Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 1229 keittokirjaan.

Tähän ruokaan iskee himo. Onneksi se on niin helppotekoinen, että himoon saa helpotuksen vaivaisessa vartissa.

Ruokaihmiset tietävät sen tunteen, kun reseptipakkomielle iskee.

Se alkaa kuin varkain. Huomaat reseptin, jossa on "sitä jotain". Et välttämättä reagoi sen ihmeemmin, vilkaiset ehkä kiinnostavaa raaka-aineluetteloa, jännittävää valmistusmenetelmää tai upeaa ruokakuvaa. Sitten mukamas unohdat koko ohjeen.

Paitsi että et unohda. Se jää jonnekin takaraivoon jyskyttämään. Ja siellä se ryskii, kunnes edessäsi on lautasellinen pakkomielleruokaa.

Minun tuorein pakkomielleruokani on Nigellan couscous-halloumisalaatti. Näin sen ensi kertaa parisen viikkoa takaperin mainion Kulinaarimuruja-Jaanan blogissa. Tiedän, että Jaanalla on hyvä maku (samanlainen kuin omani), joten kun hän vuolaasti kehui couscoussalaattia "hullunhelpoksi" ja "taivaallisen hyväksi", olin niin sanotusti myytyä miestä.

Olin hankkinut raaka-aineet (tai siis ostanut paketin halloumia, loput aineet tuppaavat olemaan meillä kaapin peruskamaa) jo aiemmin viikolla, mutten ollut vielä saanut aikaiseksi pyöräyttää itse salaattia.

Kun reseptin äiti Nigella Lawson sitten pamahti humalaisten silmieni eteen Euroviisujen pisteidenlaskun yhteydessä, tiesin, että pakkomielteen kutsuun on vain vastattava.

Ja olenpa iloinen, että vastasin! Tämä couscoussalaatti nimittäin olikin todella helppo ja aivan täydellisen hyvä eväs vähän väsyneemmälle päivälle. Sen valmistamiseen menee noin vartin verran ja työläin vaihe on halloumikuutioiden paistelu.

Alkuperäisessä ohjeessa vesi kiehautetaan vedenkeittimessä, mutta halusin turvottaa couscousryynit kasvisliemessä, joten kuumensin veden ja kasvisfondikuution kattilassa. Lisäksi tiristin salaatin sekaan vähän limen mehua, koska mielestäni pieni hapokkuus ja kostutus teki sille hyvää. Muuten noudatin reseptiä orjallisesti.

Couscoussalaattiin voi varmasti pilkkoa sekaan muitakin kasviksia, ehkä jopa paahtaa ne ensin uunissa. Uskoisin, että yrteistä toimisivat persiljan ohella minttu, korianteri ja ruohosipuli. Kevätsipuli olisi tässä salaatissa varmasti ihan fantastista!

Vaihtelunvaraa siis riittää, mutta älä tingi savupaprikasta. Se on tämän salaatin juttu ja sen savuisuus komppaa ihan täydellisesti halloumin täyteläisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Nigellan couscous-halloumisalaatti

Ainekset

2
dl
couscousia
1-2
tl
savupaprikaa (valitse tulisuusaste sietokyvyn mukaan)
2
dl
kasvislientä
1
pkt
halloumia
15
kirsikkatomaattia
1
pieni sipuli
persiljaa
oliiviöljyä
limen mehua

Työvaiheet

  1. Mittaa cousous kulhoon. Sekoita kuiviin ryyneihin savupaprikajauhe. (Ja ripaus suolaa, jos turvotat ryynit kasvisliemen sijaan vedessä.)
  2. Kuumenna kasvisliemi (tai vastaava vesimäärä vedenkeittimessä). Kaada couscousin sekaan, sekoita ja peitä kelmulla. Anna turvota 10-15 minuuttia.
  3. Kuutioi tai viipaloi halloumi. Paista juusto ruskeaksi oliiviöljyssä.
  4. Kuutioi sipuli, puolita kirsikkatomaatit ja silppua persilja.
  5. Pöyhi kypsä couscous haarukalla irtonaiseksi. Lisää ruskistetut halloumikuutiot, sipulit, tomaatit ja persilja. Valuta päälle oliiviöljyä ja limen mehua.

Huom: Tässä ohjeessa käytetty savupaprika oli La Chinatan Sweet-versiota. Sitä pystyi käyttämään huoletta tuon kaksi teelusikallista. Samalla valmistajalla on tulisempiakin versioita, niitä annostelisin varovaisemmin. Kannattaa kuunnella omaa sietokykyään.

Kommentit (9)

Päivi Vuorimies
Seuraa 
Liittynyt7.2.2015

Meidän tän kesän hitti. Grilliruualle maittava lisuke. Suosittelen.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hauska kuulla, Päivi! Mukavaa kesän jatkoa :)

Tuula Karhi
Seuraa 
Liittynyt7.7.2015

Kerrassaan ihana tuoreilla mansikoilla höystettynä!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Mansikoita! Onpa hyvä idea :)

Mari Pöysti_2
Seuraa 
Liittynyt21.7.2015

Tämä on hyvää! Erinomaista myös kalan kanssa ja ihan sellaisenaan. Sen verran iisiä tehdä että tänäänkin mukana lounasboksissa kun loman jälkeen teki mieli jotain hyvää, helppoa ja itsetehtyä. Minäkin lisäsin mansikoita, johtuneeko siitä että katsoin ensin tuon kuvan tomaattien olevan mansikoita.

Vierailija

Voinko tehdä tämän edellisenä päivänä valmiiksi?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Tämä salaatti on parasta tuoreeltaan! Onneksi se valmistuu nopeasti :)

Vierailija

Lisäsin vesimäärään kokonaisen kasvisliemikuution ( geleemäisen) sillä seurauksella, että lopputulos oli suolaisuudessaan fiasko - onhan myös halloumissa suolaa. Lisäsuolaa en todellakaan lisännyt päinvastoin kuin ohjeessa kehotettiin. Pilalle mennyt ruoka siis itselläni, herkullisuudesta ei voinut puhua.

Vierailija

Todella hyvää, kulkenut meidän matkassa jo pitkään. Lisää tärppejä tulemaan Teemu, kiitos!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3183 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Katkarapusalaatti tuo yhteen herkullisia ja raikkaita Aasian makuja!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pikkuannosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Aasialainen katkarapusalaatti

Ainekset

2
pientä pomeloa
1
salottisipuli
2
rkl
limettimehua
4
rkl
kookoslastuja tai 3 rkl kookoshiutaleita
4
rkl
suolapähkinöitä
2
valkosipulinkynttä
1
punainen chilipalko
3
rkl
rypsiöljyä
20
raakaa jättiravunpyrstöä (ASC)
4
oksaa minttua
4
oksaa thaibasilikaa
(limettiä viipaleina)
KASTIKE
1
punainen chilipalko
2
rkl
limettimehua
1
rkl
sokeria
1
rkl
thaimaalaista kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike. Viipaloi chili. Poista siemenet halutessasi. Purista limettimehu. Yhdistä chili, sokeri, limettimehu ja kalakastike. Laita hetkeksi sivuun.

  2. Leikkaa pomelo kalvottomiksi lohkoiksi. Murra lohkot pienemmiksi paloiksi.

  3. Kuori ja viipaloi sipuli. Laita se maustumaan limettimehuun siksi aikaa, kun valmistelet muut ainekset.

  4. Paahda kookoslastuihin kaunis väri kuivalla, kuumalla pannulla. Varo polttamasta lastuja. Murskaa suolapähkinät.

  5. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Viipaloi chili. Lämmitä öljy pannussa. Lisää valkosipulit ja chili. Paista hetki. Lisää ravut ja paista ne kypsiksi.

  6. Yhdistä ravut, pomelot, sipuli nesteineen ja kastike. Viimeistele yrteillä, kookoslastuilla ja pähkinöillä. Koristele halutessasi limettiviipaleilla.

Vinkki Lisää salaattiin halutessasi kasviksia ohuina paloina, kuten porkkanaa, retiisiä tai kurkkua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3183 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Coleslaw maistuu mahtavalta myös talvella. Ohuen ohueksi suikaloitujen kasvisten joukkoon sekoitetaan sitruunainen tahinikastike. Pähkinäinen tofu tuo salaattiin ruokaisuutta ja lisää makukerroksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Talvislaw

Ainekset

1/3
punakaali
½
savoijinkaali
3
rkl
sitruunamehua
tl
suolaa
1
porkkana
2
dl
pekaanipähkinöitä paahdettuna
1
ruukku lehtipersiljaa ja/tai minttua
1
dl
granaattiomenansiemeniä (pakaste)
1
rkl
unikonsiemeniä
TAHINIKASTIKE
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
tahinia
1
rkl
vaahterasiirappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TARJOILUUN
maapähkinätofua (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaalit mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Purista joukkoon sitruunaa ja lisää suola. Rutistele kaaleja puhtain käsin.

  2. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuenohuiksi tikuiksi tai lastuiksi. Paahda pähkinät kevyesti kuivalla, kuumalla pannulla ja siirrä jäähtymään. Irrottele yrtinlehdet.

  3. Tee kastike sekoittamalla ainekset.

  4. Yhdistä kasvikset, yrtinlehdet ja kastike. Viimeistele pähkinöillä, granaattiomenan- ja unikonsiemenillä. Tarjoa tofun kanssa.

Vinkki Voit tarjota salaatin kanssa tofun sijaan myös paistettua broileria.

Maapähkinätofu

Ainekset

500
g
kiinteä tofua
2
valkosipulinkynttä
2
tl
tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2
rkl
limettimehua
2
dl
maapähkinävoita
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
PAISTAMISEEN
1
rkl
öljyä
(VIIMEISTELYYN
tuoretta chiliä ja korianteria)

Työvaiheet

  1. Kääri tofu keittiöpyyhkeeseen lautaselle. Valuta tofua kevyen painon alla 15 min.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri. Purista limettimehu. Sekoita ne maapähkinävoin, soijan, riisiviinietikan, vaahterasiirapin ja chilin kanssa kulhossa.

  3. Revi tofu tai leikkaa se paloiksi. Paista tofupaloihin pannulla öljyssä kaunis väri.

  4. Yhdistä tofu ja kastike. Koristele halutessasi chilillä ja korianterinlehdillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3183 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Klassinen maalaissalaatti saa viileään vuodenaikaan sopivan päivityksen paahdetuista kasviksista. Kokeile esimerkiksi kurpitsaa, tomaattia ja sipulia. Salaattiin voi sommitella muitakin jääkaapin aarteita, kuten kukkakaalia ja porkkanaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsentäminen 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu maalaissalaatti

Ainekset

600
g
myskikurpitsaa
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
4
broilerin rintafileetä
1
rkl
voita + 1 rkl öljyä
muutama oksa rosmariinia
½
tl
suolaa
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
2
tl
juoksevaa hunajaa
4
salottisipulia
6
luumutomaattia
1
pkt (140 g)
pekonia
4
viipaletta maalaisleipää
KASTIKE
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
sumakkia
1
tl
juoksevaa hunajaa
4
rkl
oliiviöljyä
VIIMEISTELYYN
salaattia, basilikaa tai lehtipersiljaa
(sormisuolaa ja mustapippuria)

Työvaiheet

  1. Viipaloi kurpitsa pellille leivinpaperin päälle. Lisää päälle öljy ja mausteet. Laita 200-asteiseen kiertoilmauuniin siksi aikaa, kun valmistelet muut salaattiainekset.

  2. Ruskista broilerit öljy-voiseoksessa rosmariinin kanssa. Mausta suolalla, chilillä ja hunajalla. Kuori ja lohko sipulit. Halkaise tomaatit. Lisää broilerit ja kasvikset pellille ja valuta päälle öljyä. (Laita broilerit ja kasvikset uuniin tarvittaessa erillisellä pellillä.)

  3. Kypsennä noin 15 minuuttia, kunnes broilerin sisälämpö on 71 astetta. Anna broilerien vetäytyä 5 minuuttia. Viipaloi ne.

  4. Kuori kurpitsat ja pidä ne lämpimänä.

  5. Levitä pekonit leivinpaperin päälle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 12–18 minuuttia, kunnes pekoni on kypsää.

  6. Leikkaa tai revi leipä paloiksi. Valuta päälle öljyä. Paista uunissa 5 minuuttia.

  7. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli. Lisää etikka, mausteet, hunaja ja öljy.

  8. Levitä ainekset vadille. Mausta sormisuolalla ja pippurlla. Lisää kastiketta.

Kommentit (2)

Vierailija

Heips, vähän väärät tunnisteet ja avainsanat - vegebaari, kasvisruoka jne. Vahinko kaiketikin :)

Roosa Soppa365
Seuraa 
Liittynyt8.11.2021

Hei! Kiitos kommentista ja huomiosta, avainsanat nyt muutettu! yt, Roosa/Soppa365

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Helppotekoiset broilerinjauhelihapyörykät nostetaan bbq-kastikkeella ja maustepippurilla maustetun tomaattikastikkeen joukkoon kypsymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Bbq-kanapyörykkäkastike

Ainekset

400
g
broilerin jauhelihaa
1
valkosipulinkynsi
½
tl
suolaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tlk
(400 g) paseerattua tomaattia
2
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
3–5
rkl
Bbq-kastiketta
1
rkl
fariinisokeria
½
tl
jauhettua maustepippuria
½
tl
suolaa
1
dl
tuoretta hienonnettua korianteria tai lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kuorittu ja hienonnettu valkosipulinkynsi ja suola jauhelihan joukkoon. Muotoile jauhelihasta pieniä pyöryköitä.
  2. Kiehauta paistokasarissa paseerattu tomaatti ja vesi.
  3. Lisää liemikuutio, Bbq-kastike, fariinisokeri, maustepippuri ja suola. Nosta kastikkeen joukkoon broileripyörykät.
  4. Kypsennä keskilämmöllä poristen 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa joukkoon vettä.
  5. Maista ja mausta tarvittaessa vielä Bbq-kastikkeella ja suolalla.
  6. Viimeistele kastike hienonnetulla korianterilla tai lehtipersiljalla. Tarjoile riisin, nauhapastan tai vaikka vain hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)