Me Naiset on lisännyt 1486 reseptiä.
Linkitetty 286 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Tomaattinen pasta puttanesca on italoklassikko. Nämä ihanat uunignocchit varastavat makumaailmansa suoraan siltä.

Puttanesca-pastan kirpeänsuolainen maku perustuu tomaattisen kastikkeen joukkoon silputtuihin anjoviksiin ja kapriksiin. Raikkain kastikepohja syntyy säilötyistä kirsikkatomaateista, mutta halutessasi voit käyttää myös tavallista tomaattimurskaa.

Kastike tarjotaan tavallisesti pastan joukkoon sekoitettuna. Sitä kannattaa kuitenkin kokeilla myös pehmeiden perunagnocchien kanssa. Oheisessa reseptissä tomaattikastike ja gnocchit sekoitetaan samaan vuokaan, peitellään revityllä mozzarellalla ja gratinoidaan uunissa. Näin gnocchit imaisevat osan kastikkeen mauista.

Voit nostaa gnocchivuoan suoraan uunista pöytään ja viimeistellä muutamalla basilikanlehdellä. Tyylikäs vuoka ei kaipaa muita lisukkeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gnocchi alla puttanesca

Ainekset

2
tlk
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1
sipuli
1
rkl
oliiviöljyä
½ + ½
tl
suolaa
½
tl
chilihiutaleita
1
dl
mustia oliiveja (kivettömiä)
1
rkl
kapriksia
6
anjovisfileetä
½
tl
rouhittua mustapippuria
½
tl
sokeria
1
ps (500 g)
gnoccheja
Päälle
125
g
mozzarellaa
(basilikan lehtiä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Soseuta toinen tomaattitölkeistä tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Laita sipuli ja ½ tl suolaa pannulle ja kuullota öljyssä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää chilihiutaleet, kaikki kirsikkatomaatit ja hauduta ilman kantta 10 minuuttia.
  3. Hienonna oliivit ja kaprikset karkeasti, hienonna anjovikset pieneksi. Lisää kastikkeeseen. Mausta ½ tl:lla suolaa, mustapippurilla ja sokerilla. Anna kiehua miedolla lämmöllä sillä aikaa, kun keität gnocchit.
  4. Kiehauta runsaasti vettä isossa kattilassa, mausta suolalla. Keitä gnocchit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja kääntele tomaattikastikkeeseen. Kaada uunivuokaan. Kypsennä noin 10 minuuttia, kunnes mozzarella on sulanut päälle ja saanut hieman väriä. (Koristele basilikan lehdillä.)

Kommentit (8)

Mirlap

Hej, will se pitäisi olla sardelli vai onko anjovis sams suomeksi?

Mirlap

Eikö se pitäisi olla sardelli vai onko anjovis sardelli suomeksi?

Tintarelladiluna

Anjovis ei kuulu italialaiseen ruokaan. Anjovis sopii Janssonin kiusaukseen esim. Käyttäkää toimittajat sanaa sardelli, joka on vahvasti suolattu ja öljyyn säilötty toisin kuin makeaan mausteliemeen säilötty kilohaili tms.

Tintarelladiluna539

Toimittajan tietämättömyydelle annettakoon anteeksi. Sardelli, tämä suolaan ja öljyyn säilötty sardelli on italiaksi acciuca, ranskaksi anchois, englanniksi anchovy. Väärinymmärryksiä siis ja helposti sekä pilalle menneitä ruokia.
Tämä ei ainoa tapaus. Termi tomaattisose oli ainakin ennen EU aikoja monelle samaa kuin ketsuppi. Edelleenkin Pirkat ja Rainbowt, sekä toimittajat ja sitten kuluttajat sekoilevat mitä tomaattisose reseptissä
merkitsee. Onko se tiivistettyä (pure) vai paseerattua (soseutettua, mietoa tomaattia). Vai ketsuppia?

Vierailija

Näistä reseptin nimivirheistä (italialainen anjovis on suomeksi sardelli) huolimatta kokkia voi kiittää siitä, ettei reseptiä ole nimetty "gnocchilasagneksi" ;-) Ja ehkä vähän myös siitä, ettei nimeä puttanesca ("hihihihihihi") ole ("hihihihi") yritetty selittää ("hihihihihi") ... kuten monet blogaanit tekevät silloin kun yrittävät olla oikein hauskoja ja tietäviä...

Skarppi

Todella suuri hilari pläjäys.

Pettynyt

Kommentit luettuani tajusin, että huomiseksi kaivan oikean ohjeen ja teen uudestaan.

7/10 tälläisenään, mutta tuo anjovis-sardelli sekoilu on kyllä tärkeä. Suolainen kala tästä juuri puuttuikin.

Krista Kupariharju
Seuraa 
Liittynyt25.9.2017

Hei, tähän ohjeeseen sopivat hyvin janssoninkiusauksestakin tutut fileet, jotka ovat kauppanimeltään anjovisfileitä. Kyse on tosiaankin kilohailista, eikä sardellin käyttö ole tässä ohjeessa tarpeellista, vaikka sitä Italiassa käytetäänkin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1486 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Savupaprika ja aurinkokuivatut tomaatit ovat intensiivinen kombo, joka ei jätä kylmäksi. Loraus kermaa pehmentää makuja juuri sopivasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Aurinkokuivattu tomaattispagetti

Ainekset

1
sipuli
2
rkl
oliiviöljyä (josta osa voi olla aurinkokuivattujen tomaattien öljyä)
1
tlk (noin 285 g / 145 g)
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä kuutioina/suikaleina
tl
savupaprika- jauhetta
2
dl
ruokakermaa
¼
dl
pastan keitinvettä
½
tl
rouhittua mustapippuria
(suolaa)
LISÄKSI
300
g
spagettia
lehtipersiljaa
raastettua parmesaania

Työvaiheet

  1. Laita spagetti kiehumaan suolalla maustettuun veteen pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota paistinpannulla. Valuta joukkoon aurinkokuivatut tomaatit ja paista vielä hetki. Mausta savupaprikalla ja pippurilla.

  3. Valuta pasta, säästä keitinvettä. Lisää pasta, keitinvesi ja ruokakerma pannulle. Sekoita tasaiseksi ja mausta tarvittaessa suolalla.

  4. Tarjoa parmesaanin ja lehtipersiljan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1486 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Uunifetapasta ei mene koskaan muodista. Tässä versiossa feta saa hieman erilaista makua fenkolinsiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Taivaallinen feta-tomaattipasta

Ainekset

200
g
fetajuustoa
250
g
kirsikkatomaatteja (tai miniluumutomaatteja)
FENKOLIÖLJY
½
dl
oliiviöljyä
2
tl
fenkolin siemeniä
1
tl
chilihiutaleita
LISÄKSI
300
g
nauhapastaa (esim. bucatini tai linguine)
(suolaa ja mustapippuria)
PÄÄLLE
tuoretta lehtipersiljaa ja/tai oreganoa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita fetakimpale ja tomaatit vierekkäin uunivuokaan.

  2. Murskaa fenkolin siemenet ja chilihiutaleet morttelissa ja kääntele öljyyn. Kaada fenkoliöljy fetan ja tomaattien päälle. Paahda uunissa noin 20 minuuttia.

  3. Keitä pasta sillä aikaa kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja kääntele uunivuokaan. Tarkista maku ja mausta lisää tarvittaessa.

  4. Hienonna tuoretta oreganoa päälle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1486 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Kirpeää sitruunaa ja ruskistettua voita, mitäpä muuta ihminen kesäpastaansa kaipaisi? Makeat tuoreet herneet ovat ihania sattumia pastan joukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruuna-hernepenne

Ainekset

300
g
penneä
dl
pastan keitinvettä
1
luomusitruuna
200
g
voita
150
g
(pakaste)herneitä
noin ½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
LISÄKSI
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Pese sitruuna huolellisesti ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, poista siemenet.

  2. Laita 100 grammaa voita paistinpannulle ja sulata voi pikkuhiljaa keskilämmöllä. Paahda, kunnes voi tuoksuu pähkinäiselle, mutta varo, ettet polta voita! Nosta sitruunaviipaleet ruskistettuun voihin miedolle lämmölle pehmenemään.

  3. Keitä tällä välin pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta, mutta säästä keitinvettä.

  4. Lisää sitruunoiden joukkoon loppu 100 grammaa voita, pasta ja keitinvesi, herneet ja mausteet. Kääntele tasaiseksi ja tarvittaessa keitä hetki kokoon kovalla lämmöllä. Hienonna päälle basilikaa ja tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Hapokas raparperi sopii risottoon yllättävän hyvin. Sen makuun sopii valkoviinin sijaan loraus proseccoa sekä raikas ahven- tai kuhafilee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperirisotto ja paistetut ahvenfileet

Ainekset

4
dl
raparperia pieninä kuutioina
1
salottisipuli
2 + 2
rkl
oliiviöljyä
4
dl
risottoriisiä
½
dl
prosecco-kuohuviiniä
1
l
kanalientä (kuumaa)
1
dl
parmesaanijuustoa raastettuna
2
rkl
voita
mustapippuria myllystä
(suolaa)
LISÄKSI
400
g
ahvenfileitä
1
rkl
voita
n. 2
tl
sormisuolaa
MAUSTEVOI
25
g
voita huoneenlämpöisenä
½
ruukku tilliä
½
luomusitruunan kuori raastettuna

Työvaiheet

  1. Aloita maustevoista. Vatkaa voi vaahdoksi. Hienonna tilli joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori ja lisää voihin. Jätä huoneenlämpöön odottamaan.

  2. Kuori ja leikkaa raparperi pieniksi kuutioiksi. Hienonna salottisipuli. Paista raparperia tilkassa öljyä 3–4 minuuttia. Siirrä raparperit syrjään pannulta, lisää öljyä ja paista seuraavaksi sipulia pari minuuttia. Lisää riisi ja jatka paistamista keskilämmöllä, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi. Kaada prosecco joukkoon ja jatka kypsentämistä pari minuuttia, tai kunnes viini on imeytynyt. Lisää kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan, sitä mukaa kun edellinen on imeytynyt riisiin. Kypsennä keskilämmöllä 17–20 minuuttia. Valmiissa risotossa saa olla purutuntumaa ja rakenne löysähkö.

  3. Raasta parmesaani hienoksi. Lisää kypsään risottoon 2/3 raparperikuutioista, parmesaani ja voi. Rouhi mausteeksi mustapippuria. Tarkista suola.

  4. aista ahvenfileitä tilkassa voita risoton valmistuessa 1–2 minuuttia molemmin puolin. Mausta sormisuolalla. Lisää loput raparperinpalat pannulle niin, että ne lämpenevät. Siirrä pannu syrjään ja laita maustevoi nokareina kalafileiden päälle.

  5. Lusikoi risotto lautasille ja annostele kalafileet raparperin kanssa päälle.

Kommentit (0)