Riisipuuron keittämisessä vaaditaan malttia, mutta pehmoinen ja kermainen lopputulos palkitsee. Puurosta saa helposti vegaanisen vaihtamalla maidon kasvijuomaan.

Riisipuuro kuuluu jouluun.

Herkkuhetki voi kuitenkin vaihtua äkkiä pettymykseen, sillä kuten moni tietää, riisipuuro palaa helposti pohjaan. Miten kärähtäneeltä puurolta vältytään?

1. Käytä rasvaista maitoa tai kasvijuomaa

Pohjaan palamisen välttää parhaiten, kun käyttää rasvaista maitoa. Myös vähälaktoosinen maito ja laktoositon maitojuoma sopivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valio on kehittänyt pohjaan palamattomaksi maidoksi kutsutun Kiehu-maitojuoman. Siitä on poistettu heraproteiinia, joka tarraa helposti kiinni kattilan pohjaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka käyttäisikin Kiehua, puuroa ei saa unohtaa kokonaan liedelle, sillä riisikin voi kärähtää. Puuroa kannattaa siis tässäkin tapauksessa sekoitella aika ajoin.

Puurosta saa helposti maidottoman vaihtamalla maidon kasvijuomaan. Tällöin puuro ei myöskään pala niin helposti pohjaan.

Chocochili-vegaaniruokablogistaan tunnettu Elina Innanen, joka tekee reseptejä myös Helsingin Sanomiin, kertoo, että maidon voi korvata esimerkiksi soija- tai kaurajuomalla.

”Itse tykkään kaikista eniten soija- ja kookosmaidon sekoituksesta, siitä tulee tosi kermainen ja pehmeä.”

Oleellinen asia on kasvipohjaisissa tuotteissakin se, että tuotteessa on tarpeeksi rasvaa. Jos käyttää vaikka kaurajuomaa, kannattaa valita mieluiten kahviin tarkoitettu juoma.

”Kannattaa rohkeasti kokeilla, esimerkiksi vaniljan makuisesta soijamaidosta tulee todella hyvä riisipuuro. Jos haluaa, niin siihen voi keittovaiheessa lisätä vielä kanelitangon”, Innanen vinkkaa.

2. Hämmennä ahkerasti

Kattilaksi on hyvä valita paksupohjainen kattila. Puuroa keitetään aluksi miedolla lämmöllä noin vartin ajan ja sekoitetaan samalla koko ajan puulastalla kattilan pohjaa myöten.

Sen jälkeen levy laitetaan ihan pienelle lämmölle ja annetaan puuron hautua kypsäksi kaikessa rauhassa. Kypsymisessä kestää noin 45 minuuttia. Puuroa on hyvä sekoitella aika ajoin pohjia myöten.

3. Keitä puuro veteen ja lisää lopuksi kermaa

Vähemmällä hämmentämisellä pääsee, kun riisit keittää kypsäksi vedessä ja lisää puuroon lopuksi kermaa. Myös kaura- tai kookoskerma sopivat. Myös veteen tehtyä puuroa on syytä sekoitella silloin tällöin.

Puuro kannattaa suolata vasta lopuksi. Jos suolan lisää heti alussa, maito voi sakkautua.

Valmiin puuron voi tarjota esimerkiksi sokerin, kanelin ja maidon tai vaikka soijamaidon kanssa. Myös kiisseli on klassinen pari puurolle.

Jos riisipuuroa jää yli, puuron voi käyttää esimerkiksi leivonnassa. Yli jääneen puuron voi hyödyntää jälkiruoissa tai riisipiirakoissa tai upottaa sen pannukakku- tai leipätaikinaan.

Riisipuuron ja inkivääri-rusinakiisselin ohjeen löydät täältä!

Resepti Christina Aaltio. Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Vierailija

Keitän kaikki herkästi pohjaanpalavat puurot ja maitokastikkeet ym. vesihauteessa, eikä pala kiinni.  

Vierailija

Riisipuuro kypsyy hämmentämättä eikä edes tartu pohjaan kun keität riisiä hetken vedessä, lisäät kylmän maidon ja säädät lämmön minimiin, laitat kannen ja voit rauhassa tehdä muita askareita puuron kypsyessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla