Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun. Voit imeltää perunalaatikon valmiiksi jääkaappiin aatonaattona ja paistaa kypsäksi ennen tarjoilua.
Näin onnistut
- Valitse jauhoisia perunoita Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä. Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy.
- Survo perunat kuumina Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.
- Imellä uunissa Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva uuninlämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.
Imelletty perunalaatikko
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan.
- Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
- Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon.
- Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
- Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi.
- Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Kun en saanut kunnon imeltymistulosta, niin peukaloin hiukan ohjetta.
Imelletty perunalaatikko
AINEKSET
1 kg perunoita maun mukaan, kaikki lajikkeet imeltyy
vettä keittämiseen, tönkkösoseen ohentamiseen ja imeltämiseen
3 rkl vehnäjauhoja
50 g voita
4 dl täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee eri lajikkeilla ja halutun lopputuloksen mukaan
1½ tl suolaa
jos haluaa niin voi maustaa
TYÖVAIHEET
1. Kuori perunat ja keitä kattilassa niukassa vesimäärässä kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa.
2. Survo perunat kattilaan perunasurvimella tai nuijalla. Haarukka on tähän tarkoitukseen täysin onneton työkalu. Lisää samalla noin desin verran kuumaa vettä, niin että tönkkösose notkistuu puuromaiseksi.
3. Jäähdytä sose kattilassa suurta huolellisuutta noudattaen ehdottomasti alle 78 asteiseksi. Hyvä lämpötila on 72-75 astetta. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa eli menettää imeltymistehon lopullisesti. Jos soseen jäähdyttää kädenlämpöistä lämpöisemmäksi, niin sose ei imelly tai imeltyy erittäin hitaasti.
4. Lisää jauhot ja survo ne 72-75 asteisen soseen joukkoon. Lisää tarvittaessa soseen lämpöistä vettä.
5. Laita kansi kattilaan ja laita kattila 65-70 -asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 2-4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Tällä ohjeella 3 tuntia antaa usein riittävän makeuden - lajike vaikuttaa.
6. Lisää voi ohuina siivuina soseeseen ja anna sulaa. Sekoita tasaiseksi.
7. Lisää maito niin että saadaan puuromainen velli. Lisää suola. Halutut mausteet lisätään tässä vaiheessa, esim. muskotti. Monien mielestä maku on paras silloin kun maku saadaan perunasta, imeltymisestä ja suolasta.
8. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Pinnalle voi ripotella korppujauhoja.
9. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan ja pinta saa väriä, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Näin menetellen voidaan paistaa lähes täysiä vuoallisia.
10. Paistetaan 2-3 tuntia.
.
Ympärivuotinen imelletty perunalaatikko valmistuu perinteisesti kuin itsestään leipomispäivinä leivinuunien jälkilämmössä.
Sähkölieden uunissa valmistaminen on helppoa. Niin helppoa että imelletty perunalaatikko soveltuu erinomaisesti ympäri vuoden valmistettavaksi ruoaksi.
Mitä pitempään perunaa on varastoitu, niin sitä paremmin siitä onnistuu imelletty perunalaatikko. Nykyisin vielä kesän lopulla on saatavissa edllisen vuoden satoa imellettyyn perunalaatikkoon.
Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on perinteisesti ympäri vuoden leivinuunien jälkilämmössä paistettu ruoka. Se monelle maku, joka kruunaa leipomispäivän. Voit imeltää perunalaatikon leipomisten aikana valmiiksi ja se on sopivasti paistettavissa leipomisten jälkeen leivinuunin jälkilämmössä. Samalla kerralla voi paistaa isommankin erän, niin imellettyä perunalaatikkoa riittää arkipäivienkin ruoaksi.
Näin onnistut:
1. Valitse jauhoisia perunoita Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä. Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. Imellettyyn perunalaatikkoon voi valita myös hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita. Monien mielestä kiinteistä perunoista tulee paras imelletty perunalaatikko. Monet hakee myös vaihtelua suutuntumaan ja makuun erilaisista perunalajikkeista.
2. Survo perunat kuumina. Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Myös liisteröitymistä kuuma peruna kestää selvästi paremmin kuin jäähdytetty peruna. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Jäähdytä sose ja sekoita varovasti muutama kerta jäähtymisen aikana. Hyvä soseen lämpötila jauhojen lisäämiseksi on 72-76 astetta. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon. Ripottele päälle jauhot ja sekoita, kun sose on jäähtynyt 72-76 asteiseksi ja imeltyminen käynnistyy saman tien.
3. Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 65-70 astetta on sopiva uuninlämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Neljä tuntia imeltymistä usein riittää ja maistamalla voi todeta imeltymisen, kannattaakin maistaa josko 3 tuntia antaisi riittävän makeuden. Lisää soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää suola Lisää maitoa niin että saadaan puuromainen sakea velli. Laita sose voideltuun uunivuokaan ja lisää pinnalle halutessa voinokareita ja korppujauhoa. Paista sose aluksi noin 190-210 asteessa. Kun sose saa väriä pintaan ja alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 130-140 asteeseen ja kupliminen hiljenee hymyilyksi. Näin voit paistaa täysiä vuokia. Paista 2-3 tuntia.
Tehdään perunasta tuuvinki.
https://www.vauva.fi/keskustelu/3622546/tuuvingin-teko
Grilliherkut on kuin tehty kesäisen imelletyn perunalaatikon lisukkeiksi.
Imelletty perunalaatikko
Rohkea kokeilee miten imelletty perunalaatikko onnistuu juuri nostetuista perunoista. Saatat yllättyä !
AINEKSET
3 kg hyvin soseutuvia perunoita, kaikki lajikkeet imeltyy. Talven yli varastoitu sato on hyvä imellettyyn perunalaatikkoon.
vettä keittämiseen, tönkkösoseen ohentamiseen ja imeltämiseen. Arvioi vesimäärä niin että koko vesimäärä jää soseeseen
3 runsasta ruokalusikallista vehnäjauhoja tai jotain muuta imeltämisaktiivisuutta sisältävää jauhoa
100-150 g voita
1,2 litraa täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee eri lajikkeilla ja halutun lopputuloksen mukaan, "haarukkaruokaa"
3 tl suolaa
Näin valmistuu vanhanajan imelletty perunalaatikko - hämeen tuuvinki:
1. Kuori jauhoiset kypsennettäessä hajoavat perunat raakoina ja keitä kattilassa SUOLATTOMASSA vähässä vesimäärässä kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Keittoveden määrä tulisi arvioida niin että koko keittovesimäärä jää soseeseen. Tarvittaessa lähes kiehuvaa vettä voi lisätä.
2. Survo perunat kuumina kattilassa suoraan keittoveteen perunasurvimella tai nuijalla, niin että tönkkösose notkistuu puuromaiseksi. Tönkkösose ei aina edes imelly tai imeltymisen alkaminen saattaa kestää useita tunteja. Mahdollisimman kuumassa soseuttaminen estää liisteröitymistä. Vesi on tärkeä osa imeltymistä.
3. Jäähdytä sose kattilassa suurta huolellisuutta noudattaen 72-76 astetta. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa eli menettää imeltymistehon lopullisesti. Kun jauhot lisätään 72-76 asteiseen soseeseen, kevyesti mutta tehokkaasti sekoittaen, jauhot sekoittuu helposti soseeseen ja kokkaroitumisvaara ja liisteröitymisvaara on pienin mahdollinen. Jos soseen jäähdyttää alempiin lämpötiloihin, niin liisteröitymisvaara ja kokkaroitumisvaara kasvaa merkittävästi. Jos soseen jäähdyttää kädenlämpöiseksi tai kädenlämpöistä lämpöisemmäksi, niin kokkaroitumisriski ja liisteräitymisriski on todella suuri. Myöskään sose ei imelly tai imeltyy erittäin hitaasti.
4. Lisää jauhot ja sekoita huolellisen kevyesti 72-76 asteisen soseen joukkoon. Lisää vain tarvittaessa 72-76 lasteista vettä.
5. Laita kansi kattilaan ja laita kattila 65-70 -asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 2-4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Tällä ohjeella 2- 3 tuntia - maista - antaa usein riittävän makeuden - lajike vaikuttaa.
6. Lisää voi ohuina siivuina imeltyneeseen soseeseen, niin voi sulaa soseeseen helposti. Sekoita tasaiseksi.
7. Lisää maito niin että saadaan notkea puuromainen sose . Lisää suola. Jos halutaan maustaa, niin halutut mausteet lisätään tässä vaiheessa, esim. muskotti. Monien mielestä maku on paras silloin kun maku saadaan imeltämisestä, perunasta ja suolasta.
8. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Pinnalle voi ripotella korppujauhoja.
9. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan ja pinta saa väriä, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Näin menetellen voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
10. Paistetaan noin 3 tuntia.
.
Gluteenittoman imelletyn perunalaatikon valmistaminen on helppoa.
Tee sose kuumana
Jäähdytä sose huolellisesti noin 70-75 asteiseksi
Lisää ja sekoita imeltävää aktiivisuutta sisältävää KAURAJAUHOA soseeseen.
Imellä 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Sekoita muutaman kerran.
.....jatka valmistamista tavalliseen tapaan.....
AITO SIIRAPILLA AIDOSTI MAKEUTETTU PERUNALAATIKKO
Näistä aineksista valmistuu aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko:
1-2 desilitraa siirappia, tumma antaa voimakkaammin makua ja väriä.
2 kg perunoita
niukasti keittovettä
jauhoja maun mukaan, mutta jauhot voi jättää pois.
0,8 litraa maitoa, määrä vaihtelee perunalajikkeen ja tavoitesakeuden mukaan - "perinteisesti haarukkaruokaa".
50-100 g voita
voi maustaa jos haluaa, maustaminen ei ole välttämätöntä, monien mielestä maustamatta paras.
2 teelusikallista suolaa
Näin valmistuu aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko:
Pese ja kuori perunat kattilaan ja huuhtele. Halkaise isot perunat. Keitä perunat täysin kypsiksi NIUKASSA vesimäärässä. Soseuta täysin kypsät perunat kuumina kattilassa suoraan keittoveteen niin että saadaan tanakan puuromainen sose. Jos haluat, niin tässä vaiheessa voit lisätä jauhoja maun mukaan. Lisää soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen soseen. Lisää siirappia, makeus saadaan siirapista. Jos haluat, niin voit maustaa halutuilla sopivilla mausteilla, mutta voit jättää maustamatta. Lisää suola. Sekoita. Voit antaa soseen seisoa hetken aikaa lämpimässä, mutta se ei ole välttämätöntä.
Laita sose voideltuun perinteiseen posliiniseen tai lasiseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluat, pinnalle voit sirotella myös korppujauhoa.
Laita sosevuoka aluksi noin 200 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista aitoa siirapilla aidosti makeutettua perunalaatikkoa noin 2-3 tuntia.
Perunamuusia valmistetaan perinteisestikin yleisesti niin reilusti, että sitä voidaan lisätä moniin erilaisiin ruokiin ja leivonnainsiin ja siitä valmistetaan esimerkiksi lukuisia vuokaruokia.
Jostain syystä tummalla siirapilla makeutettu makea perunamuusivuoka on kuitenkin lähes kokonaan unohtunut, vaikka se on ertittäin helppo ja yksinkertainen valmistaa.
Siirapilla makeutettu perunamuusivuoka
Ainekset:
Yli jäänyt perunamuusi.
Maitoa perunamuusin notkistamiseen. Voidaan käyttää erilaisa maitoja ja kermaa.
Hiukan jauhoja maun mukaan.
Tummaa siirappia antamaan väriä ja makua. ½-1 desilitraa siirappia yhteen litraan sosetta.
Tarvittaessa lisätään voita. Usein perunamuusiin lisätty voi riittää.
Tarvittaessa lisätään suolaa varovasti. Usein perunamuusin suola riittää.
Valmistusohje:
1. Lisätään perunamuusiin kattilassa maitoa niin että saadaan sakeahko vellimäinen sose. Lisätään hiukan jauhoja maun mukaan.
2. Lisätään tummaa siirappia ½-1 desilitraa yhteen litraan sosetta - maun mukaan. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä ja makua.
3. Tarvittaessa lisätään voisulaa. Esimerkiksi silloin kun perunamuusissa on niukasti voita tai voita ei ole lainkaan. Usein perunamuusin voi riittää.
4. Tarkistetaan suola maistamalla. Usein perunamuusin suola riittää. Jos lisätään suolaa, niin lisää harkiten ja hillitysti.
5. Sekoitetaan hyvin.
6. Laitetaan sose voideltuun uunivuokaan ja lisätään pinnalle voinokareita ja jos halutaan, niin pinnalle voidaan sirotella korppujauhoa.
7. Paistetaan aluksi noin 190-210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kiehumaan, alennetaan uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kiehuminen tasaantuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia. Paistetaan yli jääneestä perunamuusista valmistettua siirapilla makeutettua perunamuusivuokaa noin 1½-2½ tuntia.