
Huippukokin lohilaatikossa perunaviipaleet ovat ohuenohuita. Kala lisätään vasta lopussa, jotta se pysyy mehevänä. Munamaidon sijaan laatikolle kiehautetaan makuliemi.
Jouni Toivasen lohilaatikko
Ainekset
Työvaiheet
- Leikkaa lohesta noin 1 cm:n paksuja viipaleita samaan tapaan kuin leikkaisit graavilohta. Ota nahka talteen. Levitä viipaleet lautaselle ja ripottele suola ja sokeri päälle.
- Laita lohen nahka kattilaan ja lisää kerma, maito ja tillin varret; tillin lehdet käytetään myöhemmin. Kiehauta ja siirrä kattila pois liedeltä.
- Pese ja kuori perunat tai käytä ne kuorineen. Viipaloi perunat aivan ohuiksi ja laita viipaleet kylmään veteen. Vesi huuhtoo ylimääräisen tärkkelyksen ja estää perunoita tummumasta.
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipulia pannussa voissa alhaisella lämmöllä vähintään 10 minuuttia, kunnes se muuttuu kullankeltaiseksi.
- Valuta perunaviipaleet hyvin. Yhdistä perunat ja kuullotettu sipuli. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja sekoita. Levitä seos laakeaan, voilla voideltuun uunivuokaan (vet. 2 l). Lisää kerma-maitoliemi ja sekoita tasaiseksi. Kypsennä laatikkoa uunin alatasossa noin 50 minuuttia, kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Kokeile kypsyyttä haarukalla.
- Perunoiden kypsyessä hienonna tillinlehdet ja ripottele tilli kalaviipaleille. Ota vuoka uunista ja ujuta lohiviipaleet tasaisesti eri puolille vuokaa perunoiden alle. Kypsennä vielä noin 15 minuuttia uunin ylä-osassa, kunnes lohiviipaleet ovat mehevän kypsiä ja laatikko on saanut kauniin paistopinnan.
Lopputulos oli enemmän keittoa, kuin laatikkoa, muuta maku ihan ok!
Erinomainen ja helppo lohilaatikko! Oma lopputulokseni oli mehevä just sopiva laatikko annetulla nestemäärällä toisin kuin aikaisemmalla kommentoijalla. Tätä teen toistekin.