Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 111 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Ninna Lindström

Klassisen sitruunapiirakan tunnusmerkit ovat rapea pohja, pehmeä ja kirpeä täyte sekä ilmava marenkihuntu, jossa on makoisat rusketusraidat. Ranskalaiseen tyylii täytteeseen käytetään reilusti voita, ja piiras käy jääkaapissa jähmettymässä ennen kuin saa marenkihunnun pintaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
45 min + tekeytyminen 3½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ranskalainen sitruunapiirakka eli tarte au citron

Ainekset

POHJATAIKINA
150
g
voita jääkaappikylmänä
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
tomusokeria
1
kananmunan keltuainen
TÄYTE
4
sitruunaa
4
kananmunan keltuaista
2
dl
sokeria
1
rkl
maissitärkkelystä
1
liivatelehti
200
g
voita
MARENKI
5
valkuaista
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Leikkaa pohjaan tuleva voi kuutioiksi. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri kulhossa. Lisää voikuutiot ja nypi ne käsin jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi.

  2. Lisää keltuainen ja sekoita taikinaksi. Jos taikina on liian kuivaa, lisää tilkka vettä. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

  3. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Kauli taikina ohueksi, hieman piirakkavuokaa isommaksi levyksi ja nosta se vuokaan (Ø 27 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa vuoan reunan yli menevä taikina veitsellä pois. Painele haarukalla reikiä piirakkapohjaan.

  4. Paista pohjaa uunissa 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.

  5. Tee täyte. Laita liivatelehti pehmenemään kylmään veteen. Raasta sitruunoista keltainen kuoriosa ohueksi raasteeksi ja purista mehu. Laita kuoriraaste, mehu, sokeri, keltuaiset ja maissitärkkelys lämpöä kestävään kulhoon, joka sopii kattilan päälle. Kaada kattilaan vettä pari senttiä pohjasta ja kuumenna vesi höyryä- väksi. Nosta kulho kattilan päälle.

  6. Kypsennä täytettä vesihauteessa pohjaa myöten sekoitellen, kunnes täyte sakenee, noin 10– 15 minuuttia. Ota liivatelehti vedestä ja lisää se lämpimään täytteeseen. Lisää myös voi kuutioina ja sekoita, kunnes se sulaa täytteen joukkoon.

  7. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja laita kylmään jähmettymään noin 3 tunniksi.

  8. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja lisää sokeri lusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaamista jatkaen. Vatkaa kunnes marenki on kiiltävää.

  9. Levitä tai pursota marenki piirakalle ja paahda marengin pinta kaasupolttimella. Vaihtoehtoisesti voit laittaa piirakan hetkeksi 225-asteiseen uuniin grillivastuksen alle.

Kommentit (2)

Vierailija

Onko tuo täytteen 200g voita oikein? Kuulostaa isolta määrältä, onkohan tullut ylimääräinen nolla perään.

Roosa Soppa365
Seuraa 
Liittynyt8.11.2021

Hei!

Kyllä vain, reseptin täytteessä käytetty voin määrä pitää paikkansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.