Sport on lisännyt 91 reseptiä.
Linkitetty 174 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rosmariini antaa jännän metsäistä makua mansikkahillolle. Hillo sakeutuu perinteisen hillosokerin sijaan chiasiemenillä. Tarjoile hillo kaurapannarien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + tekeytyminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Kaurapannarit ja mansikka-chiahillo

Ainekset

5
dl
mansikoita pilkottuna
1
rosmariinin oksa
2
rkl
chiasiemeniä
2
rkl
hunajaa
Kaurapannarit
2
dl
piimää
2
munaa
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
1
dl
gluteenittomia kaurajauhoja
1/2
tl
soodaa
ripaus suolaa
1
tl
sokeria
1
rkl
öljyä
Lisäksi
paistamiseen öljyä

Työvaiheet

  1. Aloita hillosta. Kiehauta pilkotut mansikat kattilassa. Voit lisätä rosmariinin sekaan antamaan makua. Anna jäähtyä. Lisää chiasiemenet ja makeuta maun mukaan. Sekoita huolellisesti ja pakkaa hillo puhtaaseen lasipurkkiin. Jätä rosmariini mukaan, jos haluat vahvempaa makua. Anna hillon tekeytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.
  2. Sekoita kulhossa piimä ja munat. Sekoita toisessa kulhossa kaurahiutaleet ja -jauhot, sooda, suola ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet piimä-munaseokseen, lisää öljy. Sekoita tasaiseksi. Paista kuumalla lettupannulla öljyssä pieniä pyöreitä pannukakkuja. Tarjoa mansikka-chiahillon kanssa.

SUOJAA SYDÄMELLE. Mansikan flavonoidit tekevät siitä todellisen sydänystävän. Tutkimukset osoittavat, että flavonoidit antavat suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta. Mansikat voivat myös madaltaa merkittävästi huonoa kolesterolia sekä parantaa verihiutaleiden toimintaa.

Kommentit (8)

Chialover

Kauanko ko. hillo säilyy?

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Moikka, ikävä kyllä en osaa antaa tarkkaa aikaa hillon säilyvyydestä. Desinfioidussa lasipurkissa säilyy paremmin kuin esimerkiksi pakasterasiassa.

Riikka

Vierailija

Järkikin sanoo, ettei tuo hillo säily kuin muutaman päivän.  Jos haluaa pidempiä aikoja säilytellä, kaipaa hillo bentsoehappoa tai umpioimista.

Hiilarinen

Kiitos ohjeesta! Tämä ratkaisee ikiongelmia: mitä tekisi chian siemenille ettei kyllästy, mansikkahillo on kätevä ottaa pöytään mutta sokeria ei voi mättää. Ruokapiirissä on tarjolla hunajaa lähituottajalta ja elämä hymyilee:)

tätsy

Jos tuo on vain jääkaapissa, se homehtuu. Sokeri sitoo mansikan vapaan veden homeilta. Pakkaseen siis ja sen sulettua nopea käyttö.

kemisti

Mehut ja hillot säilyvät parhaiten kun sokeria käytetään vähintään puoli kiloa, mielellään jopa kilo jokaista marjakiloa kohden. Kyse on elintarvikkeen sisältämän veden aktiivisuudesta, jota mitataan asteikolla nollasta yhteen. Mitä alhaisempi veden aktiivisuus, sitä parempi hillon säilyvyys. Puolella kilolla sokeria saavutetaan 0,97 aktiivisuus, jossa suuri osa bakteereista ei enää selviydy. Kokonaisella sokerikilolla marjakiloa kohden veden aktiivisuus muuttuu 0,92:een, jolloin bakteereilla ei enää ole elinmahdollisuuksia. Mikrobit sisältävät pääosin vettä, jolloin vahvassa sokeriliuoksessa vesi siirtyy mikrobien soluista puoliläpäisevän solukalvon läpi. Bakteeri painuu kasaan ja kuolee. Bakteerit lisääntyvät parhaiten pH-arvoltaan neutraalissa ympäristössä ja marjojen pH on happaman puolella, joten sekin osaltaan edistää marjahillojen ja –mehujen säilyvyyttä.

Näin yksinkertaista se on.

Jos haluaa ”terveellistä” hilloa, kannattaa syödä ne mansikat sellaisenaan soseutettuna eikä alkaa pelleillä minkään kaukomaansiemenien kanssa.

Vierailija

Hillosokeri takaa säilyvyyden. Sakeus tulee hyvänä lisänä. Hillot katsotaan säilömiseksi, siis säilyvyys on tärkeä pointti. Voihan tuota käyttää kuin tuoresosetta, hillo se ei mielestäni ole vaikka hillopurkissa säilytettäisikin.

Mansikkafriikki

Onko marjat keitettävä ensin? Itse pidän eniten vain survotuista tuoremarjoista.Soseuttaako chiasiemen tuoremarjan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Mustikka-talkkunapöperö hyppäsi jäätelöön sitruunan seuraksi. Jätski ei kaipaa lainkaan sokeria, sillä kondensoitu maito on makeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 dl
Valmistusaika
20 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-pöperöjätski

Ainekset

3
dl
mustikoita
1
tlk (397 g)
kondensoitua maitoa
2
dl
kermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
¾
dl
talkkunaa
1
dl
lemon curd -sitruunatahnaa
1
rkl
sitruunan kuoriraastetta

Työvaiheet

  1. Soseuta mustikat haarukalla. Vatkaa kerma ja kondensoitu maito vaahdoksi. Sekoita joukkoon jugurtti ja vaniljasokeri.

  2. Jaa massa kahteen kulhoon. Sekoita toiseen kulhoon mustikkasose, talkkuna ja kaneli. Lisää toiseen puolikkaaseen lemon curd -tahna sekä sitruunankuoriraaste.

  3. Vuoraa leipävuoka kelmulla. Lusikoi pohjalle mustikkainen massa. Kaada päälle sitruunainen massa. Pyörittele haarukalla pohjalta ylöspäin pari kertaa niin, että massat sekoittuvat. Peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen yön yli.

VINKKI! Käytä paahdetusta kaurasta valmistettua vatsaystävällistä talkkunajauhoa.

Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Lämmin puuro maistuu kylmän kauramaidon kanssa, ja oikein luksusta syntyy, kun kauramaidon vaahdottaa kevyesti. Lisää ripaus sokeria tai loraus juoksevaa hunajaa suoraan lautaselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 min + keittäminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaherukkapuuro

Ainekset

3
dl
punaherukoita
6
dl
vettä
½
dl
sokeria
1
dl
tummia mannasuurimoita

Työvaiheet

  1. Mittaa herukat, vesi ja sokeri kattilaan ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.

  2. Vispilöi mannasuurimot kiehuvaan marjaseokseen, laske lämpöä ja keitä puuroa vielä noin 5 minuuttia, muutaman kerran keittämisen aikana sekoittaen. Anna puuron jäähtyä.

  3. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella.

Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Raikas rahka tekee pannareista ruokaisia. Päälle voi latoa myös makeita lisukkeita, sillä suolaa taikinassa on vain ripaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta (16 kpl)
Valmistusaika
30 min + taikinan tekeytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Rahkapannarit uppomunilla

Ainekset

2
dl
rahkaa
2
kananmunaa
2
dl
vettä
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
paistamiseen margariinia
8
vihreää parsaa
2
avokadoa
2
tl
sitruunamehua
¼
tl
suolaa
UPPOMUNAT
4
kananmunaa
1
dl
väkiviinaetikkaa
(ripaus suolaa)

Työvaiheet

  1. Vatkaa kulhossa rahka, munat ja vesi sekaisin. Sekoita jauhoihin leivinjauhe. Lisää jauhoseos ja suola taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

  2. Napsauta parsoista puumainen pää pois. Vedä parsasta kuorimaveitsellä tai juustohöylällä ohuita, pitkiä lastuja. Halkaise avokadot ja poista kivi. Koverra hedelmäliha kulhoon ja murskaa haarukalla soseeksi. Sekoita avokadon joukkoon sitruunamehu ja ripaus suolaa.

  3. Paista pannukakut pikkulettupannulla kauniin ruskeiksi noin minuutti per puoli. Pidä lämpiminä folion alla.

  4. Kiehauta 2 litraa vettä kattilassa. Lisää etikka ja laske lämpöä niin, että vesi poreilee kevyesti. Riko munat yksittäin kahvikuppeihin tai laseihin. Tee kauhalla veteen pyörre ja kaada muna varovasti veteen. Tee saman tien uusi pyörre ja kaada toinen muna kattilaan. Keitä noin 3–4 minuuttia, jolloin keltuainen jää sopivan valuvaksi. Nosta munat reikäkauhalla talouspaperin päälle ja valmista toiset kaksi munaa samalla tavalla.

  5. Tarjoa pannukakut uppomunien, murskatun avokadon ja parsalastujen kanssa. Kata pöytään suola, josta jokainen voi ripottaa haluamansa määrän uppomunalle.

Vinkki! Kevään ensimmäiset, notkeavartiset vihreät parsat ovat parhaita sellaisenaan, ohuiksi suikaleiksi höylättyinä.