Hyvä terveys on lisännyt 159 reseptiä.
Linkitetty 158 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pikajuuri valmistuu muutamassa tunnissa. Murskatut hapankorput antavat kivaa hapahkoa makua ja kuivatut karpalot ja cashewpähkinät purutuntumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 sämpylää
Valmistusaika
30 min + taikinan kohoaminen 5-7 t
Vaikeustaso
Helppo

Karpalo-pähkinäsämpylät

Ainekset

1/2
l
vettä
2
(20 g)
isoa hapankorppua
1/2
pkt (25 g)
tuorehiivaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
sokeria
Taikinaan
2
tl
suolaa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
cashewpähkinöitä
1/2
dl
kuivattuja karpaloita
n. 5
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hapankorput ja hiiva. Lisää sokeri. Anna hapankorppujen pehmetä 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Varo, neste roiskuu herkästi.
  2. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna pikajuuren käydä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä 4–6 tuntia.
  3. Lisää joukkoon suola, kaurahiutaleet, murskatut cashewpähkinät ja karpalot. Lisää vehnäjauhoja muutamassa erässä. Lorauta öljy vaivaamisen loppuvaiheessa.
  4. Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä pötköksi ja jaa 14 osaan. Nosta taikinapalat leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin kohoamisvaraa. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä tunnin ajan.
  5. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä keskitasolla 12–15 minuuttia.

Kommentit (6)

kysy vaan

Miksi nuo vehnäjauhot on kahteen kertaan, vai tuleeko todella yht.8dl?  

Samppako

Kysy vaan: ekat 3dl menee taikinajuureen. Juuri saa kohota sen 4-6h. Sit lisätään nuo taikinan loput ainekset mukaan lukien 5dl jauhoja

Pastori

Mitenkäs tästä sais gluteenittoman version?

Jussu

Gluteeniton versio: murskaa pahvilaatikkoa hapankorppujen sijaan

sima40

Entäs jos laittais korppujauhoja? Meniskö ihan harakoille? Korppuja ja korppujauhoja saa myös gluteenittomina sekä tietysti vehnäjauhot korvataan gluteenittomalla jauhoseoksella.

Vierailija

Mietin, onnistuvatko sämpylät samalla tavoin, jos juuren tekee tällä tavoin jo illalla ja leipoo sämpylät vasta aamulla. Pitäisikö juuri tällöin pitää kuitenkin yön yli lämpimässä vai laittaa jääkaappiin? Tai olisiko järkevämpää tehdä juuri valmiiksi ja säilyttää sitä jääkaapissa leipomista varten? Miten kauan säilyy näin jääkaapissa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 237 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Tämän juhlavan jäätelökakun pohja tehdään valmiista keksitaikinasta. Täytteeksi tulee keksitaikinajäätelöä, koristeeksi kermavaahtoa ja strösseleitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 8
Valmistusaika
1 h + jäätyminen vähintään 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Keksitaikinajäätelökakku

Ainekset

Pohja
380
g
valmista keksitaikinaa
Täyte
1
litra
keksitaikinajäätelöä
Koristeluun:
3
dl
vispikermaa
1
rkl
tomusokeria
strösseleitä

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus paistamalla keksitaikinasta kaksi halkaisijaltaan noin 20 cm:n keksiä. Sulata aluksi taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kaulitse taikinasta 3–5 mm:n paksuinen levy ja leikkaa siitä kaksi pyöreää keksiä, joiden halkaisija on 20 cm. Käytä apuna irtopohjavuokaa (johon myöhemmin kokoat kakun). Keksi voi olla hivenen pohjaa pienempi, sillä se laajenee vähän pais­tuessaan. Paista keksit leivinpaperin päällä pakkauksen ohjeen mukaan. Voit myös käyttää murotaikinaa. Anna keksien jäähtyä.
  2. Ota jäätelö pehmenemään noin 15 minuuttia ennen kakun kokoamista.
  3. Vuoraa irtopohjavuoka tuorekelmulla tai leivinpaperilla.
  4. Kokoa kakku asettamalla toinen keksipohjista irtopohjavuoan pohjalle. Lusikoi päälle puolet jäätelöstä ja tasoita. Lisää toinen keksipohja jäätelön päälle ja lusikoi loput jäätelöstä keksin päälle. Tasoita pinta.
  5. Peitä kakku kelmulla ja laita pakastimeen vähintään kolmeksi tunniksi.
  6. Kun kakku on jäätynyt, voit koristella sen. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla.
  7. Ota kakku pakastimesta ja irrota se vuoasta.
  8. Koristele kakku levittämällä sen pinnalle kermavaahtoa. Pursota osa kermasta pinnalle ruusukkeiksi. Koristele lopuksi strösseleillä.
  9. Kakun voi pakastaa kermalla koristeltuna odottamaan tarjoilua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2603 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Bostonkakussa maistuu nyt kahvi. Täytteeksi tuleva voikreemi paistuu kuohahtaen ja tekee leivonnaisen pinnasta lähes toffeisen rapean. Viimeisen silauksen herkku saa kahvikuorrutuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
40 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kahvikehräboston

Ainekset

150
g
voita
6
dl
vehnäjauhoja
25
g
hiivaa
¾
dl
kylmää maitoa
2
kananmunaa
2
rkl
sokeria
TÄYTE
125
g
pehmeää voita
3
rkl
pikakahvijauhetta
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
VOITELUUN
1
kananmuna
KAHVIKUORRUTUS
2
rkl
vettä
1
rkl
pikakahvijauhetta
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24–26 cm) pohjan ja reunojen väliin.

  2. Nypi voi ja jauhot kulhossa. Liuota hiiva kylmään maitoon ja lisää se jauhoseokseen. Vatkaa munat ja sokeri keske- nään ja sekoita ne taikinaan.

  3. Valmista täyte. Vatkaa voi ja pikakahvijauhe sähkövatkaimella sileäksi ja sekoita joukkoon tomusokeri sekä vaniljasokeri.

  4. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (25x45 cm). Levitä täyte levylle ja kääri taikina tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla 14 palaan. Laita 10 pullapalaa vuokaan reunoille ja 4 keskelle.

  5. Kohota bostonia leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa 30 minuuttia. Voitele bostonin pinta munalla.

  6. Paista bostonia uunin alatasolla 15–20 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se leivinpaperilla.

  7. Sekoita vesi ja pikakahvijauhe kulhossa. Lisää tomusokeri kierrevatkaimella sekoittaen. Valuta kahvikuorrutus jäähtyneen bostonin pinnalle.

Kommentit (1)

Vierailija

En tahdo kahvin makua. Sopiiko täytteeseen mausteeksi kaneli?

Helsingin Sanomat on lisännyt 237 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Kätke filotaikinan väliin keksitaikinaa! Nämä rapean mehevät baklavat häviävät purkista salamannopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14–16
Valmistusaika
noin 1 h + tekeytyminen 5 h
Vaikeustaso
Helppo

Keksitaikinatäytteinen baklava

Ainekset

Baklavaan
1
pkt
filotaikinaa
380
g
valmista suklaahippukeksitaikinaa
100
g
pekaanipähkinöitä rouheena
1
appelsiinin kuori raasteena
150
g
voita sulatettuna
Siirappi
1
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
hunajaa
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Sulata filo- ja keksitaikinat pakkausten ohjeiden mukaan.
  2. Rullaa filotaikina auki, leikkaa taikinalevyt puoliksi (kahdeksi noin 24 cm:n levyiseksi palaksi) ja peitä ne kostealla keittiöpyyhkeellä. Näin ne eivät kuivu. Leikkaa taikinalevyt päistä vähän kapeammiksi siten, että ne mahtuvat vuokaan. Käytä ylimääräiset taikinalevyt baklavan keskikerroksina.
  3. Siivuta keksitaikina 3–5 mm:n paksuisiksi kiekoiksi.
  4. Rouhi pähkinät esimerkiksi yleiskoneella tai kulhossa perunamuusinuijalla. Mausta pähkinärouhe appelsiininkuorella.
  5. Sulata voi.
  6. Voitele vuoka (25 cm x 35 cm).
  7. Aseta kaksi filotaikinalevyä vuoan pohjalle ja sivele sulatetulla voilla. Lisää seuraava taikinalevy ja voitele. Jatka näin, kunnes olet käyttänyt puolet taikinalevyistä.
  8. Levitä seuraavaksi filotaikinan pinnalle keksitaikinakiekkoja tasaisena kerroksena. Ripottele keksitaikinan päälle pähkinärouhe.
  9. Levitä pähkinärouheen päälle filotaikinalevy ja voitele. Toista, kunnes olet käyttänyt kaikki taikinalevyt. Sivele vielä päällimmäisen levyn pinta voisulalla.
  10. Leikkaa terävällä veitsellä baklava paloiksi ennen paistoa. Riittää, että veitsi kulkee päällimmäisten filotaikinakerrosten läpi keksikerrokseen asti.
  11. Paista baklavaa 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.
  12. Baklavan paistuessa kiehauta siirapin ainekset kattilassa. Poista sitten kanelitanko ja anna kiehua viitisen minuuttia.
  13. Lusikoi siirappia uunikuuman baklavan päälle.
  14. Anna baklavan tekeytyä 5 tuntia tai mieluiten seuraavaan päivään ennen sen leikkaamista ja tarjoilua.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 237 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Nopeasti valmistuvien vadelmakolmioiden sisältä löytyy vadelma-tuorejuustotäytettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vadelmakolmiot

Ainekset

1
pkt (500 g)
voitaikinalevyjä
Täyte
2
dl
vadelmia (tuoreita tai pakaste)
150
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
keltuainen
1
tl
maissitärkkelystä (Maizena)
2
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Voiteluun
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Sulata voitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Leikkaa voitaikinalevyt puoliksi ja kaulitse niitä hivenen ohuemmiksi.
  3. Sekoita tuorejuusto, keltuainen, maissitärkkelys ja sokerit kulhossa tasaiseksi. Voit sekoittaa vadelmat joukkoon tai ripotella ne tuorejuustotäytteen päälle.
  4. Lusikoi jokaisen taikinaneliön keskelle ruokalusikallinen tuorejuustotäytettä ja asettele päälle vadelmia.
  5. Voitele taikinaneliöiden reunat ja taita neliöt kolmioiksi. Paina taikinoiden reunat tiiviisti kiinni esimerkiksi haarukan avulla.
  6. Nosta kolmiot pellille ja voitele ne kauttaaltaan kananmunalla. Leikkaa pieni viilto jokaisen kolmion pintaan tai pistä niihin reikä haarukalla.
  7. Paista kolmioita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kommentit (0)