
Rosmariini antaa jännän metsäistä makua mansikkahillolle. Hillo sakeutuu perinteisen hillosokerin sijaan chiasiemenillä. Tarjoile hillo kaurapannarien kanssa.
Kaurapannarit ja mansikka-chiahillo
Ainekset
Työvaiheet
- Aloita hillosta. Kiehauta pilkotut mansikat kattilassa. Voit lisätä rosmariinin sekaan antamaan makua. Anna jäähtyä. Lisää chiasiemenet ja makeuta maun mukaan. Sekoita huolellisesti ja pakkaa hillo puhtaaseen lasipurkkiin. Jätä rosmariini mukaan, jos haluat vahvempaa makua. Anna hillon tekeytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.
- Sekoita kulhossa piimä ja munat. Sekoita toisessa kulhossa kaurahiutaleet ja -jauhot, sooda, suola ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet piimä-munaseokseen, lisää öljy. Sekoita tasaiseksi. Paista kuumalla lettupannulla öljyssä pieniä pyöreitä pannukakkuja. Tarjoa mansikka-chiahillon kanssa.
SUOJAA SYDÄMELLE. Mansikan flavonoidit tekevät siitä todellisen sydänystävän. Tutkimukset osoittavat, että flavonoidit antavat suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta. Mansikat voivat myös madaltaa merkittävästi huonoa kolesterolia sekä parantaa verihiutaleiden toimintaa.
Kauanko ko. hillo säilyy?
Moikka, ikävä kyllä en osaa antaa tarkkaa aikaa hillon säilyvyydestä. Desinfioidussa lasipurkissa säilyy paremmin kuin esimerkiksi pakasterasiassa.
Riikka
Järkikin sanoo, ettei tuo hillo säily kuin muutaman päivän. Jos haluaa pidempiä aikoja säilytellä, kaipaa hillo bentsoehappoa tai umpioimista.
Kiitos ohjeesta! Tämä ratkaisee ikiongelmia: mitä tekisi chian siemenille ettei kyllästy, mansikkahillo on kätevä ottaa pöytään mutta sokeria ei voi mättää. Ruokapiirissä on tarjolla hunajaa lähituottajalta ja elämä hymyilee:)
Jos tuo on vain jääkaapissa, se homehtuu. Sokeri sitoo mansikan vapaan veden homeilta. Pakkaseen siis ja sen sulettua nopea käyttö.
Mehut ja hillot säilyvät parhaiten kun sokeria käytetään vähintään puoli kiloa, mielellään jopa kilo jokaista marjakiloa kohden. Kyse on elintarvikkeen sisältämän veden aktiivisuudesta, jota mitataan asteikolla nollasta yhteen. Mitä alhaisempi veden aktiivisuus, sitä parempi hillon säilyvyys. Puolella kilolla sokeria saavutetaan 0,97 aktiivisuus, jossa suuri osa bakteereista ei enää selviydy. Kokonaisella sokerikilolla marjakiloa kohden veden aktiivisuus muuttuu 0,92:een, jolloin bakteereilla ei enää ole elinmahdollisuuksia. Mikrobit sisältävät pääosin vettä, jolloin vahvassa sokeriliuoksessa vesi siirtyy mikrobien soluista puoliläpäisevän solukalvon läpi. Bakteeri painuu kasaan ja kuolee. Bakteerit lisääntyvät parhaiten pH-arvoltaan neutraalissa ympäristössä ja marjojen pH on happaman puolella, joten sekin osaltaan edistää marjahillojen ja –mehujen säilyvyyttä.
Näin yksinkertaista se on.
Jos haluaa ”terveellistä” hilloa, kannattaa syödä ne mansikat sellaisenaan soseutettuna eikä alkaa pelleillä minkään kaukomaansiemenien kanssa.
Hillosokeri takaa säilyvyyden. Sakeus tulee hyvänä lisänä. Hillot katsotaan säilömiseksi, siis säilyvyys on tärkeä pointti. Voihan tuota käyttää kuin tuoresosetta, hillo se ei mielestäni ole vaikka hillopurkissa säilytettäisikin.
Onko marjat keitettävä ensin? Itse pidän eniten vain survotuista tuoremarjoista.Soseuttaako chiasiemen tuoremarjan?