Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2098 reseptiä.
Linkitetty 121 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Huippukokin lohilaatikossa perunaviipaleet ovat ohuenohuita. Kala lisätään vasta lopussa, jotta se pysyy mehevänä. Munamaidon sijaan laatikolle kiehautetaan makuliemi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 1/2 - 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Jouni Toivasen lohilaatikko

Ainekset

500
g
nahallista ruodotonta lohifileetä
1/2
tl
suolaa
1
tl
sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
täysmaitoa
1
ruukku
tilliä
1
kg
kiinteämaltoisia perunoita
2
pientä keltasipulia
2
rkl
voita
½–1
tl
suolaa
1/4
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohesta noin 1 cm:n paksuja viipaleita samaan tapaan kuin leikkaisit graavilohta. Ota nahka talteen. Levitä viipaleet lautaselle ja ripottele suola ja sokeri päälle.
  2. Laita lohen nahka kattilaan ja lisää kerma, maito ja tillin varret; tillin lehdet käytetään myöhemmin. Kiehauta ja siirrä kattila pois liedeltä.
  3. Pese ja kuori perunat tai käytä ne kuorineen. Viipaloi perunat aivan ohuiksi ja laita viipaleet kylmään veteen. Vesi huuhtoo ylimääräisen tärkkelyksen ja estää perunoita tummumasta.
  4. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipulia pannussa voissa alhaisella lämmöllä vähintään 10 minuuttia, kunnes se muuttuu kullankeltaiseksi.
  5. Valuta perunaviipaleet hyvin. Yhdistä perunat ja kuullotettu sipuli. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja sekoita. Levitä seos laakeaan, voilla voideltuun uunivuokaan (vet. 2 l). Lisää kerma-maitoliemi ja sekoita tasaiseksi. Kypsennä laatikkoa uunin alatasossa noin 50 minuuttia, kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Kokeile kypsyyttä haarukalla.
  6. Perunoiden kypsyessä hienonna tillinlehdet ja ripottele tilli kalaviipaleille. Ota vuoka uunista ja ujuta lohiviipaleet tasaisesti eri puolille vuokaa perunoiden alle. Kypsennä vielä noin 15 minuuttia uunin ylä-osassa, kunnes lohiviipaleet ovat mehevän kypsiä ja laatikko on saanut kauniin paistopinnan.

Kommentit (1)

Vierailija

Lopputulos oli enemmän keittoa, kuin laatikkoa, muuta maku ihan ok!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2098 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Roseeksi paistetut riistamaksapihvit ovat todellista herkkua karamellisoidun sipulin kanssa. Kuumassa öljyssä poksautetut kaprikset ja friteeratut salvianlehdet viimeistelevät annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Riistamaksapihvit

Ainekset

600
g
hirven-peuran- tai naudanmaksaa
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Karamellisoitu sipuli
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
2
tl
sokeria
1
tl
vaaleaa balsamicoa
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
prk (55 g)
pieniä kapriksia
1
ruukku
salviaa
1
dl
rypsiöljyä
½
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin perunamuusi (ks. ohje alla).
  2. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä voissa pannussa muutama minuutti. Lisää sokeri ja balsamico, anna hautua noin 5 minuuttia ja jatka sitten paistamista sekoitellen miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  3. Valuta ja kuivaa kaprikset huolellisesti. Irrota salvianlehdet. Kuumenna 1 dl öljyä pienessä kattilassa. Laske kaprikset ja salvianlehdet kuumaan öljyyn noin 20 sekunniksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperille ja ripottele ½ tl sormisuola päälle.
  4. Viipaloi maksat noin sentin paksuisiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista viipaleet molemmilta puolilta kauniin värisiksi, 1–2 minuuttia/puoli, jolloin ne jäävät sisältä roseeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti muusin, sipulin, salvian ja kapristen kanssa.

Vinkki! Voit valmistaa saman annoksen yhtä hyvin naudanmaksasta.

Ranskankerma-perunamuusi

Ainekset

1
kg
perunoita (jauhoinen lajike)
3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
ruohosipulia tai oreganoa
3
rkl
parmesaania raastettuna
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
rkl
voita
1
rkl
sitruunamehua
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja valkosipulit. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15 minuuttia. Ota hieman keitinvettä talteen, kun valutat perunat.
  2. Hienonna yrtit ja raasta parmesaani.
  3. Murskaa perunat sähkövatkaimella. Lisää ranskankerma, voi, sitruunamehu, yrtit ja parmesaani. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman keitinvettä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 62 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kookosmaidolla pyöristetty vegaaninen bataatti-kukkakaalikeitto saa ytyä srirachasta. Ihana soppa ei kaipaa rinnalleen kuin palan hyvää leipää.

Vinkki! Jos haluat keventää, valitse vähärasvainen kookosmaito.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-kukkakaalikeitto

Ainekset

1
(noin 500 g)
bataatti
1
kukkakaali
1
sipuli
1
rkl
öljyä
2
tl
garam masalaa
1
l
kasvislientä
1
prk (400 ml)
kookosmaitoa
1
rkl
sriracha-kastiketta
1
tl
suolaa
3
rkl
sitruunamehua
thaibasilikaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa bataatti lohkoiksi. Pilko kukkakaali nupuiksi. Hienonna sipuli. Paista kasviksia öljyssä kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää garam masala ja jatka paistamista vielä pari minuuttia.
  2. Lisää kasvisliemi kattilaan ja anna keiton kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  3. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kookosmaito ja anna keiton vielä kiehahtaa.
  4. Mausta srirachalla, suolalla ja sitruunamehulla. Ripottele valmiin keiton pinnalle thaibasilikaa.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 659 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Lasse Lecklin

Joulun mehevin pulla on gluteeniton, vegaaninen ja tehty jaettavaksi. Tässä pullakranssissa on piparimausteinen mantelitäyte.

Gluteeniton taikina kohotetaan vain kerran ennen paistamista. Näin se säilyttää muotonsa ja rakenteensa parhaiten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 20 min kohotus ja 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton mantelipullakranssi

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
mantelimaitoa
1
dl
sokeria
2
tl
psylliumia
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
5
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
100
g
maidotonta leivontamargariinia
Leipomiseen
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
Täyte
150
g
mantelimassaa
1
dl
fariinisokeria
½
dl
mantelirouhetta
1
tl
piparkakkumaustetta
1
tl
kanelia
Pinnalle
2
rkl
maidotonta margariinia sulatettuna
1
rkl
siirappia
½
dl
mantelirouhetta

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen mantelimaitoon. Vatkaa joukkoon sokeri, psyllium, kardemumma ja suola. Odota 5 minuuttia, kunnes psyllium on hieman turvonnut.
  2. Lisää jauhot. Sekoita sähkövatkaimen taikinakoukuilla tasaiseksi taikinaksi. Notkista rasva mikrossa, mutta älä sulata. Lisää rasva taikinaan. Jatka vaivaamista muutama minuutti.
  3. Älä kohota taikinaa, vaan jatka leipomista saman tien. Ripottele leivinpaperiarkille gluteenittomia jauhoja. Kumoa taikina paperille ja taputtele siitä jauhoja apuna käyttäen arkin kokoinen levy.
  4. Raasta tai murenna mantelimassa taikinalevylle. Ripottele päälle fariinisokeri, mantelirouhe ja mausteet.
  5. Kääri taikina tiiviiksi rullaksi. Kiepauta rulla leivinpaperin päällä pieneksi ympyräksi. Nipistä päät yhteen.
  6. Yhdistä rasvasula ja siirappi. Sivele pulla seoksella saman tien. Leikkaa sitten saksilla kranssin pintaan syviä viiltoja. Taivuta leikattuja paloja varovasti eri suuntiin. Ripottele pinnalle mantelirouhetta.
  7. Vetäise pulla leivinpaperin avulla pellille. Kohota peittämättä 30–45 minuuttia. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (1)

Juhani Nissilä

Eiköhän nuo kaikki ome tarkoitettu jaettavaksi. Ei ole vielä sattunu eteen, että joku olisi koko kranssista alakannu maistella !

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2098 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Kuohkeista haukikvenelleistä syntyy taivaallinen kalasoppa! Kun keität haukipyörykät eri liemessä ja lisäät ne keittoon vasta lopuksi, keiton liemi pysyy kirkkaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kirkas haukipullakeitto

Ainekset

Haukikvenellit
800
g
jauhettua haukea
1
ruukku
tilliä
1
kananmuna
1 1/2
tl
suolaa
1
tl
jauhettua valkopippuria
4
dl
kuohukermaa
Keitto
600
g
kiinteitä perunoita
4
porkkanaa
2
l
kalalientä (fondista tai kuutiosta)
(suolaa)
1-2
dl
herneenversoja
2
kevätsipulinvartta
(150 g smetanaa)

Työvaiheet

  1. Tee ensin haukimureketaikina kvenellejä varten. Hienonna tilli. Laita jauhettu hauki, tilli, kananmuna, suola ja valkopippuri yleiskoneen kulhoon. Sekoita aineet koneen leikkuuterällä. Lisää jääkaappikylmä kerma ohuena nauhana kalaseokseen ja käytä konetta vain sen verran, että kerma sekoittuu. Laita seos jääkaappiin vetäytymään.
  2. Pese (ja kuori) perunat. Puolita ne tai paloittele neljään osaan. Kuori ja paloittele porkkanat. Kiehauta kalaliemi ja mausta se tarvittaessa suolalla. Keitä perunoita ja porkkanoita liemessä noin 12 minuuttia tai kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä.
  3. Kuumenna kvenellejä varten keitinvettä keskikokoisessa kattilassa ja mausta vesi suolalla (2 tl suolaa/1 l vettä). Ota ruokalusikkaan noin pingispallon kokoinen määrä haukiseosta. Kostuta toinen lusikka kylmään veteen ja pyörittele seoksesta kahdella lusikalla soikea kvenelli. Tipauta se lusikasta kiehuvaan suolaveteen. Kypsennä 3–4 kvenelliä kerrallaan, noin 2 minuuttia, ja nosta reikäkauhalla pois liemestä.
  4. Lisää kypsät kvenellit keittoon juuri ennen tarjoamista. Jaa annokset kulhoihin ja lisää niihin herneenversoja ja hienonnettua kevätsipulinvartta. Tarjoa halutessasi smetanan kanssa.

Vinkki! Haukipullat voi pakastaa, joten keitä niitä samalla seuraavaan soppaan.

Kommentit (0)