Kodin Kuvalehti on lisännyt 687 reseptiä.
Linkitetty 77 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Saaristolaisleipä on herkkua myös sämpylöinä. Vain kohoamiseen saa varata aikaa, muuten leipäset ovat superhelppoja. Kokeile!

Tarjoa minileivät voin kanssa tai sekoita täytteeksi tahna kylmäsavulohesta, piparjuurituorejuustosta ja kevyesti vatkatusta kermasta.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 minuuttia + kohotus 1 tunti + paisto 40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaisen minileivät

Ainekset

3
dl
omenatäysmehua
1
ps
kuivahiivaa
3/4
dl
siirappia
1
tl
suolaa
2
dl
kaljamaltaita
1
dl
ruishiutaleita
3 1/2
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
  2. Voitele muffinipellin 12 syvennystä ja lusikoi taikina niihin. Kohota peittämättä noin tunti.
  3. Kypsennä leipiä 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Sipaise pinta siirappivedellä paistamisen loppuvaiheessa.

Kommentit (3)

Vierailija

Liian isoja! Saaristolaisleipä maistuu parhaalta mahdollisimman ohuina viipaleina. Ei kukaan halua haukata limpusta suoraan.

Arska-45

Sinä se näköjään tiedät, mitä KUKAAN ei halua.

Äitee

Testasin. Nämä on tosi hyviä! Ohjelmistoon jäi. Helppo tehdä ja maku oli vielä parempi kuin kaupan leivissä. Maistoin vasta seuraavana päivänä ja maku varmaan tekeytyy vielä kun vanhenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sport on lisännyt 81 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Pizza bianco -tyylisestä pizzasta kypsennetään vain pohja ja kermaviilistä tehty sitruunainen kastike. Kuuma pizza täytetään kylmäsavulohella, kurkkulastuilla, rucolalla ja marinoidulla punasipulilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
Valmistusaika 25 min + kohottaminen 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-ruispizza

Ainekset

POHJA
15
g
hiivaa
½
tl
suolaa
1 ½
dl
vettä
1 ½
dl
vehnäjauhoja (durum)
1 ½
dl
ruisjauhoja
2
tl
oliiviöljyä
KASTIKE
½
sitruunan kuori
1 ½
dl
kermaviiliä (rasvaa 10 %)
2
tl
sitruunan mehua
ripaus
suolaa ja mustapippuria
Täyte
puolikas
kurkku
100
g
kylmäsavulohta
tuoretta rucolaa
1
pieni punasipuli
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa, sokeria ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Alusta jauhot ja öljy joukkoon. Anna taikinan kohota noin 30 min.

  2. Marinoi punasipuli. Suikaloi punasipuli ja sekoita joukkoon öljy, sitruunamehu sekä ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria.

  3. Painele taikina jauhotetuin käsin leivinpaperin päälle pellille. Valmista kastike. Raasta sitruunan kuori. Sekoita kulhossa kermaviili, kuoriraaste ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä kastike pizzapohjalle. Kypsennä 225 asteessa noin 10 minuuttia, tai kunnes pizza alkaa ruskistua reunoilta.

  4. Höylää kurkusta pitkiä lastuja juustohöylällä. Levitä kuuman pizzan päälle kylmäsavulohiviipaleita, kurkkulastuja, rucolaa ja marinoitua punasipulia.

Kommentit (0)

Tämä piirakka on helppo, perinteinen ja uskomattoman maukas. Rapean pohjan päällä on herkullisen kermainen täyte, jossa maistuu muun muassa purjo ja savukinkku. Kinkkipiirakka sopii vallan mainiosti sekä arkiseen ruokailuun vihersalaatin seuralaiseksi että juhlapöytään!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
20 min + paistaminen 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Quiche lorraine eli ranskalainen kinkkupiirakka

Ainekset

Pohja:
100
g
voita
3
dl
vehnäjauhoja
1/2
dl
kauraleseitä
1/2
tl
leivinjauhetta
3/4
tl
suolaa
100
g
maitorahkaa
Täyte:
1
pienehkö
purjo (n. 150g)
1
rkl
voita
200
g
(savupalvi)kinkkua
2
rkl
tuoretta timjamia
175
g
(punaleima-emmental)juustoraastetta
1
tl
mustapippuria myllystä
3/4
tl
suolaa
100
g
ranskankermaa
3
kpl
kananmunia
2
dl
ruokakermaa
viimeistelyyn
rucolaa

Työvaiheet

Nypi voi, jauhot, kauraleseet, leivinjauhe ja suola murumaiseksi seokseksi.
Sekoita voi-jauhoseokseen maitorahka, ja muotoile taikinasta tasainen pallo.
Painele taikina voidellun piirasvuoan (halkaisijaltaan n. 30 cm) pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen.
Halutessasi voit laittaa pohjan päälle leivinpaperin ja painoksi esim. kuivattuja herneitä jotteivat reunat valahda esipaistamisen aikana.
Esipaista piiraspohjaa 15 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Piirapohjan paistuessa valmista täyte.
Halkaise purjo ja huuhtele se huolellisesti.
Hienonna purjo ja kuullota se voissa pehmeäksi.
Kuutioi kinkku ja hienonna timjami.
Kaada kulhoon kuullotettu purjo, kuutioitu kinkku, hienonnettu timjami ja juustoraaste.
Mausta pippurilla ja suolalla ja lisää joukkoon ranskankerma, kananmunat ja ruokakerma.
Sekoita täyte tasaiseksi ja kaada se esipaistetun piiraspohjan päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.
Lopuksi laita uuni jälkilämmölle ja jätä piiras uuniin vielä kymmeneksi minuutiksi.
Anna piiraan jäähtyä vähintään 15 minuuttia ennen tarjoilemista.
Juuri ennen tarjoilemista viimeistele piirakka rucolalla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 100 reseptiä.
Linkitetty 51 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Tuliko keitettyä liikaa kaurapuuroa? Tässä makoisa tapa päästä jämistä eroon: sekoita yli jäänyt kaurapuuro sämpylätaikinaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
90 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaurapuuro-siemensämpylät

Ainekset

4
dl
vettä
50
g
tuorehiivaa
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1 ½
dl
kaurapuuroa
4
dl
puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
2
dl
siemensekoitusta
1
dl
kauraleseitä
noin 5–6
dl
hiivaleipävehnäjauhoja
½
dl
öljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. (Jos puurossa on suolaa, vähennä suolan määrää taikinapohjasta.) Lisää kaurapuuro ja sekoita tasaiseksi.
  2. Mittaa joukkoon spelttivehnäjauhot, siemensekoitus ja kauraleseet, sekoita. Lisää taikinaan hiivaleipävehnäjauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikinaa kunnolla noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon öljy ja vaivaa taikinaa vielä hetki. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinliinalla. Anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
  3. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Pyöritä taikina rennosti pitkäksi pötköksi ja jaa taikinapötkö noin 14 palaan. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota leivinliinalla alla noin 30 minuuttia.
  4. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pohjasta napakoilta ja pinta on kauniin ruskea.

Kommentit (2)

Kädetön kokki ;)

Taikinan voi myös lusikalla nostella suoraan pellille eikä tarvitse pöytää likastaa. Itse teen aina sämpylät käsiä ja pöytää likastamatta, isolla lusikalla taikinan sekoitus ja kohotuksen jälkeen "taikinapallerot" lusikalla suoraan kulhosta pellille. Ei ole vaikeeta.

Vanhassa vara parempi

Jos kaurapuuroa jää yli, lämmitän sitä seuraavana ja myös seuraavana päivänä mikrossa, lisään mustikoita tai muita marjoja ja syön. Ei puuro ole sen huonompaa, vaikka sen lämmittääkin. Ennen mikroaaltouuniaikaa äidilläni oli tapana paistaa voissa "vanhaa" puuroa viipaleina paistinpannulla ja sekin oli tosi hyvää!

Nämä sämpylät ovat hieman työläämpi, hitaampi, mutta maistuvampi versio "Fantastisista sämpylöistä".

Reseptin juju on yön yli kohottamisessa, jolloin maku paranee ja lisäksi saat nopeasti aamuksi tuoreet sämpylät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + 12-24 h kohotus + 20 min paisto
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuohkeat yön yli kohotetut sämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
1
dl
maito
1
tl
kuivahiivaa
2
tl
hunajaa
12,5
dl
luomuvehnäjauhoja

Työvaiheet

Mittaa kylmä vesi ja kylmä maito astiaan. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja hunaja. Sekoita hyvin esim. vispilällä.

Sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.

Vaivaa yleiskoneella noin 10 minuuttia löysäksi leipätaikinaksi. Lisää suola ja vaivaa vielä muutama minuutti.

Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan.

Peitä kulho esim. muovikelmulla ja laita se jääkaappiin kohoamaan vähintään yön yli. Saa olla myös pitempääkin.

Kun taikina on kohonnut yön yli noin kaksinkertaiseksi voit alkaa leipoa. Kuumenna uuni 230-250 asteeseen. Kun uuni on lämmin laita sinne noin desilitra vettä uunin kestävässä astiassa.

Ripottele 1/2 vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Älä vaivaa. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle.

Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) noin 12 osaan, esim 3 x 4 muotoon. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.

Jos haluat sämpylät nopeasti, voit laittaa heti uuniin. Jos haluat niistä pyöreitä ja vielä kuohkeampia, voit pyöritellä nelikulmaiset palat pyöreiksi sämpylöiksi. Jos teet näin, peitä ne liinalla jaa anna jälleen kohota noin tunnin verran.

Laita pelti uuniin, ja paista sämpylöitä noin 20 minuuttia.

Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Kommentit (0)