Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 1193 keittokirjaan.

Tähän ruokaan iskee himo. Onneksi se on niin helppotekoinen, että himoon saa helpotuksen vaivaisessa vartissa.

Ruokaihmiset tietävät sen tunteen, kun reseptipakkomielle iskee.

Se alkaa kuin varkain. Huomaat reseptin, jossa on "sitä jotain". Et välttämättä reagoi sen ihmeemmin, vilkaiset ehkä kiinnostavaa raaka-aineluetteloa, jännittävää valmistusmenetelmää tai upeaa ruokakuvaa. Sitten mukamas unohdat koko ohjeen.

Paitsi että et unohda. Se jää jonnekin takaraivoon jyskyttämään. Ja siellä se ryskii, kunnes edessäsi on lautasellinen pakkomielleruokaa.

Minun tuorein pakkomielleruokani on Nigellan couscous-halloumisalaatti. Näin sen ensi kertaa parisen viikkoa takaperin mainion Kulinaarimuruja-Jaanan blogissa. Tiedän, että Jaanalla on hyvä maku (samanlainen kuin omani), joten kun hän vuolaasti kehui couscoussalaattia "hullunhelpoksi" ja "taivaallisen hyväksi", olin niin sanotusti myytyä miestä.

Olin hankkinut raaka-aineet (tai siis ostanut paketin halloumia, loput aineet tuppaavat olemaan meillä kaapin peruskamaa) jo aiemmin viikolla, mutten ollut vielä saanut aikaiseksi pyöräyttää itse salaattia.

Kun reseptin äiti Nigella Lawson sitten pamahti humalaisten silmieni eteen Euroviisujen pisteidenlaskun yhteydessä, tiesin, että pakkomielteen kutsuun on vain vastattava.

Ja olenpa iloinen, että vastasin! Tämä couscoussalaatti nimittäin olikin todella helppo ja aivan täydellisen hyvä eväs vähän väsyneemmälle päivälle. Sen valmistamiseen menee noin vartin verran ja työläin vaihe on halloumikuutioiden paistelu.

Alkuperäisessä ohjeessa vesi kiehautetaan vedenkeittimessä, mutta halusin turvottaa couscousryynit kasvisliemessä, joten kuumensin veden ja kasvisfondikuution kattilassa. Lisäksi tiristin salaatin sekaan vähän limen mehua, koska mielestäni pieni hapokkuus ja kostutus teki sille hyvää. Muuten noudatin reseptiä orjallisesti.

Couscoussalaattiin voi varmasti pilkkoa sekaan muitakin kasviksia, ehkä jopa paahtaa ne ensin uunissa. Uskoisin, että yrteistä toimisivat persiljan ohella minttu, korianteri ja ruohosipuli. Kevätsipuli olisi tässä salaatissa varmasti ihan fantastista!

Vaihtelunvaraa siis riittää, mutta älä tingi savupaprikasta. Se on tämän salaatin juttu ja sen savuisuus komppaa ihan täydellisesti halloumin täyteläisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Nigellan couscous-halloumisalaatti

Ainekset

2
dl
couscousia
1-2
tl
savupaprikaa (valitse tulisuusaste sietokyvyn mukaan)
2
dl
kasvislientä
1
pkt
halloumia
15
kirsikkatomaattia
1
pieni sipuli
persiljaa
oliiviöljyä
limen mehua

Työvaiheet

  1. Mittaa cousous kulhoon. Sekoita kuiviin ryyneihin savupaprikajauhe. (Ja ripaus suolaa, jos turvotat ryynit kasvisliemen sijaan vedessä.)
  2. Kuumenna kasvisliemi (tai vastaava vesimäärä vedenkeittimessä). Kaada couscousin sekaan, sekoita ja peitä kelmulla. Anna turvota 10-15 minuuttia.
  3. Kuutioi tai viipaloi halloumi. Paista juusto ruskeaksi oliiviöljyssä.
  4. Kuutioi sipuli, puolita kirsikkatomaatit ja silppua persilja.
  5. Pöyhi kypsä couscous haarukalla irtonaiseksi. Lisää ruskistetut halloumikuutiot, sipulit, tomaatit ja persilja. Valuta päälle oliiviöljyä ja limen mehua.

Huom: Tässä ohjeessa käytetty savupaprika oli La Chinatan Sweet-versiota. Sitä pystyi käyttämään huoletta tuon kaksi teelusikallista. Samalla valmistajalla on tulisempiakin versioita, niitä annostelisin varovaisemmin. Kannattaa kuunnella omaa sietokykyään.

Kommentit (9)

Päivi Vuorimies
Seuraa 
Liittynyt7.2.2015

Meidän tän kesän hitti. Grilliruualle maittava lisuke. Suosittelen.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hauska kuulla, Päivi! Mukavaa kesän jatkoa :)

Tuula Karhi
Seuraa 
Liittynyt7.7.2015

Kerrassaan ihana tuoreilla mansikoilla höystettynä!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Mansikoita! Onpa hyvä idea :)

Mari Pöysti_2
Seuraa 
Liittynyt21.7.2015

Tämä on hyvää! Erinomaista myös kalan kanssa ja ihan sellaisenaan. Sen verran iisiä tehdä että tänäänkin mukana lounasboksissa kun loman jälkeen teki mieli jotain hyvää, helppoa ja itsetehtyä. Minäkin lisäsin mansikoita, johtuneeko siitä että katsoin ensin tuon kuvan tomaattien olevan mansikoita.

Vierailija

Voinko tehdä tämän edellisenä päivänä valmiiksi?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Tämä salaatti on parasta tuoreeltaan! Onneksi se valmistuu nopeasti :)

Vierailija

Lisäsin vesimäärään kokonaisen kasvisliemikuution ( geleemäisen) sillä seurauksella, että lopputulos oli suolaisuudessaan fiasko - onhan myös halloumissa suolaa. Lisäsuolaa en todellakaan lisännyt päinvastoin kuin ohjeessa kehotettiin. Pilalle mennyt ruoka siis itselläni, herkullisuudesta ei voinut puhua.

Vierailija

Todella hyvää, kulkenut meidän matkassa jo pitkään. Lisää tärppejä tulemaan Teemu, kiitos!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 238 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Helppojen grillissä paistettavien kaalikääryleiden sisältä löytyy raakamakkaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta / 8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kesäkaalikääryleet

Ainekset

1
varhaiskaali
1
pkt (280 g)
raakamakkaraa, esimerkiksi chorizoa tai bratvurstia
Marinadi
25
g
sulatettua voita
3
rkl
ketjap manis -soijakastiketta
2
rkl
siirappia tai hunajaa
Pinnalle
1
dl
korianteria, minttua tai lehtipersiljaa hienonnettua

Työvaiheet

  1. Poista varhaiskaalista mahdolliset huonot lehdet. Koverra kaalista kanta pois. Irrottele kaalista isoimpia lehtiä noin 8 kappaletta. Keitä lehtiä suolalla maustetussa vedessä noin 3 minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät. Nosta keittiöpyyhkeen päälle valumaan.

  2. Leikkaa raakamakkarat tarvittaessa puoliksi niin, että makkarat sopivat kaalin lehtien sisälle. Aseta jokaiselle kaalinlehdelle makkara ja taittele lehti makkaran ympärille. Kiinnitä cocktailtikulla.

  3. Sekoita marinadin ainekset keskenään.

  4. Nosta kaalikääryleet parilapannun päälle kuumaan grilliin. Voitele kääryleitä grillaamisen aikana marinadilla. Kypsennä noin 10 minuuttia. Viimeistele yrteillä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1315 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Pääset helpolla, kun kypsennät munakoison kokonaisena uunissa. Sen jälkeen taivas on rajana sille, minkä kanssa herkkupötkylän haluaa tarjota. Tällä kertaa munakoison lisukkeena on täyteläistä fetajogurttia ja mantelimajoneesia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoisoa, fetaa ja mantelimajoneesia

Ainekset

4
munakoisoa
1
rkl
oliiviöljyä
MANTELIMAJONEESI
½
pala paahtoleipää (tai pieni pala muuta vaaleaa leipää)
½
dl
maitoa
50
g
kuorittuja manteleita
1
valkosipulinkynsi
½
sitruunan mehu
¾–1
dl
oliiviöljyä
noin ½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
LISÄKSI
150
g
fetaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
PÄÄLLE
1
ruukku tilliä
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita munakoisot leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele kevyesti oliiviöljyllä. Pistele haarukalla ja paahda noin tunti, kunnes munakoiso on läpikypsää ja pehmeää.

  2. Tee mantelimajoneesi. Laita leipä maitoon pehmenemään 30 minuutiksi. Laita tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon ja lisää joukkoon mantelit, valkosipulinkynsi, sitruunamehu. Aja tasaiseksi. Lisää öljy tipoittain joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Sekoita feta ja jogurtti karkeasti keskenään.

  4. Halkaise munakoisot pituussuunnassa ja lorauta 1 rkl oliiviöljyä päälle. Lusikoi päälle fetajogurttia ja mantelimajoneesia. Hienonna päälle tilliä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1315 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Pikkuisten pizzojen pohjina toimivat munakoisoviipaleet. Tarjoa herkut vastapaistettuina, ne ovat silloin parhaimmillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
1 h 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-minipizzat

Ainekset

1
pitkä kapea munakoiso
suolaa
2
kananmunaa
Jauholeivitys
1 ½
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
Juustoleivitys
1
dl
(panko)korppujauhoja
¾
dl
raastettua parmesaania
Paistamiseen
öljyä
Päälle
1
pieni sipuli
½
vihreä paprika
½
dl
mustia oliivirenkaita
1
dl
kaupan valmista pastakastiketta
4
rkl
raastettua parmesaania
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso noin sentin paksuiksi kiekoiksi vierekkäin leivinpaperin päälle uunipellille. Hiero pintaan suolaa ja anna ”itkeä” noin 20 minuuttia. Huuhtele ylimääräinen suola pois viileällä vedellä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä.

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Riko kananmunat yhdelle lautaselle ja vatkaa haarukalla tasaiseksi. Yhdistä jauholeivityksen ainekset toiselle lautaselle ja juustoleivityksen ainekset kolmannelle. Kasta munakoisoviipaleet ensin jauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi juustokorppujauhoseokseen.

  3. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla ja paista erissä keskilämmöllä noin 3 minuuttia per puoli, kunnes kiekot ovat kullanruskeita. Siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista noin 15 minuuttia.

  4. Kuori ja suikaloi sillä aikaa sipuli ja paloittele paprika pieneksi.

  5. Ota munakoisokiekot uunista ja lusikoi päälle pastakastiketta. Nosta kiekoille kasviksia ja ripottele päälle parmesaania ja basilikan lehtiä. Laita vielä uuniin noin 10 minuutiksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Sipaise kesäkurpitsojen pintaan öljyä ja hunajaa, niin ne karamellisoituvat kauniisti. Simppelisti maustetut, grillatut kesäkurpitsat ovat herkullisia ja todellista pikaruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kesäkurpitsat ja kukkakaalimuru

Ainekset

2
kesäkurpitsaa
1
tl
suolaa
1
tl
hunajaa
2
tl
oliiviöljyä
KUKKAKAALIMURU
1
pieni kukkakaali
½
sitruuna
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
RUOHOSIPULIKASTIKE
½
ruukku ruohosipulia
1
dl
maustamatonta jogurttia
1
tl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
mustia oliiveja
1
dl
auringonkukansiemeniä
tuoreita yrttejä

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli ja tee sillä aikaa kukkakaalimuru. Hienonna kukkakaalin valkoiset nuppuosat veitsellä tai tehosekoittimessa pieneksi silpuksi. (Varren voit käyttää esimerkiksi kasvissosekeittoon.) Keitä kukkakaalimurua 1–2 minuuttia suolalla maustetussa vedessä (½ tl suolaa/1 l vettä). Valuta ja laita kulhoon. Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja purista mehu joukkoon. Lisää oliiviöljy ja hunaja ja sekoita.

  2. Halkaise kesäkurpitsat ja tee veitsellä ristiviillot leikkuupintaan. Hiero suola pintaan ja valuta hunaja ja öljy päälle. Grillaa kesäkurpitsoja leikkuupinta alaspäin 3–5 minuuttia tai kunnes ne karamellisoituvat ja hieman pehmenevät.

  3. Tee kastike kesäkurpitsojen kypsyessä. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kastikkeen aineet kulhossa.

  4. Lisää kukkakaalimuru, oliivit, auringonkukansiemenet ja yrttejä kesäkurpitsojen päälle. Tarjoa ruohosipulikastikkeen kanssa.

Kommentit (2)

Käyttäjä11413
Seuraa 
Liittynyt25.6.2018

Ei ole grilliä, mutta tallensin erinomaisen kastikkeen takia.
Kiitos ohjeesta.

Vierailija

Meilläkään ei ole grilliä mutta hyvää tulee uunissa paahdettunakin. Nyt kun kesäkurpitsa on parhaimmillaan sitä kannattaa todella käyttää kaikenlaiseen "raakapastasta" leivontaan. Se kun sisältää paljon kuituja ja muuta terveellistä ja vai
17 kcal/100 g.