
Huippukokki Jouni Toivasen täydellisessä lihakeitossa on kirkas liemi, sopiva suola ja paljon persiljaa ja pehmeä maku. Kaikkiaan soppaa keitellään miltei kolme tuntia, mutta sen huomaa lopputuloksesta.
Jouni Toivasen lihakeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Laita lihapala kattilaan ja valuta noin 2 litraa kylmää vettä päälle, niin että liha peittyy kunnolla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada sitten pois. Huuhtele liha ja kattila. Laita liha uudelleen kattilaan ja lisää jälleen noin 2 litraa kylmää vettä ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pinnalle nouseva vaahto.
- Erottele persiljan lehdet ja varret. Säästä lehdet keiton viimeistelyyn ja laita varret kattilaan. Lisää pippurit ja laakerinlehti. Peitä kattila kannella ja säädä lieden lämpötila alhaiseksi. Anna hautua kaksi tuntia.
- Anna lihan ja liemen lämpötilan tasaantua noin 20 minuuttia. Nosta liha sitten liemestä reikäkauhalla esimerkiksi leikkuulaudalle. Irrota luu, kun liha on vielä kuumaa. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan.
- Kuori ja paloittele sipuli. Kuullota sipulia voissa paistinpannussa alhaisella lämmöllä 10 minuuttia. Kuumenna liemi ja lisää sipulit joukkoon. Keitä 10 minuuttia.
- Kuori ja pilko porkkanat noin 3 cm:n kokoisiksi paloiksi. Lisää ne liemeen ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Kuori ja pilko perunat samansuuruisiksi paloiksi liemeen. Keitä vielä noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Kuutioi liha ja lisää keittoon. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Hienonna persiljanlehdet ja lisää ne keittoon. Nauti ruisleivän ja voin kera.
Vinkki Voit lisätä keittoon muutaman herkkusienen makua antamaan.
Miksi nykyään on niin 'in' käyttää kiillottamattomia hopea-atrimia? Ne ovat niin likaisen näköisiä, en laittasi omaan ruokaani. Yäk!
Naudan rintaa tai lapaa,possua puolet,muutama härän häntäpala. Keittoaika n.3 h kg. Perunat,porkkanat,lantut kuutiona keitetään eri vedessä jotka lisätään siivilöityyn lihan keitin liemeen , maustetaan pippuri,sipuli,suola.Keitetään reilu puoli tuntia. Lopuksi runsaasti persijaa,ja iso nokare voita.
Eikö huippikokki osaa parempaa??
Perus lihakeitto hohhoijaa...
No eipä ole kasonen resepti ja uskallan "lyödä vetoa", että ite teen maukkaamman lihakeiton. Tosin 3 tuntia ei riitä sillä haudutan uunissa, miedolla lämmöllä häränhäntä paloja juuresten- ja mausteiden kanssa 2-3 tuntia ja sitten lisään naudanlihan ja jatkan hauduttamista kunnes häränhäntäpaloista liha irtoaa kuin itsestään. Loppuosan valmistan kattilassa jonne lihat ilman luita, perunat, juurekset jne. Aikaa toki menee, mutta mitä kauemmin "kituuttamalla" uunissa hauduttaa lihoja niin avot - tulee hyvää. Häränhäntä palojen kilohinta tuppaa olemaan hintava, eikä niitä ole aina saatavilla. Kauppahallista löytyy ja isommista marketeista jos on hyvä tuoreliha valikoima ? Kokeilkaapas, ette pety.