Me Naiset on lisännyt 1163 reseptiä.
Linkitetty 565 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Pia Inberg

Ruokatoimittaja Mysi Lahtisen resepti julkaistiin ensimmäisen kerran Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä 1990-luvulla. Täyteläisestä Moskovan-padasta tuli heti julkaisunsa jälkeen huippusuosittu. Klassikko oli syntynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 t + 1 t 30 min kypsymiseen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Moskovan-pata

Ainekset

1
kg
naudanpaistia
3
sipulia
3
venäläistä suolakurkkua
3–5
rkl
voita
3
rkl
hunajaa
2
tl
rouhittua mustapippuria
ripaus
cayennenpippuria
3
rkl
vehnäjauhoja
4–5
dl
voimakasta lihalientä
150
g
murennettua sinihomejuustoa (esim. Aura)
240
g
smetanaa

Työvaiheet

  1. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa myös kaksi suolakurkkua pieniksi kuutioiksi ja pane siivilään valumaan. Säästä kurkkupaloista irtoava liemi.
  2. Sulata padassa ruokalusikallinen voita. Paista sipuleita siinä viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia. Lisää pippurit ja paista vielä hetki. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
  3. Leikkaa paisti kuutioiksi. Paista kuutioita pieni erä kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan. Ripota vehnäjauhot lihakuutioiden päälle ja sekoita. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Lisää juusto ja sekoita, kunnes se sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  4. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja annaruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

Kommentit (18)

Käyttäjä4603
Seuraa 
Liittynyt24.8.2014

Meidän perheen suosikkipataruoka vuosia. Mysi Lahtinen julkaisi tämän reseptin HSn Kuukausiliitteessä joskus 80-90 luvulla ja voittajaa ei tälle ole löytynyt.

Vierailija

Ai että 'aurajuustoa'?  Moisen herkun nimi on kylläkin sinihomejuusto.  On toki olemassa Aura-merkkistä sinihomejuustoa, mutta koska kyseessä on Valion tuotemerkki, niin se pitäisi sitten kirjoittaa isolla alkukirjaimella, eli Aura-juusto.  Ja sitä paitsi, luulisin tähänkin reseptiin sopivan muidenkin valmistajien vastaavanlaiset juustot, ei vain Valion?

Narisutahetekata

Jos ohjeessa olisi ollut heteka niin kaikki tiesivät ainakin 80 luvulla mistä olisi ollut kysymys. Varmaan tällekin sanalle löytyy kirjakieli en vastine.

jonin13

Tuossa reseptissä maininta, että kaada suolakurkkuliemi sekaan, mutta paljonko sitä lientä määrällisesti lisätään, pikaista vastausta oottelen??

Harkto

Suolakurkuista valunut liemi, ei enempää eikä vähempää ;).

jönssi

Ehdotuksia homejuuston korvaajaksi? Ei vain uppoa kyseinen syötävä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Homejuuston voi korvata vaikka leikattavalla sulatejuustolla. Venäläisten suolakurkkujen liemestä: uskoisin, että tässä kyse on tilkkasesta, joka irtoaa suolakurkuista luonnostaan (venäläisiä suolakurkkuja myydään irtona, jolloin nestettä ei varsinaisesti tule mukana). Korjaan myös sinihomejuuston nimen yleismuotoon.

SeSe

Miksi Moskovan pata? Venäjällä ei varmasti laitettaisi sinihomejuustoa tällaiseen ruokaan. Eikä varmaan laitettu Neuvostoliitossakaan. Itsekään en laittaisi.

Ihastunut

Olen tehnyt useasti ja saanut aina ruokailijoilta kiitosta. Naudanlihan tilalle käy myös erinomaisesti hirvenliha. En ole sinihomejuuston ystävä itsekään, mutta tähän ruokaan se nimenomaan sopii, eikä tule voimakkaasti esiin. Voin suositella, vie kielen mennessään.

Vierailija

Voi, voi.... kiva resepti ja hyvän makuista pataa syntyy tällä ohjeella. Jokainen voi aina makunsa mukaan muokata reseptiä mieleisekseen tai sitten kehitellä ihan OMAN, ilman estää narisee kommenteissa joka asiasta!!! Tätä valmistuu viikonloppuna isolle porukalle. Voin suositella helppona muunneltavaa!!

Hirvimies

Eikö tuo tarvi erillistä suolaa ollenkaan?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Suolakurkuissa, lihaliemessä ja sinihomejuustossa on niin paljon suolaa, ettei suolaa tarvitse lisätä erikseen. Kannattaa silti maistaa lopuksi jos omasta mielestä ripaus olisi paikallaan, varsinkin jos tuunaa ohjetta.

Vierailija

Jos syöjä arkailee, niin voihan homejuustoa laittaa eri astiaan pöydälle josta voi ottaa maistiaiseksi. Samoin suolakurkun.

Emmuska

Paras lihapata, mitä olen koskaan syönyt tai valmistanut. Todellista lohturuokaa syksyn pimeisiin iltoihin. 

Pataan ihastunut

Hei, mitä muuta kuin perunoita suosittelisit lisäksi?

Näytä kaikki kommentit (18)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1163 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Fetanystävän pihvit onnistuvat niin jauhelihasta kuin keitetystä kvinoastakin! Valitse kumpi vain, lopputuloksena on 16 herkkupihviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 pientä kasvis- tai jauhelihapihviä
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Fetapihvit kahdella tapaa

Ainekset

2
dl
kotimaista kvinoaa TAI 400 g sika-nautajauhelihaa
2
valkosipulinkynttä silppuna
150
g
fetaa
½
prk
aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita öljyssä
1
kananmuna
1
ruukku
tuoretta basilikaa
1
dl
korppujauhoa
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Retiisitsatsiki
100
g
retiisejä
1
pkt
valmista tsatsikia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Huuhtele ja keitä kvinoa paketin ohjeiden mukaan. Anna jäähtyä hetken ja sekoita muiden ainesten kanssa. Jos teet sekasyöjän version, sekoita jauheliha muiden ainesten kanssa. Laita kvinoataikina kylmään noin 15 minuutiksi ja muotoile sitten minipihveiksi leivinpaperille uunipellille. Jauhelihataikinan voi taputella isommiksi pihveiksi. Valuta päälle hieman aurinkokuivattujen tomaattien öljyä. Paista kvinoapihvit kiertoilmalla kullanruskeiksi, noin 20 minuuttia. Jauhelihapihvit valmistuvat samassa ajassa ilman kiertoilmaa.

  2. Tee retiisitsatski. Pese ja raasta retiisit ja sekoita tsatsikin joukkoon. 

Vinkki! Valitse kotimainen kvinoa, sillä se puuroutuu ja sopii siksi kasvispihveihin.

Kommentit (1)

Käyttäjä1228
Seuraa 
Liittynyt1.2.2015

Puoli prk on aika huono mitta reseptissä! Voisko vähän tarkentaa.

Me Naiset on lisännyt 1163 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Itse tehty luumu-teriyakikastike on uusi luottosoosisi. Majoneesin kanssa se pehmenee dipiksi, joka sopii täydellisesti yhteen lihapullien kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Japanilaiset lihapullat ja luumu-teriyakimajoneesi

Ainekset

400
g
sika-nautajauhelihaa
2
kevätsipulinvartta
2
valkosipulinkynttä
dl
pankojauhoja
1
kananmuna
1
rkl
soijakastiketta
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Luumu-teriyakikastike
2
dl
(vähäsuolaista) soijakastiketta
1
dl
vettä
½
dl
miriniä
1
dl
ruokosokeria
2
rkl
hunajaa
12
kuivattua kivetöntä luumua
1
tl
raastettua inkivääriä
Luumu-teriyakimajoneesi
1
dl
luumu-teriyakikastiketta
1
dl
majoneesia

Työvaiheet

  1. Tee ensiksi luumu-teriyakikastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Siirrä levyltä ja anna jäähtyä. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa keskenään. Siirrä jääkaappiin.

  2. Tee lihapullat. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Hienonna kevätsipulin varret, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Pyörittele kostutetuin sormin pieniksi pulliksi leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä noin 20 minuuttia.

  3. Sekoita keskenään luumu-teriyakimajoneesin ainekset. Tarjoa lihapullat sen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2233 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Nyt on helppoa! Tomaatit uuniin 10 minuutiksi, kalat päälle ja vuoka takaisin uuniin 10 minuutiksi. Muikut tykkäävät tomaattien hapokkaanmakeasta meiningistä, ja maun kruunaa ihanan suolainen feta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattiset uunimuikut

Ainekset

250
g
perattuja muikkuja
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
3
rs (à 200 g)
kirsikkatomaatteja
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
oreganoa
4
rkl
oliiviöljyä
1
pkt (200 g)
fetaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pyyhi muikut talouspaperilla. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

  2. Puolita tomaatit, hienonna valkosipulit ja oregano. Levitä ne uunivuokaan ja sekoita öljy joukkoon. Laita uuniin 10 minuutiksi.

  3. Lisää muikut ja murenna feta ruuan pinnalle. Kypsennä vielä 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 90 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Treenin jälkeen on aika täyttää huvenneet hiilihydraattivarastot. Italianpatahenkinen ruoka syntyy hetkessä, sillä ainekset voi kypsentää kätevästi samassa astiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileripata

Ainekset

250
g
broilerinjauhelihaa
2
tl
öljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
valkosipulinkynsi
1
sipuli
1
paprika
2
tl
tomaattipyreetä
1
tl
paprikajauhetta
1
dl
orzoa eli riisinmuotoista pastaa
3
dl
kanalientä
1
rasia/250 g
kirsikkatomaatteja
1
dl
maissia (säilyke)
200
g
pakasteherneitä
2
rkl
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Paista broilerinjauheliha kypsäksi kannellisessa paistinpannussa tai padassa. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Hienonna valkosipuli ja sipuli. Leikkaa paprika sopiviksi suupaloiksi. Lisää kasvikset pataan yhdessä tomaattipyreen ja paprikajauheen kanssa. Jatka paistamista vielä pari minuuttia.

  3. Lisää pataan orzo, kanaliemi ja tomaatit. Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää.

  4. Lisää maissi ja pakasteherneet. Kuumenna vielä kertaalleen. Ripottele lopuksi padan joukkoon hienonnettu persilja.

Kommentit (0)