
Yksinkertainen rapuliemi nostaa kalasopan uudelle tasolle.
Kalastajan kalakeiton salaisuus piilee yksinkertaisessa rapuliemessä, joka saa hapokkuutta ja makeutta tomaattipyreestä. Tomaattipyree, vesi ja ravun kuoret saavat hautua kattilassa noin 15 minuuttia, jonka jälkeen liemi siivilöidään talteen.
Perinteikkään perunan ja porkkanan sijaan lohisoppaan pilkotaan raikasta fenkolia ja varsiselleriä. Lisäksi valkosipuli ja chili tuovat keittoon pientä potkua. Kasviksia kuullotetaan hetki kattilassa, jonka jälkeen joukkoon kaadetaan rapuliemi ja tomaattimurska. Lopuksi keittoon lisätään kaltatut ja pilkotut tomaatit sekä pilkottu purjo tuomaan lisää makua ja rakennetta.
Lohikuutiot lisätään keittoon vasta keittämisen loppuvaiheessa, jotta se pysyisi mahdollisimman mehevänä. Lohi saa kypsyä keitossa muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen keitto viimeistellään katkaravuilla.
Kalastajan kalakeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista ensin rapuliemi. Kuori sulaneet katkaravut. Siirrä ravut kylmään odottamaan. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota tomaattipyreetä siinä pari minuuttia. Lisää ravunkuoret ja vesi. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja peitä se kelmulla. Anna liemen jäähtyä ja kuorien laskeutua kattilan pohjalle. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan, kuumenna ja anna kiehua noin 5 minuuttia, jotta liemi hiukan tiivistyy.
- Leikkaa sipuli, fenkoli ja varsiselleri ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja chili. Kuullota kasviksia kattilassa öljyssä tomaattipyreen kanssa 3 minuuttia. Lisää rapuliemi ja tomaattimurska. Anna kiehua hiljalleen noin 25 minuuttia.
- Kalttaa tomaatit: leikkaa tomaattien pintaan ristiviilto, kasta minuutiksi kiehuvaan veteen ja vedä kuori irti. Leikkaa kuoritut tomaatit neljään osaan ja poista siemenet. Kuutioi tomaatit ja leikkaa purjo suikaleiksi. Lisää ne keittoon. Lisää myös chilijauhe, suola ja pippuri.
- Poista lohifileestä nahka ja vatsarasva. Leikkaa filee noin 2 cm:n kuutioiksi ja lisää kalapalat keittoon. Anna kypsyä pari minuuttia mutta älä keitä enää. Lisää lopuksi katkaravut. Hienonna persilja keittoon. Tarjoa valkosipulimajoneesin kanssa.
Liian paljon väkeviä mausteita, ei tunnista enään mitä soppaa syö.
Syökö makkara vai liha vai kala soppaa, pitänee arvata tahi katsoa
lautaselle maistaminen ei riitä😝🤣😁
Edelliselle kommentoijalle: laita toki vähemmän mausteita jos siltä tuntuu.
Edelliselle kommentoijalle: se olikin varoitus niille jotka ei ole kokeilleet aiemmin chiliä.
Ei todellakaan ole liikaa tai liian väkeviä mausteita. Kiva että on välillä jotain muutakin kuin sitä iänikuista lähes maustamatonta kermalientä lohen kanssa. Onhan sekin ihan hyvää, mutta vaihtelu virkistää.
Ja eiköhän kaikki tiedä että chili on tulista. 😅