Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3088 reseptiä.
Linkitetty 183 keittokirjaan.
Ohje Ravintola Sea Horse Kuva Tuomas Kolehmainen

Miten klassikko syntyy? Paistetut silakat ja kermainen muusi on legendaarisen ravintola Sea Horsen suosituimpia annoksia. Annoksen valmistaminen on helppoa ja maku takuuvarma, kun vain muistaa yhden asian: voin kanssa ei saa kitsastella.

Ennen paistamista Sea Horsen silakat pyöräytetään ruisjauhossa, jotta lopputulos on rapein mahdollinen. Paistaminen tehdään valurautapannussa. Ravintolan annoskoko on reilu: kermalla notkistetun perunamuusikeon päälle nostetaan 16 silakkaa, ristikkäin kuin halkopinossa. Päälle lohko sitruunaa ja kylkiäiseksi etikkapunajuuria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sea Horsen silakat ja muusi

Ainekset

800
g
perattuja silakoita (1 kg perkaamattomia)
4
dl
ruisjauhoja
0,5
tl
valkopippuria (myllystä)
4
tl
hienoa merisuolaa
120-140
g
voita
Lisäksi
sitruunalohkoja, tillinoksia ja säilöttyjä punajuuria

Työvaiheet

  1. Laita perunat kiehumaan muusia varten (ks. ohje alta).
  2. Perkaa tarvittaessa silakat. Poista pää keittiösaksilla. Leikkaa vatsanahka auki ja poista sisälmykset etusormella edes pyrstöön päin vetäen. Huuhtaise kalat yksi kerrallaan juoksevan veden alla ja painele kuivaksi keittiöpyyhkeellä.
  3. Sekoita ruisjauhot, valkopippuri ja suola keskenään. Levitä silakat laakeaan vuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Sirottele leivitysjauhot huolellisesti silakoiden päälle käännellen kaloja samalla.
  4. Paista silakat muutamassa erässä. Ruskista reilusti voita paistinpannussa. Asettele silakat pannuun vieri viereen ja paista molemmin puolin 3-4 minuuttia. Kalat ovat kypsiä, kun nahka on saanut kauniin paahteisen värin ja tuntuu rapealta.
  5. Tarjoa silakat perunamuusin, sitruunalohkon, tillinoksien ja etikkapunajuurien kanssa.

Kermainen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
30
g
voita
2
tl
suolaa
3
dl
kermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä niin, että perunat peittyvät. Keitä kypsiksi kannen alla, noin 15 minuuttia.
  2. Valuta vesi pois. Lisää kerma, voi ja puolet suolasta kattilaan. Survo perunat huolellisesti survimella ja tarkista suolan määrä.

Kommentit (1)

Vierailija

Silakat ja muut pikkukalat on helpompi jauhottaa laittamalla jauho, suola ja mausteet pakastepussiin. Ravistele ensin pussia, että suola ym. sekottuu ja sitten kalat pussiin ja ravistelu. Nyt k7alat on valmiit paistettavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3088 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Frittaa muikkuja ja ohuita sitruunaviipaleita Elm-ravintolan tyyliin. Simppeli annos aiheuttaa ruokapöydässä silkkaa mielihyvän hyrinää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Frittimuikut ja -sitruunat

Ainekset

600
g
puhkottuja muikkuja
1
dl + 9 dl
vettä
½
dl
karkeaa merisuolaa
2
luomusitruunaa
FRITTITAIKINA
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
dl
olutta (esim. lageria tai vaaleaa vehnäolutta)
AIOLI
1
kananmuna
2
tl
dijoninsinappia
2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
tl
sitruunamehua
3
valkosipulinkynttä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
1
l
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Huuhtele muikut lävikössä kylmällä vedellä.

  2. Kiehauta 1 dl vettä ja suola pienessä kattilassa. Kaada suolaliemi teräskulhoon ja lisää 9 dl kylmää vettä ja muikut. Anna maustua noin 15 minuuttia.

  3. Pese sitruunat ja leikkaa niistä päädyt pois. Viipaloi sitruunat ohuiksi.

  4. Valmista aioli huoneenlämpöisistä aineksista. Riko kanamuna ja lisää sinappi kapeaan korkeaan astiaan. Laita sauvasekoitin astian pohjaan kiinni, käynnistä sekoitin ja lisää jouk- koon öljy ohuena nauhana. Purista joukkoon sitruunamehu. Hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita yhdessä mausteiden kanssa majoneesin joukkoon.

  5. Laita jauhot ja suola kulhoon. Lisää olut ja vispaa taikina tasaiseksi.

  6. Valuta muikut lävikössä. Kaada ne talouspaperin päälle lautaselle ja painele talouspaperilla kevyesti.

  7. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 170–180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu leipäpala ruskistuu öljyn pinnalla kauniisti poreillen. Dippaa muikut taikinaan, ja siirrä ne pataan. Kypsennä muikkuja muutamassa erässä noin 2–3 minuutin ajan. Käännä kaloja kerran paistamisen puolivälissä. Nosta kypsät muikut reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.

  8. Kypsennä seuraavaksi sitruunat samalla tavalla: dippaa sitruunaviipaleita taikinaan, ja laita pataan paistumaan noin 2 minuutiksi. Valuta sitruunaviipaleita hetki talouspaperin päällä, ja nosta ne kalojen kanssa tarjolle.

Vinkki Ohutkuorisissa luomusitruunoissa on vähiten kuoren ja hedelmälihan väliin jäävää valkoista, kitkeränmakuista kalvoa. Mitä ohuemmat sitruunaviipaleet, sen parempi. Terävän veitsen sijaan sitruunat voi viipaloida mandoliinileikkurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3088 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Lohiwellington vaatii hieman työtä ja aikaa, mutta palkitsee tekijänsä. Näyttävä annos sopii syksyn ja talven juhlapyhiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min + 4 t 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lohi-wellington

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua, laskostettua voitaikinaa (pakaste)
600
g
ruskeita herkkusieniä
1
tlk (noin 2 dl)
kypsiä punaisia linssejä (säilyke)
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
2
dl
kuivattuja metsäsieniä
75
g
voita
tl
kuivattua (sitruuna)timjamia
¾
tl
suolaa
800
g:n pala
nahatonta merikirjolohifileetä
4
merilevälevyä (nori)
VOITELUUN
1
kananmuna
1
keltuainen

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan ja pidä jääkaapissa kaulimiseen saakka.

  2. Viipaloi herkkusienet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Valuta linssit.

  3. Laita kuivatut sienet kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna sienten peh­mentyä 15 minuuttia. Valuta liotetut sienet huolellisesti.

  4. Paista herkkusienet isossa pannussa vois­sa (25 g) kahdessa erässä kauniin ruskeiksi.

  5. Laita kaikki sienet pannulle, mukaan lukien liottamasi kuivatut sienet, ja nosta lieden läm­pöä. Lisää loppu voi (50 g), sipuli ja valkosi­puli sekä timjami. Paista noin 10 minuuttia, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. Mausta suolalla. Anna jäähtyä 10 minuuttia.

  6. Laita sieniseos monitoimikoneen kulhoon ja hienonna rouheaksi. Voit myös hienontaa sienet veitsellä.

  7. Valuta sienistä tarvittaessa ylimääräinen neste pois ja sekoita linssit sienten joukkoon.

  8. Leikkaa kalafilee leveyssuunnassa puolik­si. Nosta palat lihapuolet päällekkäin niin, että ne muodostavat yhtenäisen palan.

  9. Leikkaa muovikelmusta kolme pitkää pa­laa ja laita ne limittäin työtasolle. Asettele norilevyt muovikelmun päälle limittäin isoksi neliöksi (35 cm x 35 cm). Levitä sieniseos norin päälle.

  10. Nosta kalapala sieniseoksen keskelle. Käännä muovikelmun avulla norilevyt kalan päälle ja toista sama toiselta reunalta. Kään­nä päädyt tiukasti ja tee napakka paketti. Laita kala jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli. Voit tehdä wellingtonin edellise­nä päivänä tähän saakka valmiiksi.

  11. Vatkaa kananmuna ja keltuainen keske­nään. Kauli voitaikina isoksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

  12. Poista muovikelmu ja nosta kala keskelle voitaikinaa. Sivele taikinan reunat kanan­munalla ja käännä taikina kalan päälle. Painele reunat tiukasti kiinni toisiinsa ja leik­kaa ylimääräinen taikina pois. Sivele wel­lington kananmunalla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

  13. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sivele wellington kananmunalla vielä kerran. Tee terävällä veitsellä muutama viilto taikinan pintaan.

  14. Paista uunissa 20–25 minuuttia, kunnes taikina on kauniin ruskea ja kalan sisäläm­pötila mitattuna noin 48 astetta. Anna vetäy­tyä 10 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa lisäksi hölskytyskurkkuja.

Vinkki Myös säilötyt tai kypsiksi keitetyt belugalinssit sopivat täytteeseen. Voit käyt­tää wellingtoniin merikirjolohen sijaan myös lohifileetä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1538 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Peltipiirakka on kätevä tarjottava illanistujaisissa. Pakastetaikina tekee leipomisesta ihanan leppoisaa. Savumuikut saavat seurakseen ruohosipulia, pinaattia ja fenkolia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
1 t 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä muikkupiirakka

Ainekset

2
pkt (à 600 g)
isoja voi- tai lehtitaikinalevyjä
TÄYTE
500
g
kiinteää perunaa
200
g
ruohosipulituorejuustoa
1
tl
suolaa
½
tl
kuivattua tilliä
1
fenkoli (noin 300 g)
½
ruukkua ruohosipulia
1
iso sipuli
2
rkl
öljyä
2
ps (160 g)
babypinaattia
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
sitruunan kuoriraaste
noin 400
g (nettopaino)
öljyyn säilöttyä savukalaa, esimerkiksi muikkuja tai kilohailia
MUNAKERMA
2
dl
kevytkermaa
1
kananmuna
VOITELUUN
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Sulata pakastetaikinat pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Keitä (harjatut) perunat kiehuvassa vedessä lähes kypsäksi, noin 10 minuuttia. Valuta ja siirrä sivuun. (Kuori halutessasi jäähtyneenä). Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  3. Hienonna fenkoli ja ruohosipuli, kuori ja hienonna sipuli.

  4. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota fenkolia ja sipulia 5 minuutin ajan. Lisää babypinaatti ja ruohosipuli ja jatka sekoitellen noin minuutin ajan. Mausta mustapippurilla ja pese ja raasta sitruunankuori joukkoon. Siirrä sivuun.

  5. Kauli toinen isoista voitaikinalevyistä uunipellin kokoiseksi levyksi ja nosta pellin päälle. Jätä piirakkaan noin 3 sentin reunat.

  6. Viipaloi perunat taikinan päälle, mausta suolalla ja kuivatulla tillillä. Laita uuniin 15 minuutiksi.

  7. Sekoita sillä aikaa munakerman ainekset keskenään ja kauli toinenkin taikinalevy samankokoiseksi isoksi levyksi. Valuta kala.

  8. Levitä tuorejuusto nokareina esipaistetulle piirakalle perunaviipaleiden päälle. Levitä päälle fenkolitäyte ja kalat. Kaada munakerma tasaisesti kaikkialle. Nosta toinen taikinalevy päälle ja nipistä reunat kiinni. Voitele pinta munalla ja pistele haarukalla reikiä pintaan.

  9. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja kypsennä piirakkaa vielä noin 35 minuuttia.

  10. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi. Tarjoa kylmänä tai vähän lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3088 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Texmex henkisen kalakeiton pohjaksi pyöräytetään tummanpunaisista tomaateista ja sipuleista syvän makuinen sose. Keitto on ihanan mausteinen ja saa viimeisenä päällensä rapeita nachoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Meksikolainen kalakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
n. 700
g
kypsiä tomaatteja
½
tl
suolaa
2
porkkanaa
4
isoa perunaa, kiinteä lajike
1
rkl
öljyä
2
tl
jauhettua chipotlechiliä
5
dl
kalalientä fondista
2
tuoretta maissia
100
g
vihreitä papuja
400
g
pakastekalaa sulatettuna, esim. turskaa tai seitä
1
limetin mehu
½
ruukku korianteria
LISÄKSI
n. 1
l
nachoja
2
dl
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Puolita sipuli ja tomaatit, ja laita ne tehosekoittimeen yhdessä valkosipulinkynsien ja suolan kanssa. Aja seos tasaiseksi soseeksi.

  2. Kuori ja leikkaa porkkanat ohuiksi lanteiksi. Kuori ja paloittele perunat suupaloiksi.

  3. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää chipotle ja paista noin minuutti. Lisää kalaliemi, tomaatti-sipulisose, porkkanat ja perunat. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä kannella peitettynä noin 10 minuuttia.

  4. Irrota maissinjyvät tähkistä veitsellä. Napsauta pavuista puumainen pää pois. Leikkaa kala kuutioiksi. Lisää maissi, pavut ja kala keittoon, ja kiehauta vielä kertaalleen. Maissit ja pavut saavat jäädä reilun napakoiksi.

  5. Purista mausteeksi limetin mehua ja hienonna pinnalle tuoretta korianteria. Tarjoa keiton kanssa nachoja ja ranskankermaa.

Kommentit (0)