Kuvat
Getty Images

Karkeasyinen ja sitkeä häränrinta antautuu suussasulavan mureaksi ja meheväksi brisketiksi tuntikausien matalalämpö- ja savukäsittelyssä.

Suuri on kaunista – ja työlästä. Siksi Teksasin barbeque-kulttuurin kuninkaan, brisketin, valmistaminen on parasta jättää ammattilaisille. Parhaat häränrinnat näet tulevat liharotuisista naudoista, painavat viidestä seitsemään kiloa ja niiden kypsennys isossa barbeque-grillissä vie jopa 12–14 tuntia.

Turkulainen Kalle Kirstilä pyörittää Miss Klose Smokery & Barbeque -trailerisavustamoa yhtiökumppaninsa kanssa. Yleisötapahtumiin he latovat ritilöille jopa 300 kiloa lihaa. Kuuden millin teräksestä hitsattu, pari tonnia painava rautamöhkäle lämpiää savustimen päässä olevan tulipesän voimin. Savustuksessa käytetään austinilaiseen tyyliin tammihalkoja.

– Luukkuja ei kannata turhaan availla, sillä lämpöä karkaa joka kerralla. Jokainen avaus pidentää kypsennysaikaa vartilla, Kalle kertoo. Viiden, kuuden tunnin savukylvyn jälkeen brisket kiedotaan teurastajanpaperiin ja sen annetaan vetäytyä ainakin tunnin ajan. Kuka sanoi, että amerikkalainen ruoka on aina pikaruokaa?

Brisketin kulmakivet

  • BARK Brisketin mustanpuhuva väri syntyy savusta ja kuivamausteesta epäsuoran kypsennyksen aikana. Yksinkertaisimmillaan rubissa on puolet suolaa ja puolet mustapippuria.
  • SAVURENGAS Barbeque-lihaan muodostuu kypsennyksen aikana vaaleanpunainen rengas tumman pinnan alapuolelle. Kostuttaminen edistää savurenkaaksi kutsutun kerroksen syntymistä.
  • PEHMEÄÄ Häränrinnan sidekudos alkaa antaa periksi, kun brisketin sisälämpötila on noussut 92 asteeseen. Sahalaitaisen veitsen pitäisi upota lihaan kuin voihin.
  • LISUKKEET Perinteisiä brisketin seuralaisia ovat coleslaw, bbq-pavut, perunasalaatti ja mac & cheese. Ateria huuhdellaan alas kylmällä ja vähämakuisella oluella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Täältä sitä saa

  1. TUKKUTORIN URANUURTAJA B-Smokery savustaa lähes kaiken. 13 tuntia savustetun brisketin lisäkkeenä tarjotaan hapankaalia ja kauden kasviksia. Ole ajoissa, sillä tavara tuppaa loppumaan. 25 e, B-Smokery, Helsinki
  2. OLUTTA JA BBQ:TA Sellossa toimiva savustamo myy Kansasin tyylistä glaseerattua brisketiä lisukkeenaan maissia ja cajun-tartaria. Lounaalla noutopöytä, briskettiä saa vain listalta. 21 e, Smokers Beer & BBQ, Espoo
  3. KÄRRYT JA KOJUT Miss Klose Smokery & BBQ:n lisäksi Suomessa on muutama aito amerikkalaistyylinen bbq-kärry, kuten JJ’s BBQ.  Savugrillaajat kiertävät kärryineen kesäkaudella suurissa yleisötapahtumissa. Tarkista tapahtumapaikat kärryjen verkkosivuilta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla