Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 74 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Kaila Kuva: Anna Huovinen

Hauskan näköisen kuusileivän koostumus muistuttaa mehevää foccacciaa. Nosta leipä joulupöydän silmäniloksi ja revi oksat pois (parempiin suihin!). Katso videolta, miten leipä valmistetaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Yrtti-parmesaanileipä

Ainekset

Taikina
2 ½
dl
vettä
25
g
tuorehiivaa
2
dl
raastettua parmesaania
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
2
dl
puolikarkeita spelttijauhoja
4
dl
vehnäjauhoja
3/4
dl
oliiviöljyä
Täyte
1
ruukku
basilikaa
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria myllystä
½
dl
pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Murenna ja sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita nesteeseen hienoksi raastettu parmesaani, hunaja ja suola.
  2. Lisää spelttijauhot ja vähitellen vehnäjauhoja. Alusta kimmoisaksi taikinaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy.
  3. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.
  4. Valmista täyte. Hienonna yrtit ja sekoita ne oliiviöljyyn. Lisää suola ja pippuri.
  5. Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin 30 x 50 cm suuruiseksi levyksi.
  6. Levitä levyn toiselle puolelle yrttiöljy ja ripottele öljyn pinnalle pinjansiemenet. Käännä levy kaksinkerroin kulmittain. Nosta kolmionmuotoinen leipä leivinpaperin päälle
  7. Leikkaa kolmion pitkille sivuille suikaleita saksilla. Kierrä suikaleet spiraaleiksi ja venyttele niitä kuusen muotoon.
  8. Anna leivän kohota peitettynä noin 20 minuuttia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Paista leipää uunin alatasolla

25–30 minuuttia, kunnes pinta ja pohja ovat kauniin kullanruskeat.

Kommentit (2)

Edistäjä
Seuraa 
Liittynyt4.12.2015

200 astetta ja 25 min, liian kuuma uuni tai lyhyempi paistoaika, meni liian tummaksi pinnalta.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei,

Voi harmi, jos leipäsi sai liikaa väriä. Uuneissa on paljon eroja: toiset ovat tehokkaampia ja toiset laiskempia. Muistithan paistaa leivän aivan uunin alimmalla tasolla, kuten ohjeessa neuvotaan? Silloin leivän ei pitäisi paistua liian nopeasti pinnastaan.

T. Riikka K./ Soppa365

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Englantilaisten skonssien sekä muffinien risteymä muodostaa helpot ja maukkaa suolaiset leivonnaiset, jotka maistuvat teen kera niin aamulla kuin iltapäivälläkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Juusto-pekoniskoffinit

Ainekset

1
pkt (140 g)
pekonia
3
rkl
hienonnettua persiljaa
4
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
100
g
huoneenlämpöistä voita
dl
maitoa
½
dl
rypsiöljyä
1
kananmuna
150
g
raastettua cheddaria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista pekoni kuivalla kuumalla pannulla rapeaksi. Hienonna veitsellä. Hienonna myös persilja.

  2. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Nypi voi sormin joukkoon muruseokseksi.

  3. Vatkaa toisessa kulhossa, maito, öljy ja kananmuna. Sekoita voi-jauhoseokseen. Kääntele joukkoon pekonimurut, juustoraaste ja hienonnettu persilja.

  4. Jaa taikina muffinipellin koloihin. Paista noin 22 minuuttia, kunnes skoffinit ovat kullanruskeita. Tarjoa voin kanssa vastapaistettuina ja lämpiminä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Nämä herkut syntyvät ilman vaivaamista ja sämpylöiden pyörittämistä. Inspiraationa Sikke Sumarin aikonaan omistaman Nami Namaste -majatalon rapeat aamiaissämpylät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
45 min + taikinan kohoaminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli sämpylät

Ainekset

7,5
dl
haaleaa vettä
25
g
tuorehiivaa
tl
suolaa
dl
sämpyläjauhoja
dl
grahamjauhoja
1
dl
neljän viljan hiutaleita tai ruishiutaleita
noin 8
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä
PÄÄLLE
auringonkukan (tai kurpitsan) siemeniä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva ja suola haaleaan veteen isossa kulhossa.

  2. Lisää kaurahiutaleet ja jauhot erissä ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja sekoita vielä kerran, mutta älä vaivaa. Taikina saa jäädä löysäksi.

  3. Peitä kulho ensin leivinpaperilla ja sen jälkeen keittiöpyyhkeellä. Jätä yöksi jääkaappiin kohoamaan.

  4. Kuumenna aamulla uuni 225 asteeseen.

  5. Lusikoi taikinasta kekoja leivinpaperin päälle uunipellille sen kummemmin muotoilematta. Ripottele päälle siemeniä ja tee pintaan ristiviilto. Paista sämpylöitä noin 30 minuuttia.

  6. Ota kypsät sämpylät mahdollisimman nopeasti pois pelliltä ritilän päälle. Älä missään tapauksessa peitä sämpylöitä liinalla, jotta niiden rapeus ei häviä.

Kommentit (2)

Vierailija

Täällä ei ole sämpyläjauhoja. Voinko käyttää tavallisia vehnäjauhoja vai sopisiko joku sekotus paremmin?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

voit hyvin laittaa sämpyläjauhojen tilalle enemmän grahamjauhoja tai jotain hiutaleita.

Hildu on lisännyt 33 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.

Tämä pizza-pannukakku on todella maukas tarjottava ja ohutpohjainen, mutta silti pysyy koossa, sopii illanistujaisiin, joten voi myös pakastaa, jos haluaa syödä vaikka iltapalana, niin lämmittää vaan mikrossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8 - 20 koosta riippuen
Valmistusaika
n. 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pizza-pannukakku

Ainekset

4
kanamunaa
3
dl
vehnäjauhoja
6
dl
maitoa
0,5
tl
suolaa
Täyte
öljyä/voita paistamiseen
400
g
jauhelihaa
0,5
tl
maustepippuria
0,5
tl
valkopippuria
2 - 3
kpl
tomaattia
säilykeananasta renkaina, pieni purkki
150
g
Mozzarellajuustoraastetta/muuta
bratwurstia muutama
persiljaa

Työvaiheet

Sekoita maitoon vehnäjauhot, kanamunat, suola.

Paista jauheliha ja mausta.

Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle.

Lisää maustettu jauheliha, siivutettu tomaatti/kirsikkatomaattikin käy, tulee sopivia puolittamalla.
Jätä tilaa ananaspaloille, ei liikaa, ettei pannukakusta tule liian kostea.
Laita päälle bratwurstin siivuja ja pieneksi silputtua persiljaa, että tulee väriä ja makuakin,
mutta voi jättää pois.
Ripottele sitten sopivasti juustoraastetta päälle.

Paista keskitasolla 200 asteessa n. 20 min tai kunnes näyttää kypsältä ja juusto on sulannut.

Kommentit (1)

Ilkka 1
Seuraa 
Liittynyt30.12.2022

Aijaijaijai jai !

Helsingin Sanomat on lisännyt 420 reseptiä.
Linkitetty 405 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Pienikin pala lohta riittää piirakan täytteeksi. Tässä versiossa kalan kanssa täytteeseen sekoitetaan ranskankermaa ja se pilkutetaan kapriksilla maukkaaksi. Piirakkaan sopii myös loimu- tai lämminsavulohi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 isoa tai 12 pientä palaa
Valmistusaika
20 min + 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-ranskankermapiiras

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
75
g
kylmää voita
½
tl
suolaa
1
kananmunankeltuainen
noin 1
rkl
kylmää vettä
Täyte
200
g
nahatonta lohta
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
200
g
maukasta juustoa raasteena, esimerkiksi vintage cheddar
3
kananmunaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa
2
rkl
pikkukapriksia
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta

Työvaiheet

  1. Tee pohja. Nypi jauhot, voi ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka tai irtopohjavuoka. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta päälle leivinpaperi ja kuivattuja herneitä painoksi. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia. Poista leivinpaperi painoineen.
  3. Leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Mausta kala suolalla ja pippurilla.

  4. Raasta juusto kulhoon. Sekoita kevyesti vatkatut kananmunat ja ranskankerma juustoraasteeseen. Lisää sitruunanmehu ja -kuori. Kaada seos piiraspohjalle. Asettele lohipalat ja kaprikset pinnalle.

  5. Säädä uuni 175 asteeseen ja kypsennä piirasta noin 30 minuuttia uunin keskitasolla. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio.

  6. Anna piiraan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoa salaatin kanssa.

Vinkki: Piiraaseen voi halutessaan käyttää kaupan valmista suolaista piirakka- tai ruisperunataikinaa.

Kommentit (6)

huli

hei! pohjataikinaan käytetään 1keltuainen,voidaanko siitä jäävä valkuainen käyttää täytteeseen,hävikin vähentämiseksi?

Vierailija

Kuis nuo herneet käytetään?

Margevaan

Onko lohi raakaa vai savustettua?

Ei oo näin vaikeaa

Edellisiin kolmeen kysymykseen vastaukset:
1. Voit varmasti käyttää valkuaisen täytteeseen, kokeile rohkeasti. Huomaathan, että myös kaupan valmistaikina on ok.
2. Kaprikset laitetaan lohen kanssa täytteen päälle, lukee ohjeessa.
3. Lohi voi olla raakaa tai savustettua, kokeile molempia ja löydä suosikkisi.

Hajuaisti

Ei kannata käyttää kaupan piirakkataikinaa jos haluaa herkullisen lopputuloksen.

Vierailija

Erääseen kysymykseen:

Herneitä ei käytetä itse piiraassa vaan ne ovat vain painona pohjan paistamisen aikana jotta piiraan reunat eivät valu. Samoja herneitä voi käyttää monet kerrat tässä paistovaiheessa apuna eli ei heitetä pois.