Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 329 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Tomaattinen pasta puttanesca on italoklassikko. Nämä ihanat uunignocchit varastavat makumaailmansa suoraan siltä.

Puttanesca-pastan kirpeänsuolainen maku perustuu tomaattisen kastikkeen joukkoon silputtuihin anjoviksiin ja kapriksiin. Raikkain kastikepohja syntyy säilötyistä kirsikkatomaateista, mutta halutessasi voit käyttää myös tavallista tomaattimurskaa.

Kastike tarjotaan tavallisesti pastan joukkoon sekoitettuna. Sitä kannattaa kuitenkin kokeilla myös pehmeiden perunagnocchien kanssa. Oheisessa reseptissä tomaattikastike ja gnocchit sekoitetaan samaan vuokaan, peitellään revityllä mozzarellalla ja gratinoidaan uunissa. Näin gnocchit imaisevat osan kastikkeen mauista.

Voit nostaa gnocchivuoan suoraan uunista pöytään ja viimeistellä muutamalla basilikanlehdellä. Tyylikäs vuoka ei kaipaa muita lisukkeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gnocchi alla puttanesca

Ainekset

2
tlk
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1
sipuli
1
rkl
oliiviöljyä
½ + ½
tl
suolaa
½
tl
chilihiutaleita
1
dl
mustia oliiveja (kivettömiä)
1
rkl
kapriksia
6
anjovisfileetä
½
tl
rouhittua mustapippuria
½
tl
sokeria
1
ps (500 g)
gnoccheja
Päälle
125
g
mozzarellaa
(basilikan lehtiä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Soseuta toinen tomaattitölkeistä tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Laita sipuli ja ½ tl suolaa pannulle ja kuullota öljyssä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää chilihiutaleet, kaikki kirsikkatomaatit ja hauduta ilman kantta 10 minuuttia.
  3. Hienonna oliivit ja kaprikset karkeasti, hienonna anjovikset pieneksi. Lisää kastikkeeseen. Mausta ½ tl:lla suolaa, mustapippurilla ja sokerilla. Anna kiehua miedolla lämmöllä sillä aikaa, kun keität gnocchit.
  4. Kiehauta runsaasti vettä isossa kattilassa, mausta suolalla. Keitä gnocchit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja kääntele tomaattikastikkeeseen. Kaada uunivuokaan. Kypsennä noin 10 minuuttia, kunnes mozzarella on sulanut päälle ja saanut hieman väriä. (Koristele basilikan lehdillä.)

Kommentit (8)

Mirlap

Hej, will se pitäisi olla sardelli vai onko anjovis sams suomeksi?

Mirlap

Eikö se pitäisi olla sardelli vai onko anjovis sardelli suomeksi?

Tintarelladiluna

Anjovis ei kuulu italialaiseen ruokaan. Anjovis sopii Janssonin kiusaukseen esim. Käyttäkää toimittajat sanaa sardelli, joka on vahvasti suolattu ja öljyyn säilötty toisin kuin makeaan mausteliemeen säilötty kilohaili tms.

Tintarelladiluna539

Toimittajan tietämättömyydelle annettakoon anteeksi. Sardelli, tämä suolaan ja öljyyn säilötty sardelli on italiaksi acciuca, ranskaksi anchois, englanniksi anchovy. Väärinymmärryksiä siis ja helposti sekä pilalle menneitä ruokia.
Tämä ei ainoa tapaus. Termi tomaattisose oli ainakin ennen EU aikoja monelle samaa kuin ketsuppi. Edelleenkin Pirkat ja Rainbowt, sekä toimittajat ja sitten kuluttajat sekoilevat mitä tomaattisose reseptissä
merkitsee. Onko se tiivistettyä (pure) vai paseerattua (soseutettua, mietoa tomaattia). Vai ketsuppia?

Vierailija

Näistä reseptin nimivirheistä (italialainen anjovis on suomeksi sardelli) huolimatta kokkia voi kiittää siitä, ettei reseptiä ole nimetty "gnocchilasagneksi" ;-) Ja ehkä vähän myös siitä, ettei nimeä puttanesca ("hihihihihihi") ole ("hihihihi") yritetty selittää ("hihihihihi") ... kuten monet blogaanit tekevät silloin kun yrittävät olla oikein hauskoja ja tietäviä...

Skarppi

Todella suuri hilari pläjäys.

Pettynyt

Kommentit luettuani tajusin, että huomiseksi kaivan oikean ohjeen ja teen uudestaan.

7/10 tälläisenään, mutta tuo anjovis-sardelli sekoilu on kyllä tärkeä. Suolainen kala tästä juuri puuttuikin.

Krista Kupariharju
Seuraa 
Liittynyt25.9.2017

Hei, tähän ohjeeseen sopivat hyvin janssoninkiusauksestakin tutut fileet, jotka ovat kauppanimeltään anjovisfileitä. Kyse on tosiaankin kilohailista, eikä sardellin käyttö ole tässä ohjeessa tarpeellista, vaikka sitä Italiassa käytetäänkin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Linsseillä rikastetun kasvispastan maussa ja ulkonäössä riittää ihasteltavaa. Fenkoli tuo kastikkeeseen anismaisen pirskahduksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuoretomaatti-linssipasta

Ainekset

1
kg
tomaatteja
1
fenkoli
1
pieni kesäkurpitsa
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
3
rkl
hienonnettua minttua tai basilikaa
1
prk (250 g)
kypsiä punaisia linssejä
50
g
fetajuustoa
LISÄKSI
150
g
täysjyväpastaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele tomaatit, poista niistä kannat ja leikkaa kuutioiksi. Pienille kirsikkatomaateille riittää huuhtaisu. Halkaise fenkoli, huuhtele ja poista kanta ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele ja paloittele kesäkurpitsa. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  2. Paista kasviksia pannulla tilkassa öljyä viitisen minuuttia. Mausta suolalla, sokerilla ja yrteillä. Jatka hauduttamista kannen alla 15–20 minuuttia. Lisää vettä, jos kastike kuivahtaa.

  3. Valuta ja huuhtele linssit, ja lisää kastikkeeseen.

  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta lävikössä ja sekoita kastikkeeseen. Murustele päälle fetajuustoa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Upota kalapullat kastikekylpyyn! Seuraksi sopii spagetti, mutta myös maalaisleipä on tarpeen. Oliiveilla ja kapriksilla pilkutettu tomaattinen puttanesca-kastike on niin hyvää, että sen haluaa pyyhkäistä lautaselta viimeistä pisaraa myöten. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsentäminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapulla-puttanesca

Ainekset

400
g
jauhettua kalaa, esim. lohta ja siikaa
1
valkosipulinkynsi
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
3
rkl
parmesaania raastettuna
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
n. 1½
dl
pankojauhoja
1
kananmuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
(pinnalle pankojauhoja)
PAISTAMISEEN
öljyä
PUTTANESCA-KASTIKE
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
4
sardellifileetä
4
rkl
oliiviöljyä
1
prk (400 g)
säilykekirsikkatomaatteja
1
dl
valkoviiniä
2
dl
mustia oliiveja
2
rkl
kapriksia
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
LISÄKSI
350
g
spagettia
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
(parmesaania raastettuna)

Työvaiheet

  1. Valmista kalapullat. Laita jauhettu kala kulhoon. Hienonna valkosipulinkynsi ja lehtipersilja, raasta parmesaani ja sitruunankuori hienoksi. Lisää ne joukkoon. Lisää pankojauhot, kananmuna ja mausteet. Pyörittele taikina palloiksi kostutetuin käsin. (Jos taikina tuntuu liian kostealta, lisää pankojauhoja.) Pyörittele kalapullat halutessasi pankojauhoissa. Paista pullat kauniin värisiksi pannulla öljyssä. (Voit myös laittaa kalapullat paistamattomina suoraan liemeen kypsymään. Jätä tällöin kalapullat sivuun odottamaan.)

  2. Tee kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita ja sardelleja öljyssä keskilämmöllä noin viisi minuuttia. Painele sardellien rakennetta rikki. Lisää kirsikkatomaatit, valkoviini, oliivit ja kaprikset. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Kuumenna kiehuvaksi.

  3. Lisää pullat kastikkeeseen ja anna porista keskilämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia.

  4. Tarjoa kalapullat keitetyn pastan, polentan tai perunamuusin kanssa. Viimeistele lehtipersiljalla ja halutessasi parmesaanilla.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Carbonaran inspiroima ruusukaalipasta on syysiltojen lohturuokaa parhaimmillaan. Kokojyväsinappi antaa pastalle hauskan lisän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaali-pekonipasta

Ainekset

300
g
ruusukaaleja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
150
g
pekonia
2
kananmunaa
2
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku lehtipersiljaa
LISÄKSI
400
g
nauhapastaa
1
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1. Siisti ruusukaalien kannat. Poista tarvittaessa huonokuntoiset lehdet. Leikkaa ruusukaalit ohuiksi kiekoiksi.

  2. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Suikaloi pekoni. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Raasta parmesaani hienoksi.

  3. Laita pasta kiehumaan pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustettuun veteen.

  4. Laita pekoni kylmälle pannulle ja paista rapeaksi. Siirrä pekonit pannulta sivuun odottamaan.

  5. Kuullota sipulit pannulla öljyssä. Lisää ruusukaalit ja paista sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää pekonit. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Hienonna lehtipersilja joukkoon.

  6. Kun pasta on sopivan kypsää, kauhaise keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä. Kaada pasta ja ruusukaaliseos kulhoon ja sekoita. Lisää kananmunat voimakkaasti sekoittaen. Lisää pastan keitinvettä tarvittaessa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Mikko Hannula

Savulohi-fenkolipasta valmistuu nopeasti. Voit vaihtaa savulohen myös kylmäsavuloheen tai vaikka broileriin. Näin saat samasta kastikkeesta useamman vaihtoehdon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohi-fenkolipasta

Ainekset

400
g
tagliatellea tai täysjyvä spagettia
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
1
fenkoli
1
rkl
rypsiöljyä
3
dl
suolatonta kasvislientä
2
dl
kevyt ruokakermaa 4 %
1
sitruuna
200
g
savulohta
½
dl
ruohosipulia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita pastavesi kiehumaan.

  2. Kuori salottisipulit ja valkosipulinkynnet, hienonna. Pese fenkoli, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Säästä fenkolin varret koristeluun.

  3. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Kuullota salottisipuleita öljyssä minuutin ajan. Lisää valkosipulit, kuullota hetki. Lisää fenkolit, kasvisliemi ja kerma. Anna kiehua noin 5 minuuttia.

  5. Pese sitruuna ja raasta hienolla terällä, lisää kuoriraaste kastikkeen joukkoon. Purista 1 rkl sitruunamehua joukkoon.

  6. Lisää paloiteltu savulohi, hienonnettu ruohosipuli, suola ja rouhittua mustapippuria. Tarkista maku. Valuta pasta ja tarjoa kastikkeen kanssa, joko erikseen tarjottuna tai sekoita pasta ja kastike keskenään. Koristele fenkolin varsilla.