Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 1222 keittokirjaan.

Tähän ruokaan iskee himo. Onneksi se on niin helppotekoinen, että himoon saa helpotuksen vaivaisessa vartissa.

Ruokaihmiset tietävät sen tunteen, kun reseptipakkomielle iskee.

Se alkaa kuin varkain. Huomaat reseptin, jossa on "sitä jotain". Et välttämättä reagoi sen ihmeemmin, vilkaiset ehkä kiinnostavaa raaka-aineluetteloa, jännittävää valmistusmenetelmää tai upeaa ruokakuvaa. Sitten mukamas unohdat koko ohjeen.

Paitsi että et unohda. Se jää jonnekin takaraivoon jyskyttämään. Ja siellä se ryskii, kunnes edessäsi on lautasellinen pakkomielleruokaa.

Minun tuorein pakkomielleruokani on Nigellan couscous-halloumisalaatti. Näin sen ensi kertaa parisen viikkoa takaperin mainion Kulinaarimuruja-Jaanan blogissa. Tiedän, että Jaanalla on hyvä maku (samanlainen kuin omani), joten kun hän vuolaasti kehui couscoussalaattia "hullunhelpoksi" ja "taivaallisen hyväksi", olin niin sanotusti myytyä miestä.

Olin hankkinut raaka-aineet (tai siis ostanut paketin halloumia, loput aineet tuppaavat olemaan meillä kaapin peruskamaa) jo aiemmin viikolla, mutten ollut vielä saanut aikaiseksi pyöräyttää itse salaattia.

Kun reseptin äiti Nigella Lawson sitten pamahti humalaisten silmieni eteen Euroviisujen pisteidenlaskun yhteydessä, tiesin, että pakkomielteen kutsuun on vain vastattava.

Ja olenpa iloinen, että vastasin! Tämä couscoussalaatti nimittäin olikin todella helppo ja aivan täydellisen hyvä eväs vähän väsyneemmälle päivälle. Sen valmistamiseen menee noin vartin verran ja työläin vaihe on halloumikuutioiden paistelu.

Alkuperäisessä ohjeessa vesi kiehautetaan vedenkeittimessä, mutta halusin turvottaa couscousryynit kasvisliemessä, joten kuumensin veden ja kasvisfondikuution kattilassa. Lisäksi tiristin salaatin sekaan vähän limen mehua, koska mielestäni pieni hapokkuus ja kostutus teki sille hyvää. Muuten noudatin reseptiä orjallisesti.

Couscoussalaattiin voi varmasti pilkkoa sekaan muitakin kasviksia, ehkä jopa paahtaa ne ensin uunissa. Uskoisin, että yrteistä toimisivat persiljan ohella minttu, korianteri ja ruohosipuli. Kevätsipuli olisi tässä salaatissa varmasti ihan fantastista!

Vaihtelunvaraa siis riittää, mutta älä tingi savupaprikasta. Se on tämän salaatin juttu ja sen savuisuus komppaa ihan täydellisesti halloumin täyteläisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Nigellan couscous-halloumisalaatti

Ainekset

2
dl
couscousia
1-2
tl
savupaprikaa (valitse tulisuusaste sietokyvyn mukaan)
2
dl
kasvislientä
1
pkt
halloumia
15
kirsikkatomaattia
1
pieni sipuli
persiljaa
oliiviöljyä
limen mehua

Työvaiheet

  1. Mittaa cousous kulhoon. Sekoita kuiviin ryyneihin savupaprikajauhe. (Ja ripaus suolaa, jos turvotat ryynit kasvisliemen sijaan vedessä.)
  2. Kuumenna kasvisliemi (tai vastaava vesimäärä vedenkeittimessä). Kaada couscousin sekaan, sekoita ja peitä kelmulla. Anna turvota 10-15 minuuttia.
  3. Kuutioi tai viipaloi halloumi. Paista juusto ruskeaksi oliiviöljyssä.
  4. Kuutioi sipuli, puolita kirsikkatomaatit ja silppua persilja.
  5. Pöyhi kypsä couscous haarukalla irtonaiseksi. Lisää ruskistetut halloumikuutiot, sipulit, tomaatit ja persilja. Valuta päälle oliiviöljyä ja limen mehua.

Huom: Tässä ohjeessa käytetty savupaprika oli La Chinatan Sweet-versiota. Sitä pystyi käyttämään huoletta tuon kaksi teelusikallista. Samalla valmistajalla on tulisempiakin versioita, niitä annostelisin varovaisemmin. Kannattaa kuunnella omaa sietokykyään.

Kommentit (9)

Päivi Vuorimies
Seuraa 
Liittynyt7.2.2015

Meidän tän kesän hitti. Grilliruualle maittava lisuke. Suosittelen.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hauska kuulla, Päivi! Mukavaa kesän jatkoa :)

Tuula Karhi
Seuraa 
Liittynyt7.7.2015

Kerrassaan ihana tuoreilla mansikoilla höystettynä!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Mansikoita! Onpa hyvä idea :)

Mari Pöysti_2
Seuraa 
Liittynyt21.7.2015

Tämä on hyvää! Erinomaista myös kalan kanssa ja ihan sellaisenaan. Sen verran iisiä tehdä että tänäänkin mukana lounasboksissa kun loman jälkeen teki mieli jotain hyvää, helppoa ja itsetehtyä. Minäkin lisäsin mansikoita, johtuneeko siitä että katsoin ensin tuon kuvan tomaattien olevan mansikoita.

Vierailija

Voinko tehdä tämän edellisenä päivänä valmiiksi?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Tämä salaatti on parasta tuoreeltaan! Onneksi se valmistuu nopeasti :)

Vierailija

Lisäsin vesimäärään kokonaisen kasvisliemikuution ( geleemäisen) sillä seurauksella, että lopputulos oli suolaisuudessaan fiasko - onhan myös halloumissa suolaa. Lisäsuolaa en todellakaan lisännyt päinvastoin kuin ohjeessa kehotettiin. Pilalle mennyt ruoka siis itselläni, herkullisuudesta ei voinut puhua.

Vierailija

Todella hyvää, kulkenut meidän matkassa jo pitkään. Lisää tärppejä tulemaan Teemu, kiitos!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 422 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Kaali saa tässä ruoassa olla reiluina paloina, jotta siihen jää mukavaa rapeutta ja pureskeltavuutta. Kastiketta kannattaa maistella valmistuksen lomassa ja lisätä tarvittaessa limenmehua, sokeria tai suolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookoskana-kaalipannu

Ainekset

noin 600
g
valkokaalia
2
valkosipulinkynttä
400
g
broilerin paistileikkeitä
2
rkl
öljyä
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
1
prk (150 g)
vihreää currytahnaa
1–2
rkl
raastettua inkivääriä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
limetin mehu
mustapippuria
(1
chili)

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja paloittele kaali. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Paloittele paistileikkeet.
  2. Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista broileripaloja öljyssä, kunnes ne hieman ruskistuvat. Lisää kaalipalat ja valkosipuli. Jatka paistamista, kunnes kaali pehmenee.
  3. Lisää kookosmaito, currytahna (jos tahna on hyvin voimakasta, puoli purkkia voi riittää) sekä inkivääri, suola ja sokeri. Kypsennä 15 minuuttia.

  4. Mausta limetin mehulla. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla tai sokerilla. Rouhaise päälle mustapippuria. Viimeistele halutessasi viipaloidulla chilillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Perinteisesti sahramirisotto tarjotaan Italiassa osso buco milanesen kanssa. Shramirisotto saa makua viinin sijaan kuivasta sherrystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sahramirisotto

Ainekset

1
l
kasvis- tai kanalientä
1
tl
sahramia
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
75
g
voita
75
g
parmesaanijuustoa
½
tl
suolaa
dl
kuivaa sherryä
4
dl
risottoriisiä (carnaroli tai arborio)

Työvaiheet

  1. Kiehauta liemi kattilassa ja ota ½ dl lientä erilliseen kulhoon. Jauha sahramit puhtaassa morttelissa ja sekoita kulhossa liemen kanssa. Pidä liemi lämpimänä.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi voi. Raasta parmesaani hienoksi.

  3. Sulata kolmannes voista laakeassa kattilassa tai kasarissa. Lisää salottisipulit ja suola. Kuullota pehmeäksi, noin 7 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuumenna minuutti.

  4. Nosta lieden lämpöä. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia sekoittaen, kunnes riisi alkaa ritistä. Kaada sherry kattilaan. Sekoita, kunnes neste on haihtunut ja imeytynyt.

  5. Lisää sahramiliemi sekoittaen. Lisää sitten kerralla noin puolet liemestä, ja kypsennä koko ajan sekoittaen. Kun neste on haihtunut, lisää lientä kauhallinen kerrallaan, kunnes neste on käytetty ja riisi on juuri ja juuri kypsää. Risotto saa olla löysää.

  6. Siirrä kattila pois liedeltä. Sekoita loppu voi ja parmesaani risottoon. Peitä kannella ja anna risoton vetäytyä 5 minuuttia. Tarjoa risotto heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Pinnalta rapeat, sisältä tomaattisen aromikkaat pastaputket maistuvat juhlavieraille. On tärkeää antaa valmiin paistoksen vetäytyä, jotta se pysyy ehjänä annosteltaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hunajakennocannellonit

Ainekset

2
pkt (yht. 500 g)
cannelloni-pastaputkia
TOMAATTIKASTIKE
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
2
porkkanaa
4
rkl
öljyä
4
prk (à 390 g)
paseerattua tomaattia
3
rkl
punaviiniä
2
laakerinlehteä
2
rkl
kuivattua oreganoa
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1
tl
mustapippuria myllystä
2
prk (à 230 g)
kypsiä kikherneitä
2
dl
oliiveja pieninä kuutioina
PINAATTIKASTIKE
380
g
salaattipinaattia tai lehtikaalia
3
rkl
öljyä
2
prk (à 200 g)
ranskankermaa
3
dl
kuohu- tai ruokakermaa
3
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
2
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
LISÄKSI
200
g
fetajuustoa
1
dl
parmesaania raastettuna
(tuoretta basilikaa tai oreganoa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi sipulit ja porkkanat pienenpieniksi. Kuullota ne öljyssä pannulla. Lisää paseerattu tomaatti, viini ja mausteet. Anna porista miedolla lämmöllä vähintään 15 min. Lisää kikherneet ja pieniksi kuutioidut oliivit.

  2. Hienonna pinaatit. Kuullota ne pannulla öljyssä muutamassa erässä. Laita kulhoon. Lisää kermat, parmesaani, sitruunamehu ja -kuori. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Laita puolet tomaattikastikkeesta cannellonien korkuiseen uunivuokaan. Jos sinulla ei ole tarpeeksi korkeaa vuokaa, laita leivinpaperisuikale vuoan sisään siten, että se on hieman cannelloneja korkeampi. Työnnä cannellonit tiiviisti pystyyn vuokaan.

  4. Laita loppu tomaattikastike ja pinaattikastike kertakäyttöisiin pursotinpusseihin. Pursota cannelloneihin pinaattikastiketta noin puoleenväliin. Pursota loppu kastike väleihin. Pursota cannelloneihin pinaattikastikkeen päälle tomaattikastike. Murusta feta cannelloneihin.

  5. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Raasta kuuman paistoksen päälle parmesaania. Peitä foliolla ja keittiöpyyhkeellä. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Tarjoa salaatin tai paahdettujen kasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 33 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.

Jämäruoan hyötykäyttö, saat hyvää helposti sitä vähän tuunaamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 -3
Valmistusaika
n. 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuunattu kinkkukiusaus, jämä

Ainekset

kinkkukiusauksen jämä/tai muu perunalaatikon jämä
rasvaa
3 - 4
kanamunaa
juustoraastetta sopivasti
loraus ruokakermaa
nakkeja sopivasti/ei välttämättä
kirsikka tomaattia/ei välttämättä

Työvaiheet

Laita paistinpannulle sopivasti rasvaa, kun rasva on sulannut lisää sitten kiusauksen jämä
ja ruokakermaa sopivasti, sekoittele vähän.
Anna olla levy vähän aikaa täysillä ja pienennä sitten sopivasti lämpöä.
Lisää 3 - 4 kanamunaa, voit rikkoa ne juomalasiin ja kaada sitten paistinpannuun,
lisää vielä juustoraastetta päälle ja puolitetut kirsikkatomaatit.
Jos haluat nakinpaloja, paista ne erikseen päälle.
Sillä aikaa anna hautua ruoan hiljalleen kannen alla, niin että kanamunat ovat hyytyneet ja juustoraaste sulannut. Päälle voi ripotella vielä jos löytyy aurajuuston muruja, tai muuta.

Kommentit (2)

Vierailija

Erikoinen sekasotku!ei maistuisi!

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Ei ole pakko laittaa kaikkea 😊 toiset tykkää tehdä sellaista mihin saa kotoa löytyvät ruoka-aineet lisättyä tuomaan makua ja näköä, mistä kukin tykkää, mutta tämä on hyvä ilman lisäyksiäkin.