Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 155 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Tässä se on, täydellinen suolainen makupala glögin rinnalle! Flammkuchen eli liekkipiiras on parhaimmillaan vastapaistettuna, hetken jäähtyneenä.

Tarte flambée, flammkuchen. Alsacelaisen liekkitortun kutsumanimi vaihtelee kielialueesta riippuen, mutta kyseessä on sama herkku: ohutpohjainen, ranskankermalla päällystetty pizzamainen piirakka.

Liekkitorttu valmistuu yhtä helposti kuin pizza. Pizzataikinasta poiketen pohjaan ei kuitenkaan lisätä hiivaa, eikä sitä näin ollen tarvitse kohottaakaan. Sen sijaan taikinapallon annetaan levätä jääkaapissa ennen leipomista, jolloin sen rakenne muuttuu helpommin käsiteltäväksi. Eikä haittaa, vaikka taikina viettäisi jääkaapissa päivänkin.

Voit leipoa liekkitortun hyvin annoskokoon tai isoksi, jaettavaksi soikionmuotoiseksi piirakaksi. Erittäin ohut pohja paahtuu kuumassa uunissa herkullisen rapeaksi.

Flammkuchenin pinnalle sopivat hyvin ranskankerman lisäksi erilaiset juustot. Kun täydennät piiraan kevyesti paahdetuilla pähkinöillä, maku on täydellinen.

Vinkki! Voit valmistaa taikinan edellisenä päivänä ja säilyttää sen jääkaapissa tiiviissä pussissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 minuuttia + 40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinä-flammkuchen

Ainekset

6–8
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
2
munaa
2
dl
vettä
4
rkl
oliiviöljyä
Täyte
200
g
ranskankermaa
150
g
sinihome- tai vuohenjuustoa
1
dl
hasselpähkinöitä
½
dl
pinjansiemeniä
tuoretta timjamia
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi. Taputtele taikina palloksi. Anna taikinapallon levätä jääkaapissa 20 minuuttia.
  2. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Jaa taikina kuuteen palaan. Painele tai kauli paloista ohuita pohjia jauhotetulla pöydällä.
  3. Nosta pohjat leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille.
  4. Levitä notkistettua ranskankermaa pinnalle. Murustele päälle juustoa. Paista piiraita 8–10 minuuttia.
  5. Paahda pähkinät ja pinjansiemenet kevyesti pannulla. Ripottele pähkinät paistettujen piiraiden päälle. Viimeistele tuoreella timjamilla, lorauksella oliiviöljyä ja rouhitulla mustapippurilla.

Kommentit (8)

Nami nami

Kyllähän tuollakin reseptillä flammkuchenin saa pysättyä, mutta kovin on tuunattu versio siihen verrattuna, miten olen sen tottunut saamaan tai tekemään.  Perinteisesti siihen kuuluu pälle vain sipulia,  pekonikuutioita ja schmandia. En tosin tiedä mitä tuo schmand suomeksi on. Ehkä ranskankerma on likellä sitä.  Ja kyllä taikinaan hiivaakin laitetaan. Aito flammkuchen on kyllä todella herkullista ja hakkaa pitsan mennen tullen. 

Paistaja

Juustopaloja, joita löytyy jääkaapista uuden vuoden jälkeen? Ei kyllä löydy, miten ohjeen tekijä voi olettaakin niin?

piirakan paistaja

Flammkuchenin pohjataikina  ei tarvitse  munia. Tärkeää on päälyksessä 24%-inen hapankerma, mitä Suomessa saa, kun sekoittaa kermaviiliä (10%) ja smetanaa (40%). Pähkinät, pinjansiemenet, tuoreet timjamit ja vuohenjuustot ovat turhaa hienostelua. Keski-eurooppalaisille ja elsassilaisille riittää maalaisemmat tykötarpeet sipuli ja kinkku. Toki voi päälle laittaa vaikka tuoretta parsaa parsa-aikana, varsinkin jos Suomessa hienostelija  haluaa törsätä.  Nopeasti pyöräytetty  Flammkuchen maistuu vaikka kotikaljan kanssa kesäiltana saunan päälle. Ah, Suomen kesäilta ja flammkuchen!

Frau Hansa

Päälle voi laittaa mitä kaapista löytyy. Ja Schmand ei ole kylläkään pakollinen, etenkään jos siitä ei pidä. Schmand on sianihraa suomeksi.

Vierailija

Taisi edellisellä mennä Schmand ja Schmalz sekaisin, vain jälkimmäinen on ihraa...

Vierailija

Ei kananmunaa ja pieni ripaus kuivahiivaa - kokeilujen jälkeen paras rapea pohja. Päälle ranskankermaa ja kermajuustoraastetta ohut kerros, sitten hienonnettua punasipulia, paistettuja pekonikuutioita ja ruohosipulia. Roiskaus mustapippuria ja kuumaan uuniin. Paistamisen jälkeen roiskaus sormisuolaa. Hakkaa pizzan sata-nolla!

Vierailija

Juu ...tätä teen usein. On parempaa  kuin pizza ja edullista jos hakee  Lidlistä pekonia ja  ranskankermaa (parasta ja paksuinta). Sipulia ja pippuria vielä päälle.  Muuta ei tarvita. Pekonikin  vain pilkottuna suoraan päälle ilman pannulla käristelemisiä. Suolaa ei tarvitse ripotellä päälle, pekonista suola. Kananmunaakaan ei  tarvita. Yksinkertaista, hyvää ja edullinen vaihtoehto pizzalle.

suklaamuru23
Seuraa 
Liittynyt19.4.2015

Tämä pizzapohja oli kyllä hyvä, jää kyllä käyttöön kun tosi helppo tehdä ja pizzapohjana aivan supermaukas Täytteet kyllä laitoin kuin normipizzaan, enpä kokeillut tätä täyteversiota!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1305 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Mansikoita, fetaa ja valkosipulia! Suolaisenmakea, ihanan yllättävä kesäpiirakka syntyy nopeasti pakastelehtitaikinasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellilinen
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Feta-mansikka-levypiirakka

Ainekset

1
pkt (noin 600 g)
pakastelehtitaikinaa (levynä)
Täyte
1
valkosipulinkynsi
1
(luomu)sitruunan kuori
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
200
g
ranskankermaa
200
g
fetaa
Lisäksi
1
litra (500 g)
tuoreita mansikoita
Päälle
noin ½
dl
juoksevaa hunajaa, tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Sulata lehtitaikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna uuni ja tyhjä pelti 225 asteeseen.

  2. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi, pese ja raasta sitruunan kuori, hienonna timjami. Soseuta täytteen ainekset keskenään sauvasekoittimella.

  3. Kauli taikina auki leivinpaperiarkin kokoiseksi. Taittele reunat paksummiksi. Levitä fetatäyte taikinalevylle ja viipaloi mansikat päälle. Siirrä kuuman pellin päälle ja paista uunin keskitasolla 25 minuuttia.

  4. Lorauta kuumalle piirakalle juoksevaa hunajaa ja revi timjamia päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2561 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Helppo piirakka tehdään valmistaikinasta. Piirakan sitruunaiseen täytteeseen tulee ricottaa ja parsaa, mehukkaat tomaatit ladotaan piiraan päälle vasta paistamisen jälkeen. Viimeisen silauksen piirakka saa yrttiöljystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raikas tomaatti-parsapiirakka

Ainekset

1
iso (600 g) lehtitaikinalevy (Myllyn Paras)
Täyte
2
prk (à 250 g)
ricottajuustoa
1
sitruunan kuori
1
rkl
timjamia hienonnettuna
½
tl
suolaa
2
nippua (à 400 g)
vihreää parsaa
Koristelu
n. 1½
kg
erilaisia tomaatteja
2
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
(sitruunankuorisuikaleita, syötäviä kukkia)
Yrttiöljy
½
ruukku
basilikaa
1
dl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli sulanut taikina 25 cm x 35 cm:n kokoiseksi levyksi ja laita se leivinpaperille pellille.
  2. Notkista ricotta kulhossa lusikalla. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja hienonna timjami. Lisää ne suolan kanssa ricottaan. Levitä seos taikinalevylle, mutta jätä reunoista 2 cm ilman täytettä.
  3. Katkaise parsoista puumainen tyvi pois. Säästä 8 parsaa koristeluun ja leikkaa loput pitkittäin halki. Lado halkaistut parsat ricottan päälle. Kypsennä piirakkaa uunin alatasossa noin 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen koristelua.
  4. Viipaloi tomaatit ja poista kannat. Asettele viipaleet piirakalle ja mausta suolalla ja pippurilla. Vedä lopuista parsoista kuorimaveitsellä suikaleita piirakan pinnalle. (Viimeistele sitruunankuorella tai kukilla.)
  5. Soseuta yrttiöljyn aineet sauvasekoittimella. Pirskota öljy piirakalle tai tarjoa erikseen.

Kommentit (0)

Tätä pitsataikinaa ei kaulita, pelkällä ruokalusikalla saa tehtyä taikinan ja levitettyä leivinpaperin päälle uunipellille. Taikinan salaisuus on kaurassa. Taikinasta tulee kuohkea ja ilmava, sekä rapeat reunat pitsaan, mitkä maistuvat hyvältä, eivätkä jää syömättä, kuten yleensä. Taikinan...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 - 12
Valmistusaika
n. 10 min + 30 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea ja ihanan kuohkea pitsapohja/kinkku-ananas-pitsa

Ainekset

2
dl
kaurahiutaleita ( luomu )
4
dl
vettä ( 2 dl + 2 dl )
1,5
tl
sokeria
0,5
tl
tav. suolaa tai Pan suolaa 1 tl
1/2
pss
kuivahiivaa
4
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

Älä laita uunia vielä päälle.
Laita mikron kestävään kulhoon kaurahiutaleet ja 2 dl kylmää vettä, kuumenna sitten mikrossa 40 s.
Lisää vielä 2 dl kylmää vettä ja kuumenna 20 s mikrossa, niin ei tule liian kuumaksi hiivan toimia.
Lisää sokeri, suola, hiiva ja sekoita.
Lisää sitten vehnäjauhot vähitellen sekoittaen ruokalusikalla, jätä hiukan pehmeäksi taikina.
Lämmitä uunia hetken 50 asteessa ja laita taikinakulho uunin alaritilälle ja leivinpaperi päälle 30 minuutiksi.
Tee sillä aikaa täytteet valmiiksi.

Kun taikina on kohonnut älä painele sitä, vaan kumoa uunipellille leivinpaperin päälle ja levitä lusikalla, on aika helposti levitettävä taikina. Jos haluat reunat, niin lusikalla saa ne muotoiltua.

Esipaista pohja siten, että laitat uunin päälle 200 asteeseen samalla, kun laitat sen uuniin, sillä se nousee vielä siinä vaiheessa. Anna olla n. 10 min uunissa, keskitasolla.

Sitten lisää täytteet, voit sivellä hiukan tomaattisoseella pohjaa, esim. Pirkka tomaattisose putkilossa, ei ole liian kosteaa. Jos käytät tomaattia ja ananasta, niitä ei kannata laittaa liikaa, koska ne myös kosteuttavat pitsapohjaa. Yleensä 3 pientä tomaattia siivuina riittää ja kolme ananasrengasta (säilyke) paloina, sopii hyvin palvirouheen kanssa yhteen. Juustoa voi laittaa tomaattisoseen päälle ja muut täytteet sitten vasta ja vielä ripotella täytteiden päälle. Tähän riittää 400 g palvirouhetta.

Paista sitten 225 asteessa n. 10 - 15 min, ei kauempaa, uunin keskitasolla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2561 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Valmista uuden sadon purjoista ihana piirakka. Superherkullisen maun salaisuus on sinihomejuusto.

Viinisuositus: Purjopiirakan seuraan sopii Jean Biecher Pinot Gris 2018, 12,98 e. Puolikuivan viinin pehmeä makumaailma ottaa piirakan täydelliseen syleilyynsä. Täyteläinen suutuntuma on mainio pari purjon makeudelle. Jos lisäät piirakan päälle kinkkua tai poroa, hyvä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Purjo-sinihomejuustopiirakka

Ainekset

Pohjataikina
75
g
kylmää voita
3
dl
vehnäjauhoja
1
kananmunankeltuainen
n. 1
rkl
kylmää vettä
Täyte
2
hoikkaa purjoa
1
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
3
kananmunaa
3
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
100
g
sinihomejuustoa
150
g
maukasta juustoa (esim. Gruyère)
3
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
Lisäksi
kuivattuja herneitä painoksi

Työvaiheet

  1. Laita voi ja jauhot kulhoon tai tehosekoittimeen. Nypi tai sekoita murumaiseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo, litistä se ja kääri kelmuun. Laita viileään 15 minuutiksi.

  2. Leikkaa purjot renkaiksi ja kuullota voi-öljyseoksessa pannussa muutama minuutti. Vähennä lämpöä, peitä pannu kannella ja anna purjon hautua 20 minuuttia tai kunnes se on täysin pehmeää.

  3. Painele taikina vuoan (noin 20 cm x 28 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele siihen haarukalla reikiä. Laita viileään 15 minuutiksi.

  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita pala leivinpaperia piirakkapohjalle ja kuivattuja herneitä painoksi paperin päälle. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia. Poista herneet ja paperi ja jatka kypsentämistä 5–10 minuuttia, kunnes pohja on vaaleanruskea.

  5. Säädä uuni 180 asteeseen. Kumoa purjot esipaistetulle pohjalle. Sekoita munat ja kerma kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos purjojen päälle. Murenna homejuusto ja ripottele se ja juustoraaste piirakalle. Hienonna ruohosipuli ja ripottele se pinnalle. Paista piirakkaa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Vinkki Lisää täytteeseen tai kypsän piirakan päälle ilmakuivattua kinkkua, kylmäsavulohta tai kylmäsavuporoa.

Kommentit (0)