
Pikajuuri valmistuu muutamassa tunnissa. Murskatut hapankorput antavat kivaa hapahkoa makua ja kuivatut karpalot ja cashewpähkinät purutuntumaa.
Karpalo-pähkinäsämpylät
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hapankorput ja hiiva. Lisää sokeri. Anna hapankorppujen pehmetä 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Varo, neste roiskuu herkästi.
- Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna pikajuuren käydä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä 4–6 tuntia.
- Lisää joukkoon suola, kaurahiutaleet, murskatut cashewpähkinät ja karpalot. Lisää vehnäjauhoja muutamassa erässä. Lorauta öljy vaivaamisen loppuvaiheessa.
- Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä pötköksi ja jaa 14 osaan. Nosta taikinapalat leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin kohoamisvaraa. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä tunnin ajan.
- Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä keskitasolla 12–15 minuuttia.
Miksi nuo vehnäjauhot on kahteen kertaan, vai tuleeko todella yht.8dl?
Kysy vaan: ekat 3dl menee taikinajuureen. Juuri saa kohota sen 4-6h. Sit lisätään nuo taikinan loput ainekset mukaan lukien 5dl jauhoja
Mitenkäs tästä sais gluteenittoman version?
Gluteeniton versio: murskaa pahvilaatikkoa hapankorppujen sijaan
Entäs jos laittais korppujauhoja? Meniskö ihan harakoille? Korppuja ja korppujauhoja saa myös gluteenittomina sekä tietysti vehnäjauhot korvataan gluteenittomalla jauhoseoksella.
Mietin, onnistuvatko sämpylät samalla tavoin, jos juuren tekee tällä tavoin jo illalla ja leipoo sämpylät vasta aamulla. Pitäisikö juuri tällöin pitää kuitenkin yön yli lämpimässä vai laittaa jääkaappiin? Tai olisiko järkevämpää tehdä juuri valmiiksi ja säilyttää sitä jääkaapissa leipomista varten? Miten kauan säilyy näin jääkaapissa?