Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 431 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Tämä makea ja herkullinen kääretorttu maistuu aivan mokkapaloilta. Parasta on muhkea täyte, jota riittää joka palaan.

Tämä leivonnainen yhdistää kaksi ikisuosikkia. Ideana on nimittäin valmistaa muhkea kääretorttu, joka maistuu aivan esikuvaltaan mokkapaloilta.

Taikina ei ole aivan tavanomainen kääretorttutaikina, sillä muna-sokerivaahtoon lisätään hieman rasvaa. Se tekee taikinasta mokkapalamaisen. Täytteeksi vatkataan paksu kreemi, jossa on mokkapaloista tutut maut.

Tärkeää on jäähdyttää torttulevy kunnolla leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä ennen käärimistä. Näin levy ei murene ja kreemi ei pehmene, vaan pysyy rullatessa napakkana kerroksena.

Kääretorttu saa vetäytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, jolloin se leikkautuu helposti. Pinnalle tulevan nopean kaakaokuorrutteen voi puolestaan sekoittaa vaikka juuri ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + 2–3 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Mokkapalakääretorttu

Ainekset

Pohja
75
g
voita
3
munaa (M-koko)
1½
dl
sokeria
1¾
dl
vehnäjauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
1½
tl
leivinjauhetta
Täyte
100
g
pehmeää voita
6
dl
tomusokeria
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
vaniljasokeria
¼
tl
suolaa
1
keltuainen
1–2
rkl
kuumaa kahvia
Pinnalle
2
dl
tomusokeria
1
rkl
kaakaojauhetta
2
rkl
kuumaa, vahvaa kahvia
nonparelleja

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Yhdistä vehnäjauhot, kaakao- ja leivinjauhe. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille.
  4. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.
  5. Kumoa taikinalevy sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistopaperi, mutta jätä se leivonnaisen päälle jäähtymisen ajaksi, jottei torttu murene käärittäessä.
  6. Valmista täyte. Mittaa pehmeä voi, tomusokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri, suola, keltuainen ja kahvi kulhoon. Kahvin määrä riippuu siitä, kuinka pehmeää voi on ja kuinka levittyvää kuorrutuksesta haluat. Vatkaa seos kuohkeaksi. Levitä täyte kakkulevylle ja kääri rullalle.
  7. Kääräise torttu leivinpaperiin ja anna sen vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
  8. Kuorruta kääretorttu. Sekoita tomusokeri, kaakaojauhe ja kuuma kahvi keskenään. Valuta kuorrutus viiruiksi kääretortun päälle. Viimeistele nonparelleilla.
     

Kommentit (13)

Satuhelena

Kannattaisiko pohja tehdä tuplana, noin ohutta on tosi vaikeaa kääriä hajoamatta?

Vierailija

Minkä kokoiselle pellille pohja on tehty? 40 cm vai 60 cm uuniin sopivalle?

POks

Hei, täyte onnistuu varmaan myös ilman keltuaista...?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä! 

Pohjan paksuudesta: uskoisin, että juuri riittävän ohut pohja kääriytyy paksua paremmin. Oheinen kääretorttu on tehty näillä ainesuhteilla. Tärkeintä on että pohjan jäähdyttää kunnolla leivinpaperin ja -liinan alla ennen käärimistä, jottei se kuivahda mutta ei myöskään lämpimänä sulata täytettä.

Pellin koosta: pohja on leivottu 30 cm x 40 cm:n kokoiselle pellille. Jos siis uunipelti on tavanomaista suurempi, taikina kannattaa levittää hieman pienemmälle alueelle ja paistumista tarkkailla, jotteivät ohuemmiksi jäävät reunaosat kärähdä.

Täytteestä: onnistuu ilman keltuaistakin!

Vanha leipoja

Itse koen taikinalevyn kumoamisen jonkin verran vaikeaksi. Sen vuoksi mieluummin voitelen leivinpaperin, jolloin voin rullata tortun suoraan siltä leivinpaperilta, jolla olen tortun paistanut. Eivät lentele sokerit eikä tarvitse raivata tilaa kumoilulle.

Vanha leipoja

Toikin vielä kääretortun rullailusta, että jos se on hieman kuivahtanut eikä tykkää rullautua niin voihan sitä aina kostuttaa ihan vaikka maidolla tai vedellä. Vettähän siitä ainakin on haihtunut.

En minä ainakaan

Kuka ihme pystyy syömöön tuollaista sokeri-rasvamöttöä? No paljon on ihmisiä, jotka pystyvät.

Ei suolaa

Huomaattehan, että tämä on ulkomaisesta ohjeesta käännetty, koska käsketään lisätä suolaa. Suomalaisessa voissa on jo suolaa, jos ei erikseen osta suolaamatonta.

Unelmatortun täytteeseen tosin piti voi "pestä" juuri siksi, että suolan saa pois. 

Kieltämättä sokeria on täytteessä aivan hirmuisesti. Itse ajattelin tehdä suhteilla 100g voita + 2 dl sokeria.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, ohje ei ole käännös vaan kehitelmä alkuperäisestä levyleivonnaisesta, mokkapalarakkaus on ilmiönäkin melko kotoisa juttu. Suolaa on lisätty täytteeseen siksi, että makea, karvaalla kaakaojauheella höystetty täyte mielestäni kaipaa sitä vastapainoksi - vaikka voissa aavistus suolaa onkin. Määrä on kuitenkin minimaalinen, 1/4 teelusikallista. Sen voi halutessaan jättää myös pois.

Ja tosiaan, tämä leivonnainen on makea, aivan kuten esikuvansakin! 

Baker

Muuten hyvä reseapti mut ei tuosta kaunista ja hyvin rullautuvaa tullut vaikka noudatin ohjetta tarkasti. Joka sauma ratkesi ja lopputuloksena enemmänki lautapino kuin rulla/halko.

Vierailija

Miten voisi korvata vehnäjauhot perunajauhoilla jotta sais gluteenittomana? Ensimmäinen jo syöty, nam kiitos.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiva kuulla ja kiitos kysymyksestä! En ole kokeillut tässä leivonnaisessa, mutta arvelisin että hyvä lopputulos tulee jos lisää kaakaojauheen määrää ja vastaavasti käyttää perunajauhoja hieman vehnäjauhojen määrää vähemmän. Eli 3/4 dl kaakaojauhetta ja 1½ dl perunajauhoja. Tällä suhteella kääretortusta tulee tietenkin hieman tummempi kuin alkuperäinen.

Voi toimia myös toisenlaisilla ainesuhteilla: esim. 1 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, 3/4 dl perunajauhoja ja ½ dl kaakaojauhetta. Vasta kokeilemalla selviää, kuinka tämä kyseinen taikina käyttäytyy ja miten valmis leivonnainen rullautuu. Jos innostut kokeilemaan, kerro kuinka onnistui! :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
2½
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

1¼
dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
4½
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Frendien seitsemännellä kaudella (2001) kaverusten ovelle toimitettiin vahingossa niin herkullista juustokakkua, ettei nauttimista estänyt edes herkun putoaminen rappukäytävään.
Frendien seitsemännellä kaudella (2001) kaverusten ovelle toimitettiin vahingossa niin herkullista juustokakkua, ettei nauttimista estänyt edes herkun putoaminen rappukäytävään.
Paistettu juustokakku on amerikkalainen klassikko. Kasaa kaikin mokomin kakun päälle marjoja ja lorauta vaahterasiirappia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

New Yorkin juustokakku

Ainekset

150
g
voita
½
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
muna
1½
rkl
kylmää vettä
Täyte
150
g
voita
500
g
rahkaa
1
prk (150 g)
ranskankermaa
3
munaa
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
sitruunankuorta
2
rkl
perunajauhoja
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pingota irtopohjavuoan (ø 20–24 cm) pohjalle leivinpaperi.
  2. Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Lisää jauhot, muna ja vesi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.
  3. Sulata voi. Lisää joukkoon rahka ja ranskankerma. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset.
  4. Lisää keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri rahkaseokseen. Raasta joukkoon sitruunan kuorta. Lisää myös perunajauhot ja suola.
  5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita rahkaseos ja valkuaisvaahto. Kaada täyte vuokaan.
  6. Paista juustokakkua uunissa noin tunnin. Anna kakun jäähtyä rauhassa ja säilytä yön yli jääkaapissa.
  7. Nauti kakku marjojen kanssa.

Vinkki! Rahkan voi vaihtaa 400 grammaan maustamatonta tuorejuustoa, mutta rahkatäyte on kevyempää ja kuohkeampaa.