Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 254 keittokirjaan.
OHJE Jesse Kamras KUVA Elvi Rista

Yksinkertainen rapuliemi nostaa kalasopan uudelle tasolle.

Kalastajan kalakeiton salaisuus piilee yksinkertaisessa rapuliemessä, joka saa hapokkuutta ja makeutta tomaattipyreestä. Tomaattipyree, vesi ja ravun kuoret saavat hautua kattilassa noin 15 minuuttia, jonka jälkeen liemi siivilöidään talteen.

Perinteikkään perunan ja porkkanan sijaan lohisoppaan pilkotaan raikasta fenkolia ja varsiselleriä. Lisäksi valkosipuli ja chili tuovat keittoon pientä potkua. Kasviksia kuullotetaan hetki kattilassa, jonka jälkeen joukkoon kaadetaan rapuliemi ja tomaattimurska. Lopuksi keittoon lisätään kaltatut ja pilkotut tomaatit sekä pilkottu purjo tuomaan lisää makua ja rakennetta.

Lohikuutiot lisätään keittoon vasta keittämisen loppuvaiheessa, jotta se pysyisi mahdollisimman mehevänä. Lohi saa kypsyä keitossa muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen keitto viimeistellään katkaravuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min + rapuliemi 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalastajan kalakeitto

Ainekset

500
g
ruodotonta lohifileetä
1
sipuli
1
fenkoli
1
varsisellerin varsi
2
valkosipulinkynttä
1/2
punaista chiliä
1
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
3
tomaattia
1/2
purjo
1
tl
chilijauhetta
1 1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
Rapuliemi
400
g
isoja kuorellisia katka- rapuja (pakaste)
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
1
l
vettä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin rapuliemi. Kuori sulaneet katkaravut. Siirrä ravut kylmään odottamaan. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota tomaattipyreetä siinä pari minuuttia. Lisää ravunkuoret ja vesi. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja peitä se kelmulla. Anna liemen jäähtyä ja kuorien laskeutua kattilan pohjalle. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan, kuumenna ja anna kiehua noin 5 minuuttia, jotta liemi hiukan tiivistyy.
  2. Leikkaa sipuli, fenkoli ja varsiselleri ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja chili. Kuullota kasviksia kattilassa öljyssä tomaattipyreen kanssa 3 minuuttia. Lisää rapuliemi ja tomaattimurska. Anna kiehua hiljalleen noin 25 minuuttia.
  3. Kalttaa tomaatit: leikkaa tomaattien pintaan ristiviilto, kasta minuutiksi kiehuvaan veteen ja vedä kuori irti. Leikkaa kuoritut tomaatit neljään osaan ja poista siemenet. Kuutioi tomaatit ja leikkaa purjo suikaleiksi. Lisää ne keittoon. Lisää myös chilijauhe, suola ja pippuri.
  4. Poista lohifileestä nahka ja vatsarasva. Leikkaa filee noin 2 cm:n kuutioiksi ja lisää kalapalat keittoon. Anna kypsyä pari minuuttia mutta älä keitä enää. Lisää lopuksi katkaravut. Hienonna persilja keittoon. Tarjoa valkosipulimajoneesin kanssa.

Kommentit (4)

Vierailija

Liian paljon väkeviä mausteita, ei tunnista enään mitä soppaa syö.
Syökö makkara vai liha vai kala soppaa, pitänee arvata tahi katsoa
lautaselle maistaminen ei riitä😝🤣😁

Vierailija

Edelliselle kommentoijalle: laita toki vähemmän mausteita jos siltä tuntuu.

Vierailija

Edelliselle kommentoijalle: se olikin varoitus niille jotka ei ole kokeilleet aiemmin chiliä.

Vierailija

Ei todellakaan ole liikaa tai liian väkeviä mausteita. Kiva että on välillä jotain muutakin kuin sitä iänikuista lähes maustamatonta kermalientä lohen kanssa. Onhan sekin ihan hyvää, mutta vaihtelu virkistää.

Ja eiköhän kaikki tiedä että chili on tulista. 😅

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Katkarapujen tilalle voi lohkoa lisää avokadoa tai kuutioida marinoitua tofua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset katkarapukääröt

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
riisipaperia (esim. Blue Dragon)
1
ps (200 g)
isoja pakaste-katkarapuja
2–3
porkkanaa
½
kurkkua
1–2
avokadoa
1
ps jääsalaattia
2
chilipalkoa
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Pese ja halkaise kurkku. Koverra teelusikalla siemenet pois ja viipaloi kurkku. Halkaise avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmä. Revi jääsalaatti pienemmiksi paloiksi. Viipaloi chilit. Riivi yrteistä lehdet ja hennoimmat varret.
  2. Laita isoon kulhoon lämmintä vettä. Kasta riisipaperit yksitellen veteen noin 10 sekunniksi. Nosta paperi leikkuulaudalle. Taputtele ylimääräinen vesi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
  3. Nosta riisipaperin keskelle täytteitä. Taita riisipaperi paketissa olevan kuvan mukaisesti täytteen päälle. Kääri rullalle.
  4. Täytä kaikki rullat samalla tavalla. Leikkaa ne puoliksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Rullat sopivat vegaaneille, kun jätät katkaravut pois. Pilko silloin täytteeseen reilummin avokadoa tai käytä marinoitua tofua.

Inkiväärikastike

Ainekset

2
limettiä
2
rkl
inkivääriä silputtuna
1
chili
2
dl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Purista limeteistä mehu. Silppua inkivääri ja chili.
  2. Yhdistä kastikkeen ainekset.

Maapähkinäkastike

Ainekset

2
dl
maapähkinätahnaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström

Kyssäkaalista saa ihanan samettisen keiton. Piimä antaa liemeen lempeää hapokkuutta, ja kevätsipuli ja tilli viimeistelevät maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kyssäkaali-piimäkeitto

Ainekset

1
kg
kyssäkaalia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
7
dl
kasvilientä
1
prk (230 g)
kypsiä valkoisia papuja
1
nippu kevätsipulia
1
ruukku tilliä
4
dl
piimää (rasvaa 2 %)
LISÄKSI
1
dl
piimää

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele kyssäkaali. Kuumenna öljy kattilassa, lisää kaali ja suola ja paista noin minuutti. Lisää kasvisliemi, kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kaalit ovat pehmeitä.

  2. Lisää pavut ja keitä 5 minuuttia.

  3. Hienonna kevätsipuli ja tilli ja lisää ne keittoon. Kiehauta ja nosta liedeltä. Lisää piimä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

  4. Jaa keitto kulhoihin ja viimeistele annokset piimälorauksella.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.