Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 65 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun. Voit imeltää perunalaatikon valmiiksi jääkaappiin aatonaattona ja paistaa kypsäksi ennen tarjoilua.

Näin onnistut

 1. Valitse jauhoisia perunoita Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä. Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy.
 2. Survo perunat kuumina Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin  ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.
 3. Imellä uunissa Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva uuninlämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + 4 t imeltäminen ja 2 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Imelletty perunalaatikko

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
vettä keittämiseen
3
rkl
vehnäjauhoja
1
dl
vettä
50
g
voita
4
dl
täysmaitoa
tl
suolaa
½
tl
muskottipähkinää
(2
rkl
siirappia)

Työvaiheet

 1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan.
 2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
 3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon.
 4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
 5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi.
 6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.

Kommentit (5)

65-75 astetta, 2-4 tuntia

Kun en saanut kunnon imeltymistulosta, niin peukaloin hiukan ohjetta.

Imelletty perunalaatikko

AINEKSET

1 kg  perunoita maun mukaan, kaikki lajikkeet imeltyy

vettä keittämiseen, tönkkösoseen ohentamiseen ja imeltämiseen

3 rkl vehnäjauhoja

50 g  voita

4 dl täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee eri lajikkeilla ja halutun lopputuloksen mukaan

1½ tl suolaa

jos haluaa niin voi maustaa

TYÖVAIHEET

1. Kuori perunat ja keitä kattilassa niukassa vesimäärässä  kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa.

2. Survo perunat kattilaan  perunasurvimella tai nuijalla. Haarukka on tähän tarkoitukseen täysin onneton työkalu. Lisää samalla noin desin verran kuumaa  vettä, niin että tönkkösose notkistuu puuromaiseksi.

3. Jäähdytä sose kattilassa suurta huolellisuutta noudattaen ehdottomasti alle 78 asteiseksi. Hyvä lämpötila on 72-75 astetta.  78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa eli menettää imeltymistehon lopullisesti. Jos soseen jäähdyttää kädenlämpöistä lämpöisemmäksi, niin sose ei imelly tai imeltyy erittäin hitaasti.

4. Lisää jauhot ja survo ne 72-75 asteisen soseen joukkoon. Lisää tarvittaessa soseen lämpöistä vettä.

5. Laita kansi kattilaan  ja laita kattila  65-70 -asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 2-4 tuntia. Sekoita sosetta välillä.  Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.  Tällä ohjeella 3 tuntia antaa usein riittävän makeuden - lajike vaikuttaa. 

6. Lisää voi ohuina siivuina soseeseen ja anna sulaa. Sekoita tasaiseksi.

7. Lisää maito niin että saadaan puuromainen velli. Lisää suola. Halutut mausteet lisätään tässä vaiheessa, esim. muskotti. Monien mielestä maku on paras silloin kun maku saadaan perunasta, imeltymisestä ja suolasta.

8. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Pinnalle voi ripotella korppujauhoja.

9. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan ja pinta saa väriä, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Näin menetellen voidaan paistaa lähes täysiä vuoallisia.

10. Paistetaan 2-3 tuntia.

.

Imellettyä perunalaatikkoa per...

Ympärivuotinen imelletty perunalaatikko valmistuu perinteisesti kuin itsestään leipomispäivinä leivinuunien jälkilämmössä. 

Sähkölieden uunissa valmistaminen on helppoa. Niin helppoa että imelletty perunalaatikko soveltuu erinomaisesti ympäri vuoden valmistettavaksi ruoaksi. 

Mitä pitempään perunaa on varastoitu, niin sitä paremmin siitä onnistuu imelletty perunalaatikko. Nykyisin vielä kesän lopulla on saatavissa edllisen vuoden satoa imellettyyn perunalaatikkoon. 

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on perinteisesti ympäri vuoden leivinuunien jälkilämmössä paistettu ruoka. Se monelle maku, joka kruunaa leipomispäivän. Voit imeltää perunalaatikon leipomisten aikana  valmiiksi ja se on sopivasti paistettavissa leipomisten jälkeen leivinuunin jälkilämmössä.  Samalla kerralla voi paistaa isommankin erän, niin imellettyä perunalaatikkoa riittää arkipäivienkin ruoaksi.

Näin onnistut:

1. Valitse jauhoisia perunoita Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä. Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. Imellettyyn perunalaatikkoon voi valita myös hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita. Monien mielestä kiinteistä perunoista tulee paras imelletty perunalaatikko. Monet hakee myös vaihtelua suutuntumaan ja makuun erilaisista perunalajikkeista.

2. Survo perunat kuumina. Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin  ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Myös liisteröitymistä kuuma peruna kestää selvästi paremmin kuin jäähdytetty peruna. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Jäähdytä sose ja sekoita varovasti muutama kerta jäähtymisen aikana. Hyvä soseen lämpötila jauhojen lisäämiseksi on 72-76 astetta.  78 asteessa ja kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon.    Ripottele päälle jauhot ja sekoita, kun sose on jäähtynyt 72-76 asteiseksi ja imeltyminen käynnistyy saman tien.

3.  Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 65-70 astetta on sopiva uuninlämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Neljä tuntia imeltymistä usein riittää ja maistamalla voi todeta imeltymisen, kannattaakin maistaa josko 3 tuntia antaisi riittävän makeuden.  Lisää soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää suola  Lisää maitoa niin että saadaan puuromainen sakea velli. Laita sose voideltuun uunivuokaan ja lisää pinnalle halutessa voinokareita ja korppujauhoa. Paista sose aluksi noin 190-210 asteessa. Kun sose saa väriä pintaan ja alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 130-140 asteeseen ja kupliminen hiljenee hymyilyksi. Näin voit paistaa täysiä vuokia. Paista 2-3 tuntia.

Hämeen Tuuvinki

Grilliherkut on kuin tehty kesäisen imelletyn perunalaatikon lisukkeiksi. 

Imelletty perunalaatikko

Rohkea kokeilee miten imelletty perunalaatikko onnistuu juuri nostetuista perunoista.  Saatat yllättyä !

AINEKSET

3 kg  hyvin soseutuvia perunoita, kaikki lajikkeet imeltyy. Talven yli varastoitu sato on hyvä imellettyyn perunalaatikkoon. 

vettä keittämiseen, tönkkösoseen ohentamiseen ja imeltämiseen. Arvioi vesimäärä niin että koko vesimäärä jää soseeseen

3  runsasta ruokalusikallista  vehnäjauhoja tai jotain muuta imeltämisaktiivisuutta sisältävää jauhoa

100-150 g  voita

1,2 litraa täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee eri lajikkeilla ja halutun lopputuloksen mukaan,  "haarukkaruokaa"

3 tl suolaa

Näin valmistuu vanhanajan imelletty perunalaatikko - hämeen tuuvinki:

1. Kuori jauhoiset kypsennettäessä hajoavat perunat raakoina ja keitä kattilassa SUOLATTOMASSA vähässä vesimäärässä  kypsiksi.  Älä lisää keitinveteen suolaa.  Keittoveden määrä tulisi arvioida niin että koko keittovesimäärä jää soseeseen. Tarvittaessa lähes kiehuvaa vettä voi lisätä.

2. Survo perunat kuumina kattilassa suoraan keittoveteen perunasurvimella tai nuijalla, niin että tönkkösose  notkistuu puuromaiseksi. Tönkkösose ei aina edes imelly tai imeltymisen alkaminen saattaa kestää useita tunteja.  Mahdollisimman kuumassa soseuttaminen estää liisteröitymistä. Vesi on tärkeä osa imeltymistä.

3. Jäähdytä sose kattilassa suurta huolellisuutta noudattaen  72-76 astetta.  78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa eli menettää imeltymistehon lopullisesti. Kun jauhot lisätään 72-76 asteiseen soseeseen, kevyesti mutta tehokkaasti sekoittaen, jauhot sekoittuu helposti soseeseen ja kokkaroitumisvaara ja liisteröitymisvaara on  pienin mahdollinen.  Jos soseen jäähdyttää alempiin lämpötiloihin, niin liisteröitymisvaara ja kokkaroitumisvaara kasvaa merkittävästi.  Jos soseen jäähdyttää kädenlämpöiseksi tai kädenlämpöistä lämpöisemmäksi, niin kokkaroitumisriski ja liisteräitymisriski on todella suuri.  Myöskään sose ei imelly tai imeltyy erittäin hitaasti.  

4. Lisää jauhot ja sekoita huolellisen kevyesti 72-76 asteisen soseen joukkoon. Lisää vain tarvittaessa 72-76 lasteista vettä.

5. Laita kansi kattilaan  ja laita kattila  65-70 -asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 2-4 tuntia. Sekoita sosetta välillä.  Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.  Tällä ohjeella 2- 3 tuntia - maista - antaa usein riittävän makeuden - lajike vaikuttaa. 

6. Lisää voi ohuina siivuina imeltyneeseen soseeseen, niin voi sulaa soseeseen helposti. Sekoita tasaiseksi.

7. Lisää maito niin että saadaan notkea puuromainen sose . Lisää suola. Jos halutaan maustaa, niin halutut mausteet lisätään tässä vaiheessa, esim. muskotti. Monien mielestä maku on paras silloin kun maku saadaan imeltämisestä, perunasta ja suolasta.

8. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Pinnalle voi ripotella korppujauhoja.

9. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan ja pinta saa väriä, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Näin menetellen voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.

10. Paistetaan noin 3 tuntia.

.

Gluteeniton imeltyy kaurajauholla

Gluteenittoman imelletyn perunalaatikon valmistaminen on helppoa. 

Tee sose kuumana 

Jäähdytä sose huolellisesti noin 70-75 asteiseksi 

Lisää ja sekoita imeltävää aktiivisuutta sisältävää KAURAJAUHOA  soseeseen.

Imellä 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Sekoita muutaman kerran. 

.....jatka valmistamista tavalliseen tapaan.....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2570 reseptiä.
Linkitetty 136 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Saammeko esitellä: huijarin kaalilaatikko! Varhaiskaalista valmistuva ruoka syntyy näppärästi paistinpannussa ja sopii kiireiseen arkeen paremmin kuin uunissa hautuva esikuvansa. Tarjoa kaalilaatikon kaverina hölskykurkkuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaalilaatikko kasarissa

Ainekset

2
l
varhaiskaalia suikaloituna
1
sipuli
400
g
karitsanjauhelihaa
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
2
tl
kuivattua meiramia
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria jauhettuna
2
rkl
siirappia
2
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
dl
kermaa
HÖLSKYTETYT HUNAJAKURKUT
3
avomaankurkkua
2
tl
hunajaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

 1. Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi sipuli.

 2. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan korkeareunaisessa paistinpannussa. Lisää kaali ja sipuli ja jatka paistamista pari minuuttia. Lisää riisi ja mausteet sekä siirappi, vesi, fondi ja kerma. Sekoita tasaiseksi. Laske lämpöä, peitä pannu kannella ja anna kaalilaatikon hautua 10–15 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää.

 3. Pese kurkut ja leikkaa ne kapeiksi lohkoiksi kannelliseen kulhoon. Lisää hunaja, etikka ja suola joukkoon. Sulje kansi ja hölskytä kurkkuja vajaa minuutti, jotta maut tasoittuvat. Tarjoa kurkut kaalilaatikon kanssa.

Kommentit (10)

Vierailija

Laatikkoruoka valmistetaan uunissa. Tämä on pataruoka.

Vierailija

Kuinka paljon kaalia tarvitaan kahteen litraan suikaleita?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Varhaiskaalien koko vaihtelee paljon, joten tähän ruokaan tarvitaan 1–2 varhaiskaalia. Jos kaalit ovat pienehköjä, niitä saattaa tarvita kaksi. Jos kaali on iso, yhdelläkin voi pärjätä hyvin.

vanha kokki

Tämä ruoka on kyllä kaalipata eikä laatikko. Kokilla termit hukassa...

Herkkuruoka

Minulla on  90-luvulta kaalipadan resepti, joka valmistetaan juuri kuten tämäkin kaalilaatikko kasarissa.

Vierailija

Näyttää joltain riisimössöltä.

IfIKnow

Kiitos ohjeesta, täytyy kokeilla!

Muori

Miksi näihin kaaliruokiin pitäis laittaa riisiä? En minä ainakaan halua syödä mitään kaalipuuroa.

Vierailija

Kyllä, kaalipataa tämä on!

Minou

Kaalipataa! Äitikin muinoin tätä laittoi. Siirappi on tarpeetonta. Helppo herkullinen ruoka.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2570 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Vuokko Hovatta ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Linssipata on loistava, proteiinipitoinen lounas, joka on helppo tehdä myös vegaanisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikin linssipata

Ainekset

2
tlk (380/230 g)
kypsiä vihreitä linssejä
1
sipuli
1
rs (200 g)
miniluumutomaatteja
3
rkl
oliiviöljyä
½–1
tl
harissatahnaa
1
sitruuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
2
avokadoa

Työvaiheet

 1. Valuta linssit siivilässä kulhoon. Älä heitä linssien lientä pois.

 2. Kuori ja hienonna sipuli ja leikkaa tomaatit puoliksi.

 3. Kuumenna öljy pannussa. Lisää sipuli, tomaatit ja harissatahna. Kuullota 2–4 minuuttia, lisää sitten linssit sekä 1½ dl linssien lientä.

 4. Anna seoksen hautua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Sekoita välillä ja lisää linssien lientä, jos seos tuntuu kuivalta.

 5. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta sitruunan keltaista kuorta 2 teelusikallista ja purista mehua 3 ruokalusikallista.

 6. Mausta pata suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi sitrusraaste sekä mehu. Tarjoa lisäksi avokadoa. Mausta avokado halutessasi sitruunamehulla ja soijakastikkeella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2570 reseptiä.
Linkitetty 162 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Janssoninkiusaus on ruot­salaista husmanskostia parhaimmillaan. Mauk­kaimman lopputuloksen saat, kun kuorit ja viipa­loit perunat itse ja maltat antaa kiusauksen hautua pehmeän kypsäksi.

Edullista, helppoa ja herkullista. Klassinen janssoninkiusaus on hyvä valinta silloin, kun tarvitaan ruokaisaa tarjottavaa isolle joukolle. Reseptiä on helppo suurentaa tarpeen mukaan.

Paras lopputulos syntyy kiinteistä perunoista. Perunat kuoritaan ja leikataan suikaleiksi. Jos omistat...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

n. 900
g
kiinteitä perunoita
2
sipulia
25
g
voita
½
tl
suolaa
1
rs (125/79 g)
anjoviksia
4
dl
kuohukermaa
¼
tl
mustapippuria
Pinnalle
25
g
voita

Työvaiheet

 1. Laita uuni kuumenemaan 200 astee­seen. Voitele uunivuoka.
 2. Kuori ja suikaloi perunat. Kuori ja viipaloi sipulit.
 3. Sulata voi pannussa ja kuullota siinä sipulit pehmeiksi, noin 10 minuuttia.
 4. Levitä puolet perunoista vuokaan ja mausta suolalla. Lisää sipulit.
 5. Valuta anjoviksista liemi kulhoon, lisää kerma ja mustapippuri. Asettele fileet vuokaan tasaisin välein. Lisää loput perunat.
 6. Kaada kerma-liemiseos vuokaan. Lisää voi nokareina kiusauksen pinnalle.
 7. Paista uunin keskitasolla 50–60 minuuttia.

Kommentit (10)

Käyttäjä7784
Seuraa 
Liittynyt10.1.2018

Perunoista kannattaa "huuhdella" liiat tärkkelykset kylmällä vedellä pois ettei kiusauksesta tule muhjuista. Sen jälkeen perunoita tulisi kuivata astiapyyhkeella ja/tai talouspaperilla.

ZinniAnna

Tolla ohjeella tulee se fiinimpi versio.

Mutta se TOSI helppo versio on se, että ostetaan ohutta peruna-sipulisekoitusta kilo, laitetaan siitä puolet ison uunivuoan (esim Arabian Uunikokki Lasagnevuoka 2,5 litraa) pohjalle. Sitten päälle levitetään kaksi purkillista anjoviksia tasaisesti. Kaadetaan anjovisten liemet vuokaan. Ja loput peruna-sipulisekoituksesta tasataan päälle. Ja sitten laktoositonta kuohukermaa vuokaan niin paljon, että just ja just peruna-sipulit peittyy tai vähän sen alle. Jos on intoa, niin päälle joko korppujauhokerros tai Valion mustaleimaemmentalraastetta pussillinen (130 g).
Ja eiku vuoka kylmään uuniin 150 c ja 2 tuntia. Voit lähteä ulkoilemaan kypsymisajaksi. Kotiin tullessa odottaa mahtava makunautinto!

Vierailija

@ ZinniAnna

Peruna-sipuliseospakasteessa on liian vähän sipulia. Muuten hyvä resepti, mutta lisää sinne vielä 1/2 - 1 pussillista (100-200 g) pakastettuja sipulikuutioita :)

Vierailija

Hyvää tulee myös ilman sipulia.

Kikkeboo69

Tästä klassikosta varmaan jokaisella on oma versionsa, eikä kukaan väärässä ole. Itselläni se meneen näin.

500 g perunoita kohti purkillinen janssoninfileitä ja liemestä otetaan vain 3/4 talteen. Yhtä filepakettia kohti 200g kermaa. Maustepippureita paljon sekaan. Peruna-sipuli  -sekoitukseen tulee pussillinen (n. 170 g) Emmental-raastetta kiloa kohti. Päälle Mozzarella-raastetta. Haudutus miedolla lämmöllä kaksi tuntia.

Koostumus on erittäin samettinen. Rakenne miellyttävä. Makua suunnattomasti. Koko talo tuoksuu.

ei noin, vaan näin

Pitää olla jauhoisia perunoita, jotka kiehautetaan suikaleina ennen vuokaanlaittoa. Niin ainakin Ruotsissa ruotsalainen ravintolassa työssä olleet tai olevat hlöt tekivät kun siellä asuin muutan kymmene vuotta. Tuolla lehden reseptilla saadaan tyypillinen suomalainen raakaraasteen omainen koostumus. Janssons frestelse on pehmeää ja täyteläistä oikein tehtynä. Eikä sitä voita siihen päälle laiteta nokareina, vaan kylmästä voista höylättyinä ohuina viiluina. Voin alle tulee hiukan korppujauhoja. Tuo lehden kuva näyttää ihan keskeneräiseltä ns janssonilta, wanna-be-janssonilta.

Svea

Sipuliin ei tule kuullottamatta hyvää makua, joten peruna-sipulisekoitusta ei kannata käyttää. Janssoniin ei kuulu minkäänlainen juusto. Pinnasta tulee herkullinen korppujauhojen ja voin ansiosta. En ole koskaan kuullut että perunoita keitettäisiin ennen uuniin laittoa mutta se tietenkin nopeuttaa valmistumista mikäli on hirmuinen kiire. Perunoista puheen ollen: jotkut käyttävät jauhoisia perunoita jotkut taas kiinteitä. Itse käytän yleensä jauhoisia. Ohjeissakin esiintyy kumpiakin.

Vierailija

Annabelle-lajikkeesta tulee hyvä kiusaus, kun hauduttaa riittävän pitkään vaikka puolitoista-kaksi tuntia. Että tulee tosiaan pehmeä rakenne, eikä yhtään tikkumainen.

Husmanskost

Nimi on suomeksi Janssonin kiusaus, ei janssoninkiusaus. Se tehdään muusiperunasta. Siihen ei kuulu voinokareet vaan korppujauhot ohuesti, ei juustot eikä pippurit, minkään sortin. . Gourmetkokki Leif Mannerström lisää hieman parempaa kaviaaria, ei siis Kallen, kuohukermaan, mutta sen voi myös jättää pois. Erittäin hyvää tulee, juuri sellaista kuin Janssons frestelsen pitää olla: pehmeää ja suussa sulavaa.

mies43

Kyllä tuli Hyvää!! mies43

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2570 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Vorschmackin umamimaustaja on anjovis. Klassikon makumaailma toimii myös lihapadassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
4 t
Vaikeustaso
Helppo

Vorschmackpata

Ainekset

500
g
lampaan paistia
500
g
naudan lapaa tai rintaa
1
ps (350 g)
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
prk (100 g)
anjovisfileitä
2
rkl
öljyä
5
dl
vettä
1
kanaliemikuutio
2
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
hunajaa
1
tl
kokonaisia maustepippureita
½–1
tl
suolaa
Lisäksi
1
tl (120 g)
smetanaa
4
suolakurkkua

Työvaiheet

 1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa lihat noin 5 cm x 5 cm:n paloiksi. Kuori sipulit ja valkosipulit. Jätä sipulit kokonaisiksi, hienonna valkosipulit.

 2. Kuumenna öljy pannussa ja ruskis­ta lihat muutamassa erässä. Nosta ne sivuun.

 3. Paista sipuleita ja valkosipulia padas­sa hetki. Lisää joukkoon anjovikset liemi­neen ja paista, kunnes kalat lähestulkoon liukenevat. Lisää lihat, vesi, liemikuutio, tomaattipyree, hunaja ja pippurit.

 4. Laita pata uuniin 30 minuutiksi. Sekoi­ta sitten lihoja ja laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Anna padan hautua uu­nissa vielä 3 tuntia. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana.

 5. Tarkista padan maku ja lisää tarvittas­sa suolaa. Tarjoa pata smetanan ja suo­lakurkkujen kera.

Kommentit (0)