Mutta he haluavat tavallisen väen juovan entistä parempia viinejä.
Uudet baarit korostavat hyvää palvelua ja rentoutta. Niiden myötä ruotsalaiseen viinikulttuuriin perinteisesti liitetty näyttämisenhalu ja snobismi ovat väistymässä. Enää ei tarvitse tietää viinitarhojen sijaintia, tuottajia ja vuosikertoja tunteakseen olonsa baarissa kotoisaksi. Tärkeintä on nauttia viinistä.

1.Södermalmin tähti: Folli
”Folli on uusi helmi Tukholmassa. Södermalmilaisen baarin viinit ovat keskivertoa kalliimpia, mutta ne ovat harvinaisuuksia. Yleensä tällaiset viinit päätyvät keräilijöiden kellareihin. Superrennon baarin omistaa kaksi Ruotsin huippusommelieriä, Béatrice Becher ja Fävikenissäkin työskennellyt Jonas Sandgren. Vaikka taustalla on todella kovaa osaamista, Foliissa käyvät yhtä lailla viininörtit kuin tavikset, jotka haluavat vain lasillisen todella hyvää juotavaa. Täällä saa laseittain viinejä, joita joutuu muualla ostamaan pulloittain. Pieneen baariin kannattaa laittautua hyvissä ajoin, jos haluaa varmistaa istumapaikan. Suosittelen myös taitavasti valmistettuja ruokia. Ainoa huono puoli on, että viinibaari on kiinni heinäkuussa.”
Folii, Erstagatan 21, Folii.se

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Viini ja pizzan mekka: Babette
”Jos saisin valita vain yhden paikan Tukholman ravintoloista, se olisi Babette. Lempiravintolani viinivalikoima on kaupungin paras ja pizzat fantastisia. Myös palvelu on ihan parasta.
Rakkaus käsityöhön säteilee ulos kadulle asti, eikä se tarkoita tärkeilyä vaan innostusta. Laseittain myytäviä viinejä (9–19 e) on listalla 25, ja kaikkinensa viinien luettelo on niin pitkä, että valinta on vaikea jopa perehtyneelle. Siksi suosittelen lämpimästi pyytämään apua – niin tulet myös kokeilleeksi jotain uutta. Pikku varoitus: Älä valitse Babettea illan ensimmäiseksi paikaksi, koska silloin jämähdät todennäköisesti kierroksesi ensimmäiseen kohteeseen.”
Babette, Roslagsgatan 6, Babette.se

3. Kaupungin rennoin baari: Vina
”Kun kaipaan tunnelmallista paikkaa deitti-iltaan, valitsen Vinan. Tukholman rennointa viinibaaria ja sen keittiötä johtaa kaksi siskosta. Jo ovella tuntuu siltä kuin saapuisi jonkun kotiin vieraaksi. Asiakaskunta on monipuolinen sekoitus hipstereitä juomassa IPA:a, esikaupunkimammoja kuohuviinillä ja negroneja siemailevia tyttöporukoita. Kannattaa tilata lajitelma pikku ruokia ja pyytää henkilökuntaa suosittelemaan viinejä. Lista on lyhyt mutta viinit ovat aina hyviä, ja niistä suurin osa on luomua tai lisäaineettomia. Varaa pöytä tai ilmesty paikalla heti avautumisen jälkeen, niin ehdit varata tuolin aurinkoisesta terassipöydästä.”
Vina, Sofiagatan 1, vina.nu

4. Päivällinen tai lasi viiniä: Café Nizza
”Babetten ravintoloitsijoiden toinen ravintola sijaitsee hiukan unohdetussa, itäisessä osassa Södermalmia. Täälläkin palvelu on erinomaista, ruoka mutkatonta ja herkullista. Tarjolla on 500 kruunun (50 e) menukokonaisuus. Tee pöytävaraus hyvissä ajoin. Tosin ilman varausta paikalle tuleville ja pikku nälkään syövillekin on varattu muutama tuoli tiskillä. Lista henkii rakkautta viiniin. Erotuksena moniin muihin ravintoloihin Nizza on auki myös lounasaikaan. Silloinkin kannattaa tehdä pöytävaraus, erityisesti jos haluat paikan terassilta.”
Café Nizza, Åsögatan 171, cafenizza.se

5.Trendikäs kortteliravintola: Agnes
”Runsas vuosi sitten aloittanut kortteliravintola Agnes on auki myös lounasaikaan. Agnes ratkaisee ongelman, kun pitää löytää paikka, jossa on loistavaa ruokaa ja hurjan mukava ja rento palvelu. Ruokalista painottuu eteläeurooppalaisiin makuihin, ja annosten makuyhdistelmät ovat taidokkaita. Oma vakiotilaukseni on juottopossu ja lasi nuorta ja raikasta Nuits St Georges -punaviiniä Burgundista. Sommelier Emelie Svenssonin rakentama persoonallinen viinilista taipuu ruokaan loistavasti. Ravintola sopii täydellisesti porukkaillallisille, koska annokset on suunniteltu jaettaviksi. Myös pieniä annoksia ja viiniä laseittain on tarjolla. Koska viinilistalla riittää vaihtoehtoja, annan useimmiten henkilökunnan valita viinit ruuille."
Agnes, Norra Agnegatan 43, restaurangagnes.com

6. Ostarin helmi: Matteatern
”Kun pitää valita tapaamispaikka ystävien kanssa, suosikkini on keskellä tylsää Ringen-kauppakeskusta sijaitseva Matteatern. Jos totta puhutaan, sovin kaikki lounastapaamiseni nykyisin Ringeniin. Vaikka ollaan ostarin foodcourtissa, ruoka on todella hyvää ja laadukasta. Kaikki ravintolat ovat Ruotsin ykkösravintoloiden perustamia. Jokainen seurueessa voi tilata pöytään suosikkiravintolansa annoksen, olipa se täydellinen ramen tai norrlantilainen makkara-annos. Ei huolta pöytävarauksista, ei jahkaamista tilaamisen kanssa eikä neuvottelua laskun jakamisesta. Kaikki saavat haluamansa. Ja paikka on auki myös iltaisin.”
Matteatern, Ringen centrum, Skanstull, ringencentrum.se/teatern

7. Juustoja ja kohtuuhintaisia viinejä: Ost & Vinkällare
”Kaupungin vanhin viinikellari Ost & Vinkällare kuuluu ravintoloihin, jonne palaan aina uudelleen. Sen viinilista painottuu vuosikertasamppanjoihin, saksalaisiin rieslingeihin ja Kalifornian viineihin, ja hinnat ovat kohtuulliset. Erityisen lämpimästi suosittelen teemoitettuja maisteluiltoja, joiden hinta on edullinen. Muutenkin viinikellarin väki opastaa mielellään kaikessa viiniin ja ruokaan liittyvässä. Viinikellarissa on myös hieno valikoima täydellisesti ikäännytettyjä juustoja, jotka tulevat saman omistajan juustopuodista. Puoti on yksinäänkin vierailun arvoinen, ja juusto-viiniyhdistelmät ovat taidokkaita. Jos osut paikalle hellepäivänä, livahda viileisiin sisätiloihin. Lempeänä kesäiltana parhaat paikat löytyvät terassilta. ”
Wijnjas Ost & Vinkällare, Scheelegatan 3, wijnjas.com

8. Tähtiravintola kuin unelma: Volt
”Ruotsin ainoa reilun kaupan tähtiravintola kuuluu lempipaikkoihini monesta syystä. Sen omistajille raaka-aineet ovat ihan oikeasti kaikki kaikessa, ja taitavien kokkien käsissä niistä syntyy maagisen koukuttavia ruokia (4 ruokalajia 65 e). Volt saa myös hävikin ehkäisemiseen ja pientuottajiin panostamisen näyttämään luonnolliselta valinnalta.
Panostus lisäaineettomiin viineihin ja rakkaus siidereihin kuuluvat nekin paikan ehdottomiin plussiin. Listalla on aina Bordeletia, joka on ehkä maailman parasta siideriä. Sillä vakuuttaa kenet tahansa. Älä siis anna ravintolan sijainnin Östermalmin hienostokaupunginosassa häiritä, äläkä säikähdä pöytävarauksen välttämättömyyttä. Takaan, että illallinen Voltissa on unohtumaton. ”
Volt, Kommendörsgatan 16, restaurangvolt.se

9. Väliolut ja pastramileipä: Katarina Ölkafé
”Kun on napostellut pikku ruokia ja maistellut viinejä, kaipaa väliin raikastavaa olutta ja grillattua pastramileipää. Älä lannistu Katarina Ölkafén ahtaudesta, sillä paikan leppoisa tunnelma, olut ja ruoka ovat pienen tungoksen arvoiset. Paikan etuja on myös se, että sen ulkopöytiin lankeaa kaunis iltapäivän valo. Laajalta olutlistalta löydät myös oluita, joita on liikkeellä vain pieniä eriä. Eikä hätää, vaikka olut ei maistuisikaan: Katarinassa on myös hyvä viinivalikoima.”
Katarina Ölkafé, Katarina Bangata 27, katarinaolkafe.se

Sisältö jatkuu mainoksen alla