
Mehevästä ja miedonmakuisesta kyssäkaalista syntyy ihana soppa, joka sopii niin alkuruuaksi kuin pieneksi lounaaksi. Peruna suurustaa keiton samettisen pehmeäksi. Vastavoimaa lempeydelle antavat kirveli ja caviart.
Monelle hieman vieraampi pienikokoinen kyssäkaali eli kaalirapi on monipuolinen juures. Sitä voi syödä tuoreena tai kypsennettynä ja sen maku muistuttaa hieman lanttua, naurista ja aavistuksen retiisiä.
Kyssäkaali pehmenee nopeasti kypsyessään, joten se sopii erinomaisesti sosekeittoihin. Maukas ja helppo keitto syntyy kyssäkaaleista, sipulista ja jauhoisista perunoista. Kun keitto on soseutettu, joukkoon lisätään vielä ruokakermaa sekä juustoraastetta tuomaan täyteläisyyttä ja runsasta makua.
Tämä keitto sopii myös juhlavammaksi alkupalaksi, jos ruokakerman sijaan käyttää kuohukermaa ja keittoannokset koristelee kirkkaan oranssilla mätinokareella.
Kyssäkaali-juustokeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja kuutioi kyssäkaalit ja perunat. Kuori ja hienonna sipuli.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää kyssäkaalit, perunat, vesi ja liemikuutio. Keitä keskilämmöllä 15–20 minuuttia, kunnes vihannekset ovat pehmeitä.
- Soseuta keitto sileäksi ja sekoita kerma joukkoon. Raasta juusto ja lisää keittoon. Lämmitä keittoa koko ajan sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Mausta tarvittaessa suolalla.
- Koristele keitto kirvelillä ja caviartilla tai mädillä.
Varmasti ihanan makuinen keitto! Mutta kyssäkaalin täytyy olla pieni ja tuore - oma keittoni oli täynnä kovia ja teräviä säikeitä. Huh!
Miksette pane kuvaa kyssäkaalista, että tietäis mitä kauppa-autossa hakee. Vaikka voihan tää taas olla niitä isojen markettien tarjontaa vaan. Mitä kannattaa ottaa jos ei saa käsiinsä kyssäkaalia? Kukkakaali vai lehtiksali vai...?
Edelliselle vierailijalle: Löytyyhän niitä kyssäkaalin kuvia googlaamalla vaikka huru mykky ja Wikipediasta myös.