Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 185 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kesäkurpitsapaistoksen kuohkeat kerrokset ovat parhaimmillaan, kun paistos on saanut jäähtyä ennen tarjoilua. Mintulla maustettu ja kananmunan valkuaisilla kuohkeutettu täyte yllättää.

Kun viikonloppupöytään haluaa jotain erityisen hyvää kasvislisuketta, kannattaa katseet suunnata tämä ohjeen suuntaan. Pääosassa tässä ohjeessa ovat kesäkurpitsa sekä italialainen kevyt ja pehmeä ricottajuusto.

Makua ja rakennetta tähän lasagnea muistuttavaan paistokseen saadaan parmesaanijuustosta, kananmunista sekä valkosipuli-sitruunaöljystä.

Ricottaa valutetaan paistosta varten, jotta valmiin ruoan koostumus ei olisi vetinen. Kananmunan valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, mikä tee paistoksesta kevyen kuohkean. Kesäkurpitsa viipaloidaan ohuiksi lastuiksi, paistos kootaan lasagnen tapaan ja paistetaan uunissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min + ricotan valuttaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsapaistos

Ainekset

1–2
(n. 400 g)
kesäkurpitsaa
TÄYTE
2
rs (à 250 g)
ricottajuustoa
100
g
parmesaanijuustoa
5
valkuaista
3
keltuaista
½
ruukku minttua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
2
valkosipulinkynttä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria
2
rkl
pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kumoa ricottajuustot kulhon päälle nostettuun siivilään. Laita kulho jääkaappiin tunniksi.

  2. Raasta parmesaani hienoksi. Erottele tarvittava määrä valkuaisia ja keltuaisia eri kulhoihin. (Käytä yli jääneet keltuaiset munakkaisiin tai leivonnaisten voiteluun.)

  3. Kumoa ricotta kulhoon. Sekoita keltuaiset ja parmesaani joukkoon. Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja kääntele juustoseokseen. Hienonna minttu ja lisää seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita täyte jääkaappiin odottamaan.

  4. Leikkaa kesäkurpitsoista kannat pois. Puolita kesäkurpitsat leveyssuunnassa ja viipaloi ne veitsellä ohuiksi levyiksi. (Voit käyttää myös vihannesleikkuria.)

  5. Kuori valkosipulinkynnet. Pese sitruuna. Raasta valkosipulit ja sitruunan keltainen kuoriosa kulhoon. Sekoita öljy joukkoon.

  6. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka (n. 20 cm X 25 cm).

  7. Lado vuoan pohjalle kerros kesäkurpitsaviipaleita. Sivele ne valkosipuli-sitruunaöljyllä ja ripottele pinnalle suolaa sekä pippuria. Levitä päälle kerros ricottaseosta ja peitä se kesäkurpitsaviipaleilla. Toista näin, kunnes olet saanut kaiken ricottajuuston käytettyä. Päällimmäiseksi tulee kerros kesäkurpitsaa. Sivele pintakerros öljyllä. Ripottele pinnalle loput mausteet ja pinjansiemenet.

  8. Kypsennä uunin keskitasolla 40–45 minuuttia.

Vinkki Jos käytät isoja kesäkurpitsoja, leikkaa kurpitsa viipaleiksi kylki kerrallaan. Näin pehmeää sisusta ei tule viipaleisiin. Sisuksen voit hienontaa ricottatäytteen joukkoon.

Kommentit (1)

peruskokki

Varsinaista ilmastoruokaa taas,keskellä talvea kesäkurpitsaa . Parmesaania,ricottaa,oliiviöljyä ja pinjansiemeniä.  Teen itse loppukesästä kun on kotimaista kesäkurpitsaa yllinkyllin,kotimaista raejuustoa  ricottan sijaan,rypsiöljyä ja  kotimaista emmentalia sekä hampunsiemeniä pinjan sijaan. Ilmasto kiittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Syyspata parhaimmillaan! Puolukan kirpeä hapokkuus on omiaan lampaanlihan kanssa. Myös vaalea vehnäolut antaa pataan raikkautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkalammas

Ainekset

1,2
kg
luullista lampaanlapaa tai -niskaa
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
5
valkosipulinkynttä
1
keskikokoinen purjo
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vehnäolutta
2–3
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
tl
ruokosokeria
10
katajanmarjaa
8
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
3
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha irti luista ja kuutioi liha. Säästä luut.

  2. Kuumenna voi pannulla ja ruskista lihapalat parissa erässä. Ruskista myös luut. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Kuori valkosipulinkynnet ja jätä ne kokonaisiksi. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjon valkoinen osa kahteen tai kolmeen palaan.

  4. Kuumenna öljy padassa ja kuullota siinä kasviksia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja kuumenna hetki.

  5. Laita lihapalat, luut ja olut pataan. Kuumenna kiehuvaksi.

  6. Lisää vesi, lihafondi, sokeri, katajanmarjat, timjamit ja laakerinlehdet. Lisää vettä tarvittaessa (nestepinta ei saa ylittää lihan pintaa). Kuumenna kiehuvaksi ja peitä kannella.

  7. Anna padan hautua matalalla lämmöllä hiljaa poristen 2–3 tuntia, kunnes liha on aivan pehmeää. Lisää lopuksi puolukat ja kuumenna sen verran, että puolukat hieman pehmenevät. Tarkista maku.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.