
Raikkaista mustikoista ja valmiista lehtitaikinasta syntyy kesän komein kahvikakku, jonka täytteessä on venäläinen yllätys: kermaliköörillä maustettu mannapuuro. Maun lisäksi tässä leivonnaisessa koukuttavat erilaiset suutuntumat. Jokaisessa lusikallisessa on jotain rapeaa, lehtevää ja pehmeää.
Vinkki! Kakkuun sopivat muutkin marjat, esimerkiksi viinimarjat ja vadelmat.
Napoleon-kakku venäläisittäin
Ainekset
Työvaiheet
- Käytä puolet paketin lehtitaikinasta ja sulata se ohjeen mukaan. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Avaa sulanut voitaikinalevy ja leikkaa se pituussuunnassa kahteen osaan. Paista voitaikinalevyjä 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Valmista täyte. Mittaa maito ja mannaryynit kattilaan, keitä löysäksi puuroksi ja nosta kattila pois liedeltä. Sakeuta puuro vatkaamalla vispilällä keltuainen puuron sekaan. Älä keitä puuroa munan lisäämisen jälkeen. Lisää puuroon vaniljasokeri ja likööri.
- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kulhossa sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä voivaahtoon jäähtynyt mannapuuro pieni erä kerrallaan ja vatkaa täyte tasaiseksi massaksi. Laita 1 tunniksi jääkaappiin kovettumaan.
- Tasaa sahalaitaisella veitsellä voitaikinalevyjen reunat suoriksi ja halkaise levyt niin, että saat neljä ohutta taikinalevykappaletta. Ota talteen levyn helposti irtoava paistopinta, se käytetään koristelussa.
- Aloita kakun kokoaminen. Levitä alimmalle pohjalle neljännes täytteestä ja ripottele neljännes mustikoista täytteelle. Jatka näin, kunnes kaikki neljä kerrosta ovat valmiina.
- Koristele kakun pinta lehtitaikinan hippusilla. Nosta kakku viileään ja anna maustua vähintään 4 tuntia, mutta mielellään yön yli.
Vaihe 1) Avaa sulanut voitaikinalevy ja leikkaa se pituussuunnassa kahteen osaan. Ja sitten vielä vaihe 4)Tasaa sahalaitaisella veitsellä voitaikinalevyjen reunat suoriksi, ja halkaise levyt pitkittäin kahteen osaan. Siis kuinka ohuista suikaleista kakku oikein kootaan?
En ymmärrä voitaikinalevyjen suikaloimista. Kuvan kakkuun näyttäisi oltu käytetty neljä kokonaista levyä... Saisiko ohjeen tarkennusta?
Ohjeessa käytetty isoa, kokonaista lehtitaikinalevyä. Varmaan saman asian ajaa, ilman levyjen paloittelua, jos käyttää valmiita pienempiä lehtitaikinalevyjä neljä kappaletta...
Tämä on kyllä niin kaukana venäläisestä Napoleon kakusta ettei tosikaan. Kiinnostuneet voivat google kääntäjällä googlata oikean ohjeen, on herkullista - täytteenä keitettyä kreemiä.
Terkuin, venäläinen
Kiitos kommenteista! Muokkasin ohjetta hieman helpommin ymmärrettävään muotoon. Puolikkaasta isosta taikinalevystä tulee siis kaksi suorakaiteen muotoista palaa, jotka paiston jälkeen halkaistaan, jolloin lopputuloksena on neljä ohutta taikinalevyä. Ehkä tämä auttaa eteenpäin?
Tämä Napoleonkakku venäläisittäin oli todella ihana ja hyvänmakuinen. Hieman hankala leikata siivuiksi, joten ajattelin kokeilla pyöreitä *leivospohjia* lehtitaikinasta ja laittaa 2 päälekkäin. Väliin ja päälle mannapuuro/voikreemitäyte, sekä pensasmustikat. ja murut Pensasmustikat pysyvät kauniina pitempään.
Hyvää! Laitoin kuningatarhilloa aina kreemin alle, lisäsi kirpsakkuutta -kuten napoleon kakussa muutenkin pitäisi olla
Varmasti on hyvää mutta ei ole lainkaan venäläisen anopin Napoleonkakun tapaista. Hän ei laittanut mannatäytettä. Voihan tämäkin ohje silti olla Neuvostoliiton peruja, ajoilta jolloin kakkkia aineksia ei ollut saatavilla. Mannaryynien käyttö leivonnassa vie ajatukset Lähi-Itään. En rohkene tarjota venäläistaustaiselle miehelleni venäläisenä kakkuna.
Korjaus edelliseen. En tarkoita tietenkään kakkkia (hyi) vaan kaikkia. Tuntemani unelma-ammattiinsa valmistunut venäläinen kondiittori opiskeli insinööriksi kun ei pystynyt leipomaan laatutuotteita raaka-ainepulan takia. Neuvostoliitossa leivottiin toki ihania kakkuja joissa on saksanpähkinöitä ja kondensoitua maitoa. Niitä oli aina saatavilla.